Μόνα Λίζα

240px-Mona_Lisa,_by_Leonardo_da_Vinci,_from_C2RMF_retouched

Η Μόνα Λίζα είναι προσωπογραφία που ζωγράφισε ο Ιταλός καλλιτέχνης Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Πρόκειται για ελαιογραφία σε ξύλο λεύκης, που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονική περίοδο 1503-1519. Αποτελεί ιδιοκτησία στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Ο πίνακας αναπαριστά μία καθιστή γυναίκα, τη Λίζα ντελ Τζοκόντο η οποία απεικονίζεται νεότερη σε σχέση με την πρωτότυπη απεικόνισή της.Η έκφραση του προσώπου της χαρακτηρίζεται αινιγματική. Επιπλέον η Μόνα Λίζα θεωρείται το πιο διάσημο έργο ζωγραφικής.

Ο Λεονάρντο ξεκίνησε να ζωγραφίζει τη Μόνα Λίζα το έτος 1503 στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Ωστόσο καθώς ασχολήθηκε επί τέσσερα χρόνια με το έργο, το άφησε ημιτελές. Αυτή ήταν μια συνήθης συμπεριφορά του Λεονάρντο ο οποίος, αργότερα, μετάνιωσε που δεν ολοκλήρωσε ποτέ ούτε ένα έργο. Θεωρείται πως συνέχισε να ασχολείται με την Μόνα Λίζα για τρία χρόνια αφότου εγκαταστάθηκε στη Γαλλία και πως την τελείωσε λίγο πριν πεθάνει το 1519.

Στη συνέχεια η φήμη του πίνακα αυξήθηκε όταν η Μόνα Λίζα κλάπηκε στις 21 Αυγούστου του 1911.

Το 2012 ανακοινώθηκε πως στο Μουσείο ντελ Πράδο υπάρχει πίνακας που είναι αντίγραφο της Μόνα Λίζα και δημιουργήθηκε την ίδια χρονική περίοδο με τον αυθεντικό πίνακα. Ο πίνακας παλαιότερα θεωρούνταν ως ένα από τα πολλά μεταγενέστερα αντίγραφα του αρχικού έργου, ωστόσο μετά από επεξεργασία προέκυψε πως πιθανότατα δημιουργήθηκε παράλληλα με το πρωτότυπο. Ο δημιουργός του αντιγράφου δεν ήταν ο Λεονάρντο αλλά κάποιος μαθητής του που εργαζόταν στο ίδιο εργαστήριο την περίοδο που ο Ντα Βίντσι ζωγράφισε και την Τζοκόντα.

Επιλέγει η Βασιλική Κοτρώτσιου

Πηγή: Βικιπαίδεια

Πηγή φωτογραφίας: Βικιπαίδεια

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Μόνα Λίζα"

Σχολιάστε

Top