Ο Μυστικός Δείπνος

1200px-Last_Supper_by_Leonardo_da_Vinci

Ο Μυστικός Δείπνος είναι τοιχογραφία του 15ου αιώνα δημιουργημένη από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η τοποθεσία της τοιχογραφίας είναι στο Μιλάνο της Ιταλίας. Η τελειοποίηση αυτού του έργου χρονολογείται το 1498 και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο του Λεονάρντο και τη μοναδική νωπογραφία που έχει σωθεί. Ένα από τα σημαντικότερα και πολυτιμότερα έργα στην ιστορία της τέχνης και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αναπαραχθέντα έργα ζωγραφικής. Το έργο αυτό του Λεονάρντο Ντα Βίντσι αποτελεί ένα από τα πιο ιερά έργα του Χριστιανισμού.
Ο Λεονάρντο εργαζόταν με την παρουσία θεατών με τους οποίους συζητούσε καθώς ζωγράφιζε. Ένας αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει πως μερικές φορές στεκόταν εκεί από τα χαράματα μέχρι τη δύση του ηλίου, χωρίς να αφήνει καθόλου το πινέλο, ξεχνώντας έτσι να φάει και να πιει, ζωγραφίζοντας ακατάπαυστα.
Ο ντα Βίντσι ακολουθεί την τεχνοτροπία της πολύ γρήγορης κάλυψης των τοίχων πριν ξεραθεί ο σοβάς. Όμως επειδή αφιέρωσε πιο πολύ χρόνο σε αυτό το έργο διότι ήθελε να φτιάξει δικά του χρώματα και υλικά για να ζωγραφίσει στον τοίχο, άρχισε η νωπογραφία να φθείρεται. Επίσης ο τοίχος πάνω στον οποίο ήταν ζωγραφισμένος ο Μυστικός Δείπνος ήταν εκτεθειμένος στη βροχή και στον άνεμο, ενώ ένα υπόγειο ρυάκι τον έκανε να είναι πάντα υγρός.

 

 
Βασιλική Κοτρώτσιου

Πηγή: Βικιπαίδεια
Πηγή φωτογραφίας: Βικιπαίδεια

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ο Μυστικός Δείπνος"

Σχολιάστε

Top