Μαύρες τρύπες στο σπίτι μας!

40a-thumb-large

Της Δομνίκης Ταραρά, μαθήτριας του Α2

Από τον 20ο αιώνα μέχρι σήμερα η τηλεόραση καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μας. Η ανακάλυψή της ενθουσίασε τον κόσμο λόγω του συνδυασμού ήχου και εικόνας ταυτόχρονα! Όμως τι είναι στ’ αλήθεια η τηλεόραση;

About-digital-televisionΟ Γιώργος Γραμματικάκης, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε το 1995 στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», αποκαλεί τις τηλεοπτικές οθόνες «σύγχρονες μαύρες τρύπες», οι οποίες  ενεδρεύουν σε κάθε ελληνικό σπίτι, σε καφενεία χωριών και σε πλατείες. Οι μαύρες αυτές τρύπες έχουν μέγεθος 30, 45 ή και 57 ίντσες και απορροφούν οτιδήποτε, ακόμα και μια φωτεινή σκέψη, αν πλησιάσει στον ορίζοντά τους.

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η τηλεόραση είναι μία  «Πύλη Πληροφοριών» και τονίζουν ότι είναι σημαντικό για τους έφηβους να παρακολουθούν τηλεόραση. Πράγματι μέσω των ειδήσεων τα νέα μαθαίνονται πιο γρήγορα, ενώ ο έφηβος εμπνέεται από τις επιτυχίες αθλητών και καλλιτεχνών που προβάλλουν οι ειδήσεις. Επιπλέον παρακολουθώντας ντοκιμαντέρ ή εκπαιδευτικές εκπομπές, οι έφηβοι μπορούν να μάθουν για οποιοδήποτε θέμα τους ενδιαφέρει με πιο εύκολο τρόπο. Δελεαστικό ακούγεται επίσης το ότι οι κωμικές εκπομπές μπορούν να εξασφαλίσουν ώρες διασκέδασης για τους νέους, ενώ οι sci-fi ταινίες καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των θεατών, πράγμα που λείπει από τα σημερινά παιδιά.

firstTV kgab

 Τι παγίδα κρύβεται όμως πίσω από το μυστηριώδες κουτί; Πρώτη και καλύτερη είναι η παραπληροφόρηση των ειδήσεων και η εκμετάλλευσή τους από τους πολιτικούς για να ανεβάσουν την επιρροή τους στο πολιτικό προσκήνιο. Οι έφηβοι παρακολουθώντας τηλεόραση γίνονται μιμητές πράξεων των προτύπων που βλέπουν στην τηλεόραση, τα οποία πρότυπα έχουν συνήθως βίαιη ή ακατάλληλη συμπεριφορά. Κι ενώ παρακολουθούν όλα αυτά για πολλές ώρες προκαλούνται προβλήματα στην όραση και την υγεία τους αλλά και απομακρύνονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο!

 Να σημειωθεί ότι ο περίφημος Αϊνστάιν, ενώ ζούσε στην εποχή της ανακάλυψης της τηλεόρασης ποτέ του δεν σπατάλησε χρόνο παρακολουθώντας τις εκπομπές της! Γι’ αυτό αν σκοπεύει κανείς να γίνει κάτι παρόμοιο, ας μην σπαταλά το χρόνο του στην τηλεόραση, παρακολουθώντας ανούσιες τηλεοπτικές εκπομπές.

tote-tora7 ereuna-tileorasi

Συνοψίζοντας, καταλαβαίνουμε ότι η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης προκαλεί αρκετά προβλήματα αλλά και προσφέρει λύσεις στη ζωή των εφήβων! Η σωστή επιλογή εντοπίζεται στην επιλεκτική και με μέτρο παρακολούθηση των εκπομπών εκείνων που έχουν να μας προσφέρουν πράγματα ως προς την ενημέρωση, τη μόρφωση και την ποιοτική ψυχαγωγία.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Μαύρες τρύπες στο σπίτι μας!"

Σχολιάστε

Top