Παιδική εργασία

child labour

Από τις μαθήτριες του Β2 Γεωργία-Μαρία Σαραφίδου και Μάρθα Σεϊταρίδου

Το 1989 υπογράφηκε από 187 κράτη παγκοσμίως η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία στο άρθρο 32 αναφέρει ότι: «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του…»

Η-Βολιβία-ετοιμάζεται-να-ψηφίσει-νόμο-υπερ-της-παιδικής-εργασίας-από-την-ηλικία-των-10-ετών-socialpolicy.gr_Παρόλο αυτό για πολλά εκατομμύρια παιδιών στον κόσμο δεν χτύπησε ούτε τη φετινή χρονιά το κουδούνι του σχολείου, αν και θα το ήθελαν πολύ. Η παιδική τους ηλικία δεν είναι συνώνυμη με την ανεμελιά, το παιχνίδι και τα ξένοιαστα μαθητικά χρόνια. Το παιδικό τους χαμόγελο χάνεται πρόωρα,  επειδή αναγκάζονται από μικρή ηλικία να ενταχθούν στον σκληρό κόσμο της εργασίας.  Ως παιδική εργασία ορίζεται η δουλειά που γίνεται από παιδιά κάτω των 15 ετών (σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες κάτω των 14) η οποία επιβαρύνει ή βλάπτει τη σωματική, συναισθηματική, διανοητική, κοινωνική ή και πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Οι αριθμοί της UNICEF εκφράζουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού ο αριθμός των εργαζομένων παιδιών αγγίζει τα 246 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι ένα στα έξι παιδιά ηλικίας 5-14 ετών αναγκάζεται να εργάζεται για να επιβιώσει. Επιπλέον, 171 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα και βαρύ μηχανικό εξοπλισμό. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες παιδιά σκοτώνονται σε εργατικά δυστυχήματα.

india-11398Το φαινόμενο της παιδικής εργασίας είναι έντονο κυρίως στις φτωχές χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Για την επιβίωση της οικογένειας οι γονείς βγάζουν τα παιδιά τους από νωρίς στη δουλειά σε χωράφια ή σε μεγάλα εργοστάσια των πολυεθνικών εταιρειών που έχουν βρει έτσι τον τρόπο να παράγουν με πολύ με μικρή δαπάνη. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές υπάρχουν και πολύ γνωστές εταιρείες παραγωγής ενδυμάτων, αθλητικού εξοπλισμού και ηλεκτρονικών συσκευών, προϊόντα των οποίων χρησιμοποιούμε όλοι μας, χωρίς να γνωρίζουμε ότι φτιάχτηκαν από παιδικά χέρια. Τα παιδιά εργάζονται με πολύ χαμηλό μισθό που δεν ξεπερνά τα 6.5 σεντς του δολαρίου. Στο Μπαγκλαντές εργάζονται περίπου 17 ώρες την ημέρα, κοιμούνται μέσα στο εργοστάσιο για λίγες ώρες και ξυπνούν για να συνεχίσουν την δουλειά. Σε περίπτωση που παραπονεθούν ή παρουσιάσουν χαμηλότερη απόδοση, οι υπεύθυνοι της παραγωγής τα χτυπούν και τα κακομεταχειρίζονται.

paidiergasia1child_labour

Το πρόβλημα της παιδικής εργασίας δεν είναι όμως άγνωστο ούτε για την Ευρώπη. Τα περισσότερα «εργαζόμενα» παιδιά ζουν στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και στις χώρες του νότου, όπως Ιταλία ή Πορτογαλία. Στη χώρα μας οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των παιδιών που εργάζονται σε περίπου 100.000. Αν και επίσημα επικαιροποιημένα στοιχεία δεν υπάρχουν, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, εάν συνυπολογιστούν και οι «αόρατοι» ανήλικοι εργαζόμενοι, ως βοηθοί σε σπίτια τρίτων ή βοηθοί των οικογενειών τους. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι ειδικοί στην κατηγορία των Ρομά, τα παιδιά των οποίων δεν προσμετρούνται πάντα στους αριθμούς της παιδικής εργασίας. Είναι όμως εδώ και χρόνια τα γνωστά «παιδιά των φαναριών», τα ανήλικα που πουλάνε λουλούδια σε διάφορα μαγαζιά ή ακόμη και αυτά που παίζουν διάφορα μουσικά όργανα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πηγές πληροφόρησης:

https://www.cnn.gr/focus/story/84491/pagkosmia-hmera-kata-tis-paidikis-ergasias-sti-doyleia-anti-sto-sxoleio-pics-vids?v8

 https://www.iatrikathemata.gr/paidiergasia.htm

Σαραφίδου Μαρία – Γεωργία

Σεϊταρίδου Μάρθα

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Παιδική εργασία"

Σχολιάστε

Top