Θα έχουν οι άνθρωποι ελεύθερο χρόνο σε τριάντα χρόνια από τώρα;

Γράφουν οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου, Γάρου Ελευθερία και  Ασπροκαμπίτη Φωτεινή 

thumb_56108-xronos  Πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχουμε στο μέλλον;Όσο και να αναλύσουμε αυτό το θέμα και σε όσες απαντήσεις και να καταλήξουμε,οι υποθέσεις μας ποτέ δεν θα είναι ακριβείς.   Όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία και η ρομποτική ,τα μηχανήματα θα μας ξεκουράζουν όλο και περισσότερο από τις πιο σύνθετες έως και τις πιο απλές εργασίες. Έτσι, θα μας μένει πολύ περισσότερος χρόνος για ξεκούραση και για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, μιας και θα εργαζόμαστε λιγότερο. Όταν, όμως, αρχίσει ο ελεύθερος χρόνος να υπερβαίνει κατά πολύ τον παραγωγικό χρόνο, τότε θα αρχίσει να υπάρχει πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίος ο ελεύθερος χρόνος, αλλά πρώτα θα έπρεπε να σκεφτούμε όχι πόσο έχουμε ,αλλά αν τον χρησιμοποιούμε με τον κατάλληλο τρόπο.

    Αρχικά, τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε πρέπει να τον περνάμε με κάτι δημιουργικό που  κάνει καλό σε εμάς από όλες τις απόψεις. Με λίγα λόγια, θα ήταν καλύτερο να ασχοληθούμε με κάτι που διευρύνει τον πνευματικό μας ορίζοντα, αλλά και που μας φτιάχνει την διάθεση.Παρατηρούμε όμως ότι κυρίαρχο ρόλο στον ελεύθερο χρόνο μας παίζει η τεχνολογία.Αρκεί να μην εξαρτόμαστε από αυτήν και να μην επιτρέπουμε να κατέχει αποφασιστικό ρόλο στη ζωή μας.

   Η ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν έχει μόνο θετικές συνέπειες. Ακόμη και στις μέρες μας που η τεχνολογία βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, εκτός από τις δυνατότητες που μας προσφέρει, μπορεί με τη λανθασμένη χρήση της να προκαλέσει προβλήματα σε εμάς ακόμα  και στους γύρω μας. Για παράδειγμα, όλοι αναγνωρίζουμε ότι μπορούμε να εργαστούμε, να επικοινωνήσουμε, να διασκεδάσουμε και να ψυχαγωγηθούμε όπου και αν βρισκόμαστε με μηδενικό κόστος αλλά και ανά πάσα στιγμή, όμως δεν μπορούμε να συλλογιστούμε ταυτόχρονα  τα προβλήματα που μας προκαλεί η συνεχής χρήση της.

Ο εθισμός στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα γίνεται χωρίς να το καταλαβαίνουμε και ο μόνος τρόπος να το συνειδητοποιήσουμε είναι να αποστασιοποιηθούμε λίγο από αυτήν. Αυτό το πρόβλημα του εθισμού παρατηρείται κυρίως στου εφήβους, οι οποίοι χρησιμοποιούν υπερβολικά τα  social media   , με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας. Έτσι, ζωή τους γίνεται το internet και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν χωρίς αυτό. Αρχίζουν σιγά-σιγά να ξεχνάνε πώς είναι να ζεις στον έξω κόσμο και περιορίζονται στον ψηφιακό.

   Καταλήγοντας πιθανόν να υπάρχει σε τριάντα χρόνια από τώρα περισσότερος ελεύθερος χρόνος στην ζωή μας ,αλλά πρέπει να διαχωρίσουμε στο μυαλό μας την έννοια του ποιοτικού ελεύθερου χρόνου από την έννοια του απλού ελεύθερου χρόνου. Μέχρι τότε, πρέπει να σκεφτούμε πως πραγματικά αξίζει να τον εκμεταλλευόμαστε και να καταλάβουμε τον ουσιαστικό λόγο που υπάρχει στην καθημερινότητά μας, χωρίς να τον σπαταλάμε δίχως κανένα όφελος.

Σχολιάστε

Top