Οδοιπορικό σε Αλυκές και Πύδνα!

1974

Την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Κορινού είχαν την ευκαιρία να λύσουν απορίες που τους γεννήθηκαν στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Φυτά και δέντρα στο περιβάλλον του σχολείου» με μία εκπαιδευτική εκδρομή.

Οι μαθητές αρχικά επισκέφτηκαν τα φυτώρια Καραλή, όπου ενημερώθηκαν για τα πιο διαδεδομένα φυτά της ελληνικής χλωρίδας, για θέματα αρχιτεκτονικής τοπίου και τέλος φύτεψαν τους δικούς τους σπόρους.

1965 1963 1962 1961 1960 1959 1958 1957 1956 1955 1952 1949 1948 1947 1945

Στη συνέχεια στις Αλυκές Κίτρους οι μαθητές  ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις των αλυκών, στις δεξαμενές και στον αποθετήρα άλατος ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τη διαδικασία και τις φάσεις συγκομιδής αλατιού από το θαλασσινό νερό. Με έκπληξη μάθαμε πως η Ελλάδα δεν καλύπτει τις ανάγκες της σε αλάτι και αναγκάζεται να εισάγει. Οι αλυκές του Κίτρους είναι εγκαταστάσεις παραγωγής άλατος και βρίσκονται στην παραλία του Κίτρους και στην αρχαία Αθεράδα (εκεί όπου πιστευόταν ότι υπήρχε το λιμάνι της αρχαίας Πύδνας). Βρίσκονται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων στα ανατολικά του Κίτρους. Η συνολική τους έκταση είναι γύρω στα 10.000 στρέμματα. Από αυτά τα 1.440 καλύπτει η λίμνη, η οποία θεωρείται ως χώρος κανονικής προθέρμανσης, οι λεγόμενες «θερμάστρες» και τα υπόλοιπα 140 είναι κυρίως αλοπήγια (τα λεγόμενα «τηγάνια»). Οι αμμοθίνες αποτελούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Λιμνοθάλασσας του Κίτρους και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε πλάτος κι έκταση περιοχή με τέτοια βλάστηση στη Βόρεια Ελλάδα. Κατέχουν την 5η θέση στην Ελλάδα σε παραγωγή αλατιού.

 1979 1978 1977 1976 1974 1968 1967

Στον αρχαιολογικό χώρο της μεσαιωνικής Πύδνας  οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν και είδαν  τη δυτική πύλη του κάστρου , τα θεμέλια πανδοχείου, λουτρού και μικρής μονόχωρης βασιλικής, αποκαλύφθηκαν την περίοδο 1983-1992 με τις ανασκαφές της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

Με τις πρόσφατες ανασκαφές , βρέθηκε μεγάλος αριθμός παλαιοχριστιανικών μαρμάρων και γλυπτών εξαιρετικής ποιότητας του 10ου και 11ου αιώνα, όστρακα βυζαντινών αγγείων, νομίσματα, κομμάτια από μαρμαροθετήματα και τοιχογραφίες, που αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα του χώρου και των οικοδομημάτων και υπογραμμίζουν την πρωτεύουσα θέση της Πύδνας και κατά τη βυζαντινή περίοδο.

1989 1987

Μέσα στο κάστρο εντοπίσθηκαν τμήματα δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών του 4ου και 6°» αι., η τελευταία από τις οποίες πυρπολήθηκε κατά την άλωση του φρουρίου από τους Βούλγαρους, γεγονός που τοποθετείται μεταξύ των ετών 913-924. Στη θέση της ιδρύθηκε στο τέλος του 10ου αι. μια μεγαλόπρεπη βασιλική, που ήταν κοσμημένη με ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και αξιόλογα γλυπτά και υπήρξε ο επισκοπικός ναός του Κίτρους.

Εντός του φράγκικου πύργου βρέθηκε το πετρόχτιστο κατασκεύασμα, είδος Αγίας Τράπεζας, το οποίο έφερε στο κέντρο οπή, μέσα στην οποία σωζόταν ακόμα καμμένα κάρβουνα. Απ’ αυτά συμπεραίνουν οι ειδικοί ότι εκεί θα έπρεπε να λειτουργούσε ο φάρος, ο οποίος να επικοινωνούσε με τα διερχόμενα στο Θερμαϊκό πλοία και με τις απέναντι ακτές της Χαλκιδικής. Επίσης, μέσα στο Άγιο Βήμα του μεσοβυζαντινού ναού ανακαλύφτηκε φράγκικο πηγάδι, στη θέση περίπου που ήταν η Αγία Τράπεζα. Το πηγάδι αυτό έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, γιατί είναι σπάνιο. Οι Φράγκοι γενικά, δεν άνοιγαν πηγάδια, με εξαίρεση τους Ενετούς στην Κρήτη.

1983 1982 1981

Αργότερα, την εποχή της τουρκοκρατίας, πολλά υλικά, τελευταία εμφανή απομεινάρια πανάρχαιων κτιρίων, μεταφέρθηκαν από διάφορους κατά καιρούς κατοίκους του Κίτρους και χρησιμοποιήθηκαν στην τοιχοποιία νεότερων οικοδομημάτων.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μία βόλτα στην παραλία των Αλυκών. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Μαρία Καραλή, τους εργαζόμενους στις Αλυκές Κίτρους και την εφορεία αρχαιοτήτων Πιερίας για τη διάθεση να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στους μαθητές μας.

Στην εκδρομή τους οι μαθητές συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κ. Λάζο Χρήστο, κ. Γκανιάτσα Λαμπρινή και κ. Αλμπανίδου Ελένη.

  Δικτυογραφία

  1. http://www.pydnaskolindrou.gr
  2. http://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=pydna
  • Πηγές: Αλέκος Ν. Αγγελίδης, “Αναδρομή στην Ιστορία της Μακεδονίας – Τόμος Α’ ” εκδόσεις Μάτι, 1989,

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Οδοιπορικό σε Αλυκές και Πύδνα!"

Σχολιάστε

Top