Το σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων

spilaio_peramatos1

Από τις μαθήτριες του Α2 Μπεḯνογλου Ιωάννα, Σεϊταρίδου Ευαγγελία, Σεϊταρίδου Μάρθα και Σταθάκη Σοφία

1757 KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Με αφορμή τη συμμετοχή μας στην τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή που οργάνωσε η εφημερίδα του σχολείου μας, επισκεφτήκαμε την πόλη των Ιωαννίνων. Πρώτη μας στάση ήταν το σπήλαιο του Περάματος, στο οποίο και βασίζεται το άρθρο μας.
Πριν ανεβούμε στο σπήλαιο επισκεφτήκαμε το μουσείο προβολής σπηλαίου «Άννα Πετροχείλου», αφιερωμένο στη γυναίκα του εξερευνητή-σπηλαιολόγου Ιωάννη Πετροχείλου.

1759 1765

Μόλις τελείωσε η ξενάγηση στο μουσείο κατευθυνθήκαμε προς το σπήλαιο με ένα τρενάκι.

1768 1769

Πριν μπούμε μέσα, ο ξεναγός μας εξήγησε τα βασικά:
Οι πρώτες σύγχρονες αναφορές για την ύπαρξη του Σπηλαίου χρονολογούνται από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι κάτοικοι τού Περάματος έβρισκαν καταφύγιο κατά τους βομβαρδισμούς.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και μετά το τέλος του, φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Κωνσταντίνο Κασβίκη, γυμναστή και ερασιτέχνη σπηλαιολόγο. Η συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφησή του ξεκίνησε από τον Ιωάννη και την Άννα Πετροχείλου (ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας).
Καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ. και η τουριστική διαδρομή είναι συνολικά 1.100 μέτρα.
Το Σπήλαιο Περάματος ανήκει στα ασβεστολιθικά σπήλαια και διαθέτει 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, αριθμό εξαιρετικά μεγάλο.
Αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους στολισμένους με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες και εντυπωσιακές κολώνες σε θαυμάσια συμπλέγματα.

1775 1780 1779 1774

Μας έκανε εντύπωση ένας σταλαγμίτης ο οποίος είχε σχήμα σταυρού. Στην αρχή νομίζαμε ότι ήταν εκ φύσεως έτσι αλλά μετά μας εξήγησαν ότι πιθανόν  το είχε δημιουργήσει ένας επαναστάτης σαν σημάδι προσανατολισμού.

336_pict0027spilaio-perama

Επίσης μας είπε ότι έγιναν και συναυλίες στον χώρο αυτό αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες:
  • Η ορχήστρα βρισκόταν σε ένα σχετικά επίπεδο σημείο έτσι ώστε να μην γίνονται ατυχήματα.
  • Οι θεατές εναλλάσσονταν ανά μικρά χρονικά διαστήματα.
  • Απαγορευόταν η κάθε είδους διαμόρφωση-παραμόρφωση του χώρου.
Επιπλέον εκεί γυρίστηκε και μία παλιά, διάσημη ταινία «Η Αστέρω» (1958). Ακόμη αναμένεται να γυριστεί και μία άλλη ταινία για την οποία δεν μας δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες.
Πάντως, άξιζε τον κόπο αυτή η επίσκεψη και ευχόμαστε να δοθεί η δυνατότητα και στους υπόλοιπους συμμαθητές μας να παρακολουθήσουν μία τέτοιου είδους ξενάγηση!

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Το σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων"

Σχολιάστε

Top