Στις 4 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας. Οι νοικοκυρές της περιοχής ετοιμάζουν μια γλυκιά σούπα, τη βαρβάρα ή ασουρέ, που την μοιράζουν στην γειτονιά .
Προέρχεται, κατ’ άλλους από την αραβική λέξη άσαρα που σημαίνει δέκα επειδή οι Μουσουλμάνοι τη φτιάχνουν τη δέκατη μέρα του μήνα Μουχαρέμ κατ΄άλλους από την άσουρα, μια θρησκευτική γιορτή των Σιιτών.
Από την αρχαιότητα, υπήρχε μια ανάλογη σούπα, οι πανκαρπίες ή πανσπερμίες σαν προσφορά στους θεούς (αυτήν την εποχή έχει τελειώσει η σπορά των χωραφιών) που συνεχίζεται και στα χρόνια του Βυζαντίου, με τα πολυσπόρια, μια πηχτή σούπα με όλων των ειδών τα δημητριακά, σαν εξευμενιστική προσφορά στη γη που δέχτηκε τον σπόρο του σίτου.
Σας δίνουμε την συνταγή και σας συμβουλεύουμε να τη δοκιμάσετε γιατί, πέρα από την νοστιμιά της είναι και πολύ υγιεινή.
Τι χρειαζόμαστε:
- 500 γραμ. αποφλοιωμένο σιτάρι
- 2 φλυτζάνια ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι σταφίδες ξανθές
- 10 σύκα ξερά
- δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- χουρμάδες
- 200 γραμ. καρύδια χονδροκομμένα
- κανέλα
- 1 βάζο ταχίνι
Πώς το κάνουμε:
- Πλένουμε και μουσκεύουμε το σιτάρι την προπαραμονή της αγίας Βαρβάρας.
- Την παραμονή της γιορτής βράζουμε το σιτάρι στη χύτρα για 20 λεπτά.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και πολτοποιούμε το περισσότερο σιτάρι και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι αυτά.
- Αφήνουμε να βράσουν αρκετή ώρα ανακατεύοντας συχνά, ώστε να χυλώσει πολύ καλά.
- Όταν έχουν βράσει πολύ καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Όταν λιώσει και η ζάχαρη, σβήνουμε και προσθέτουμε το ταχίνι.
- Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε μπολάκια.
- Σε κάθε μπολάκι, βάζουμε από πάνω 1 κουταλιά καρύδια, κανέλα και στολίζουμε με 1 χουρμά και 1 δαμάσκηνο.
ΤΕΛΟΣ…
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!
ΠΗΓΗ:
http://el.wikipedia.org/wiki/Βαρβάρα(γλυκό)