Προβληματισμοί και προτάσεις για το σχολείο του σήμερα και του αύριο!

Screenshot 2024-04-11 230641

Από τη Μαρία Μποζαλατζή, μαθήτρια του Β1 τμήματος του Γυμνασίου Κορινού.

Το σχολείο είναι ένας πολύτιμος θεσμός. Ωστόσο, οι σύγχρονοι μαθητές δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του. Εκτός από την απόκτηση επιπλέον γνώσεων, το σχολείο μας εντάσσει ομαλά στην κοινωνία ως ενεργούς πολίτες.

Παρά το γεγονός ότι το σχολείο είναι πηγή γνώσεων και παράγοντας διαμόρφωσης ηθικού χαρακτήρα, πρέπει όλοι να παραδεχτούμε πως καθημερινά αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα. Έλλειψη καθηγητών και αθλητικών ειδών, ελλιπής καθαριότητα και προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής είναι τα βασικότερα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του.

Ένα ονειρικό σχολείο του μέλλοντος θα παρέχει στους μαθητές ό,τι χρειάζονται. Αρχικά, θα διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως εσωτερικό γυμναστήριο, γήπεδα βόλεϊ, ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Ακόμα, θα στεγάζεται σε ένα καθαρό κτήριο με χρωματιστούς τοίχους και μεγάλα θρανία, ώστε να μπορούν να χωρίζονται σε ομάδες τα παιδιά και να κάνουν τις ομαδικές εργασίες που τους ανατίθενται. Κάθε τάξη θα είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, ενώ όλοι θα έχουν το δικό τους λάπτοπ ή ταμπλέτα, ώστε να αναζητούν πληροφορίες, να εκτελούν τις εργασίες που τους ανατέθηκαν εκείνη τη στιγμή και να περιηγούνται με ασφάλεια σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες που έχουν διάφορα κουίζ και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Ιδανικά και ο τρόπος διδασκαλίας θα πρέπει να αλλάξει. Οι καθηγητές θα έχουν τη δυνατότητα, βλέποντας τις δυσκολίες των μαθητών, να προσαρμόζουν την ύλη και το μάθημα, ώστε τα παιδιά να μπορούν να μάθουν σε ένα περιβάλλον φιλικό, χωρίς πίεση και στρες, αλλά με προθυμία και χαρά. Τέλος τα βιωματικά εργαστήρια θα πρέπει να είναι το επίκεντρο στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων, ώστε η μάθηση να είναι ουσιαστική.

Θα ήθελα όλα αυτά στο μέλλον να γίνουν πραγματικότητα. Πιστεύω πως έτσι οι μαθητές θα έχουν περισσότερη όρεξη για μάθηση, με αποτέλεσμα οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτούν να τους βοηθήσουν, ώστε να παίρνουν καλύτερα τις αποφάσεις που θα κρίνουν την τύχη της κοινωνίας!

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Προβληματισμοί και προτάσεις για το σχολείο του σήμερα και του αύριο!"

Σχολιάστε

Top