Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

ethniko-arxaiologiko-mouseio

Από τις Μαρία Αντωνιάδου και Μαρία-Γεωργία Σαραφίδου, μαθήτριες της Γ” τάξης

Στο πλαίσιο της τριήμερης εκδρομής της τρίτης γυμνασίου επισκεφτήκαμε το Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο. Ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας στο οποίο γίνεται μελέτη για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

ethniko-arxaiologiko-mouseio 17s13mus-thumb-large

 Μία από τις συλλογές του μουσείου αναφέρεται στη νεολιθική εποχή. Η συλλογή περιέχει έργα που χρονολογούνται στο 3000 π.Χ.  περίπου. Τα ευρήματα είναι από πολλά μέρη της Ελλάδας και από την Τροία.  Η έκθεση του μουσείου βασίζεται κυρίως στο νεολιθικό άνθρωπο  που  ζούσε  σε οργανωμένα χωριά. Τα περισσότερα από τα ευρήματα τα χρησιμοποιούσαν για αποθήκευση, διακόσμηση των σπιτιών καθώς και εργαλεία. Είδαμε αρκετά αγγεία διακοσμημένα με διάφορα σχήματα και χρώματα, εργαλεία από λίθο και οστά που τα χρησιμοποιούσαν για την καλλιέργεια της γης, για να χτίζουν, καθώς και για να υφαίνουν. Μας εντυπωσίασαν επίσης και πήλινα ειδώλια όπως η κουροτρόφος.

                            EAM_epanapatrismos_eidolio 8d7346542ffded93378375d0c10efb4f_XL   

Το μουσείο περιέχει και μία εξίσου όμορφη συλλογή που αναφέρεται στον κυκλαδικό πολιτισμό. Ο κυκλαδικός πολιτισμός άνθισε στις αρχές της 3ης χιλιετίας έως τα τέλη της 2ης χιλιετίας π.Χ. Οι κυκλαδίτες  δημιούργησαν έναν πολιτισμό μέσα από το μάρμαρο, έφτιαχναν δηλαδή αγγεία και ειδώλια με αυτό το  υλικό. Τα ειδώλια θυμίζουν μοντέρνα γλυπτά με ένα απλό και κομψό τρόπο χρησιμοποιώντας τις σωστές αναλογίες του σώματος. Τα περισσότερα βρέθηκαν σε τάφους έτσι, ώστε να προστατεύουν τους νεκρούς και να διώχνουν το κακό. Επίσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι τοιχογραφίες της Θήρας ( Σαντορίνη ), οι οποίες ανακαλύφθηκαν μετά από ανασκαφές που έφεραν στο φως την αρχαία Σαντορίνη που είχε σκεπαστεί από χώμα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου.

 ethniko_arxaiologiko_mouseio_athinon_97144 img_30

Στον υπόλοιπο όροφο διακρίνεται επίσης η μυκηναϊκή συλλογή που είναι η πιο λαμπερή συλλογή του μουσείου. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός άνθισε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την περίοδο του 1580 έως το 1100 π.Χ. Η ανακάλυψη των βασιλικών τάφων από τον Ερρίκο Σλίμαν ήταν πολύ σημαντική διότι απέδειξε την ύπαρξη αυτού του πολιτισμού. Επίσης ο άγγλος  Μ. Βέντρις αποκρυπτογράφησε την Γραμμική Β΄ γραφή και έτσι ανακαλύφθηκε η γλώσσα των Μυκηναίων. Μεγάλο ρόλο σε αυτό τον πολιτισμό έπαιξαν οι ολόχρυσες προσωπίδες, τα κοσμήματα, τα σπαθιά από ασήμι και μινιατούρες από  ελεφαντόδοντο. Επίσης και σε αυτό τον πολιτισμό σημαντικές ήταν και οι τοιχογραφίες. Καθώς και η άνθιση της γεωμετρικής τέχνης.     292px-594px-MaskeAgamemnon-MOD

Στο μουσείο αναδεικνύεται η αρχαϊκή πλαστική που πρωτοεμφανίστηκε το 700 π.Χ. Έχει ως χαρακτηριστικά δημιουργήματα τα αγάλματα των κούρων και των κόρων που σταδιακά βελτίωναν την μορφή τους.

Το μουσείο περιλαμβάνει επίσης λαμπρά γλυπτά από την κλασσική εποχή. Ένα εντυπωσιακό χάλκινο άγαλμα είναι ο Δίας ή Ποσειδώνας του Αρτεμισίου. Από τα ανάγλυφα ξεχωρίζει το μαρμάρινο έργο της Ελευσίνας που απεικονίζει την θεά Δήμητρα. Επίσης υπάρχουν και πολλές επιτύμβιες στήλες. Τα πιο εντυπωσιακά αγάλματα της εποχής είναι ο Έφηβος των Αντικυθήρων.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν μια όμορφη διδακτική επίσκεψη και μια μοναδική εμπειρία. Είναι ένα μουσείο που σε ταξιδεύει μέσα από τον κόσμο των αγαλμάτων στην μακραίωνη ιστορία του τόπου μας. Είναι από τα λίγα μουσεία που θα επισκεπτόμουν ξανά στο μέλλον.

 3424

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας"

Σχολιάστε

Top