Ο ρατσισμός

images

Από τις μαθήτριες του Γ2 Παπαϊωάννου Μαρία, Παπαϊωάννου Χρυσούλα και Σεϊταρίδου Κατερίνα

ΕΙΚΟΝΑ 4

Ο ρατσισμός είναι ένα επίκαιρο θέμα και αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Είναι  ο διαχωρισμός που γίνεται ανάμεσα σε ανθρώπους ανώτερης και κατώτερης τάξης. Η αντίληψη ότι  όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι και δεν έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα. Η αρνητική στάση που υπάρχει απέναντι σε ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες, φορείς του AIDS, σε ανθρώπους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, με διαφορετικότητες που προσδιορίζονται από την γλώσσα, τα ήθη και έθιμα, από τις αξίες,από τις μαθησιακές δυσκολίες και γενικότερα από τις δύσκολες συνθήκες ζωής .

Μπορούμε να συναντήσουμε διάφορες μορφές  ρατσισμού όπως: ο φυλετικός ρατσισμός  δηλαδή η διάκριση και ο διαχωρισμός των ανθρώπων ανάλογα με το χρώμα τους, τη φυλή στην οποία ανήκουν. Σχετίζεται κυρίως με μια πολιτική ιδεολογία που δέχεται ότι η λευκή κυρίως φυλή είναι ανώτερη των άλλων. Ο κοινωνικός ρατσισμός που υπάρχει μεταξύ  των ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις ή κοινωνικές ομάδες.Εκδηλώνεται ως αρνητική στάση απέναντι σε ομάδες ανθρώπων όπως οι οικονομικοί μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι γυναίκες, οι ναρκομανείς, κ.α. που θεωρούνται κατώτερες και συχνά ζουν στο περιθώριο του κοινωνικού βίου. Ακόμη  ο εθνικός ο οποίος στηρίζεται σε ιστορικές εχθρότητες και σε μίση και εκφράζεται με την αίσθηση της υπεροχής ενός έθνους έναντι άλλων. Και τέλος ο θρησκευτικός που βασίζεται στην αντίληψη ότι μια θρησκεία είναι η μόνη αληθινή και πρέπει να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων.

ratsismos 1

Ο ρατσισμός υπήρχε και θα υπάρχει ακόμη, αλλά γιατί; Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτό συμβαίνει ακόμη. Πρώτον διότι είναι στο αίμα του ανθρώπου να προσπαθεί να κυριαρχήσει, να είναι ο ανώτερος και να έχει την εξουσία στα χέρια του. Ένα από τα σημαντικότερα αίτια που καλλιεργεί και θρέφει το φαινόμενο του ρατσισμού είναι το χαμηλό πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο πολλών ανθρώπων. Ακόμη οι προκαταλήψεις που καλλιεργούνται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας και η κοινωνικό-οικονομική εκμετάλλευση των αδυνάτων. Ένας ακόμη παράγοντας είναι η ξενοφοβία, η αντιπάθεια και η επιφυλακτικότητα προς το άγνωστο, το διαφορετικό. Επιπλέον στην καλλιέργεια του ρατσισμού σημαντικό ρόλο παίζουν τα Μ.Μ.Ε που  μας κάνουν πλύση εγκεφάλου δημιουργώντας τις φοβίες που υπάρχουν για το ξένο.  Είναι βέβαια αλήθεια ότι τις ρατσιστικές αντιλήψεις συχνά  τις υιοθετούμε από τα πρότυπά μας, δηλαδή αν το πρότυπό μας είναι ρατσιστής το πιο πιθανόν είναι να είμαστε και εμείς ρατσιστές.

     κατάλογος2κατάλογος

Αυτό το φαινόμενο προκαλεί τεράστιους  κινδύνους σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιθωριοποιούνται άτομα και ομάδες.  Η επικράτηση της αναξιοκρατίας, η εκμετάλλευση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, η ξενοφοβία, η επικράτηση της βίας είναι κάποιες από τις επιπτώσεις του ρατσισμού που μας απομακρύνουν από τις έννοιες της ισονομίας, της δικαιοσύνης, της συνεργασίας, της αρμονικής συνύπαρξης.

images ΕΙΚΟΝΑ 3

      Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα. Πρέπει όλοι μας να σεβόμαστε και να ανεχόμαστε το διαφορετικό.Το σχολείο πρέπει να λάβει κάποια μέτρα, δηλαδή μέσα από την παιδεία να περνάει ανθρωπιστικά μηνύματα, να διοργανώνει εκδηλώσεις στις οποίες θα τονίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά και τα αρνητικά του ρατσισμού. Επίσης οφείλει να αντιμετωπίζει με αυστηρότητα  και σοβαρότητα κρούσματα τέτοιων συμπεριφορών.Τα κράτη μπορούν  να δίνουν υλική αλλά και ηθική βοήθεια στους λαούς που καταπιέζονται από το ρατσισμό. Όσοι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα να διώκονται και να τους επιβάλλονται ποινές, ώστε να μην το ξανακάνουν. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να κατορθώσουμε από μόνοι μας να σταματήσουμε τέτοιου είδους ενέργειες  μπαίνοντας στη θέση των θυμάτων του ρατσισμού και συνειδητοποιώντας τις δυσκολίες και τα συναισθήματα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι.

ΕΙΚΟΝΑ 5 image2s

Ο  ρατσισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν στην σύγχρονη εποχή, είναι ο λόγος που μένουμε πίσω σε κοινωνικά, πολιτικά αλλά και πνευματικά θέματα . Χάνουμε πιο πολλά από όσα κερδίζουμε, αφορά όλους μας και μόνο ενωμένοι μπορούμε να το καταπολεμήσουμε!

ΕΙΚΟΝΑ 2

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/Ρατσισμός

https://tassos-filologos.blogspot.com/2012/11/blog-post_9414.html

 

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ο ρατσισμός"

Σχολιάστε

Top