Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΣΗΡΟΥ - Δεκ• 17•14

Ζούμε μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη αλλά, κρίνοντας από τον εαυτό μου, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για την περίφημη “Νύμφη του Θερμαϊκού”.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, μέσα από το περιοδικό του Σχολείου μας, να παρουσιάζουμε κάθε μήνα και κάποιο από τα άπειρα αξιοθέατα αυτής της παραμυθένιας πόλης, της πόλης μας.

Εικόνα2-πλατεια-Αριστοτέλους

Η πλατεία Αριστοτέλους είναι η μεγαλύτερη πλατεία στη Θεσσαλονίκη και μια από τις επιβλητικότερες στην Ελλάδα. Η σημερινή της μορφή σχεδιάστηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ερνέστο Εμπράρ, όμως το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευάστηκε κατά τη δεκαετία του 1950. Γύρω από την πλατεία βρίσκονται μερικά από τα πιο σημαντικά και όμορφα κτίρια της πόλης, όπως το Ολύμπιον, όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το δίδυμο κτίριο του ξενοδοχείου Ηλέκτρα Παλλάς, ενώ και τα 12 κτίρια που περιβάλλουν την πλατεία είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα.

Στη πλατεία υπάρχουν  πολλά μαγαζιά εστίασης, καφετέριες, ρεστοράν, μοντέρνα ζαχαροπλαστεία, αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, δημόσιες υπηρεσίες και μερικά από τα γνωστότερα βιβλιοπωλεία.

Όλα τα σημαντικά γεγονότα της πόλης γιορτάζονται στην πλατεία Αριστοτέλους, όπως Χριστούγεννα και Τσικνοπέμπτη.

Ένα άλλο  αξιοθέατο είναι ο Λευκός Πύργος ,το σύμβολο της Θεσσαλονίκης και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Ελλάδας. Ο Λευκός Πύργος έχει ύψος 34 μέτρα και έξι ορόφους που επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα που είναι σε επαφή με τον εξωτερικό τοίχο. Χτίστηκε ως οχυρωματικός πύργος τον 15ο αιώνα και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό κατάλυμα και φυλακή.

αρχείο λήψης

Η τελευταία αναστήλωση ολοκληρώθηκε το 1985 και έκτοτε  χρησιμοποιείται  για εκθέσεις, ενώ από το 2006 λειτουργεί ως Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Ακόμα, η Παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένα συστατικό κάθε απογευματινής βόλτας, ιδιαίτερα κάποιου που δεν επισκέπτεται συχνά την πόλη. Είναι ένας απολαυστικός περίπατος κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάση του σχεδιασμού, ένας περίπατος εδώ γίνεται φιλικός και για τα άτομα  με προβλήματα όρασης, αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια, ο, πρόσφατα ανακαινισμένος, χώρος προσφέρει περισσότερες ανέσεις και επιλογές ψυχαγωγίας.

Χαρίτου Ραφαέλα

ΠΗΓΕΣ:

  • http://thessbomb.blogspot.gr/2012/03/blog-post_8943.html
  • http://agapo-thessaloniki.gr/leukos-pirgos/

Σχολιάστε

Top