Κάπνισμα: Μια συνήθεια που σκοτώνει!

smoking-kills

Από τις μαθήτριες της Γ” τάξης Θωμαή Λαγδάρη και Κατερίνα Παρούση

cigarette-burnedΚάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού «καπνός». Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων της Κεντρικης και Νοτιας Αμερικης, πριν ακόμα αυτές ανακαλυφθούν από τους Ευρωπαίους. Η συνήθεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και την Ασία μετά το 1556.

 

Ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα

10_582

Αν και ο καθένας έχει τους δικούς του προσωπικούς λόγους για να κόψει το κάπνισμα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το κάπνισμα σκοτώνει! Για την ακρίβεια σκοτώνει 20.000 Έλληνες κάθε χρόνο. Πολύ περισσότερους δηλαδή απ” όσους το αλκοόλ, οι αυτοκτονίες, οι δολοφονίες, οι πυρκαγιές, τα ναρκωτικά και το AIDS όλα μαζί!

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜATA :

1)     ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ

2)    ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

3)    ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ & ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ

kapnisma κάπνισμα 2

 

Τι συμβαίνει μετά τη διακοπή  του καπνίσματος

pneymonia-kapniston cut-smoke-660

2 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

Η νικοτίνη αρχίζει να αποβάλλεται απ” τον οργανισμό. Μερικοί άνθρωποι πιθανόν να νιώσουν συμπτώματα στέρησης. Αυτό είναι καλό σημάδι. Το σώμα σας καθαρίζει. Δείξτε δύναμη. Μέσα σε δύο μέρες όλα τα υποπροϊόντα της νικοτίνης θα έχουν εξαφανιστεί.

6 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ

Ο αριθμός των καρδιακών παλμών και η πίεση του αίματος μειώνονται (αν και μπορεί να πάρει μέχρι και ένα μήνα για να επανέλθουν στις φυσιολογικές τους τιμές).

12 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ

Το μονοξείδιο του άνθρακα έχει τελείως αποβληθεί από τον οργανισμό σας. Οι πνεύμονές σας λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και μπορείτε να κάνετε περισσότερα χωρίς να λαχανιάζετε ή να σας κόβεται η ανάσα.

2 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ

Οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνονται. Επίσης η αναπνοή σας, τα μαλλιά σας, τα δάχτυλα και τα δόντια θα είναι πιο καθαρά.

1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ

Τα περισσότερα συμπτώματα στέρησης έχουν εξαφανιστεί τελείως.

2 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ

Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται. Το ίδιο και η αυτοπεποίθησή σας, αφού θα νιώθετε περήφανοι για την πρόοδό σας. Αρχίζετε να θεωρείτε τον εαυτό σας μη καπνιστή/-ρια.

1-9 ΜΗΝΕΣ

Η συνολική ενέργεια του σώματός σας αυξάνεται. Βήχας, ρινική συμφόρηση, κόπωση και λαχάνιασμα μειώνονται.

2 ΜΗΝΕΣ

Η κυκλοφορία του αίματος στα άκρα σας βελτιώνεται, διατηρώντας τα πιο ζεστά. Το δέρμα σας φαίνεται υγιέστερο.

 

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Κάπνισμα: Μια συνήθεια που σκοτώνει!"

Σχολιάστε

Top