Τα προβλήματα των εφήβων

γράφουν οι μαθήτριες της Β” Γυμνασίου, Παύλου Πέρσα και Παύλου Μαρία

   teen_problemΟι έφηβοι βρίσκονται στο ιδιαίτερο ηλικιακό στάδιο, κατά το οποίο πρέπει να αποχαιρετήσουν την παιδική ηλικία και να περάσουν στην ενηλικίωση. Από τη μία, βλέπουν τη ζωή με αισιοδοξία και ευαισθησία, από την άλλη με άρνηση και επαναστατικότητα.  Έτσι, δυσκολεύονται πολύ να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις της σύγχρονης κοινωνίας, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αρκετά προβλήματα.

    Στην ηλικία αυτή, οι νέοι θέλουν να βρουν και να αναδείξουν κάτι που τους κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς. Αφενός, οι γονείς παροτρύνουν τα παιδιά τους να ασχολούνται με το διάβασμα, τον αθλητισμό, τη μουσική και την τέχνη, ώστε μέσα από αυτά να ανακαλύψουν την κλίση τους και τα ενδιαφέροντα τους. Όμως, από την άλλη, οι νέοι αυτό το βρίσκουν χρονοβόρο κι απαιτητικό, προτιμώντας να μιμούνται είτε κάποιον διάσημο ηθοποιό, τραγουδιστή, μοντέλο είτε κάποιον ήρωα που κατά καιρούς αναδεικνύεται μέσα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν. Στην περίοδο αυτή, έρχονται πολλές φορές σε διαφωνία με τους γονείς τους και την οικογένειά τους, με συνέπειες φασαρίες και τσακωμούς.

   Επιπλέον, ένα σημαντικό πρόβλημα των νέων είναι η εξάρτησή τους από την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους παίζοντας παιχνίδια στο ίντερνετ, παρακολουθώντας διάσημους youtubers, ανεβάζοντας προσωπικές ιστορίες και φωτογραφίες. Η πολύωρη ενασχόληση τους με το ίντερνετ τούς αποξενώνει από την οικογένειά τους, τους φίλους τους, ενώ ταυτόχρονα αδιαφορούν για το διάβασμα και τις υποχρεώσεις τους και γίνονται απόμακροι και απαθείς.

   Επίσης, συχνή είναι η αβεβαιότητά τους για το αύριο. Η οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια γεννά στους νέους έντονο άγχος και ανασφάλεια για το μέλλον. Γιατί καλούνται να αποφασίσουν ποιες σπουδές θα ακολουθήσουν, ώστε να επιτύχουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και βέβαιο μέλλον, ενώ διαπιστώνουν ότι οι γονείς, οι περισσότεροι από τους φίλους,  τους συγγενείς και τους γνωστούς είναι άνεργοι και ζουν στα όρια της φτώχειας είτε κάτω από αυτά.

        Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, κρίνεται πολύ σημαντικό οι έφηβοι να έχουν δίπλα τους την οικογένειά τους και τους δασκάλους τους, ώστε να μπορούν να μοιράζονται τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους, αποκτώντας τα κατάλληλα εφόδια, για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά  τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Σχολιάστε

Top