Αντιδράστε στην κακοποίηση των ζώων!

myths-about-rescue-dogs

Από τις μαθήτριες της Γ” τάξης Κατερίνα Δασκαλοπούλου και Χριστίνα Θεοδωρίδου

1886011Κακοποίηση των ζώων είναι ο βασανισμός, και η κακομεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως επίσης και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο αποκεφαλισμός, ο ακρωτηριασμός, η αιχμαλωσία κ.ά. Επισημαίνεται επίσης, ότι εκτός από την έννοια της ενεργητικής, υπάρχει και η παθητική κακοποίηση, δηλαδή οι περιπτώσεις της έλλειψης καταλύματος, της παρατεταμένης ή μόνιμης αλυσόδεσης, της παροχής ακατάλληλης τροφής, της έλλειψης φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους. Ευρύτερα δε, σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα, παθητική κακοποίηση υφίστανται τα ζώα εξαιτίας του ανεξέλεγκτου κυνηγιού τους και της καταστροφής των βιοτόπων τους, δηλαδή της περιοχής όπου ζουν, τρέφονται και μεγαλώνουν, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Αιτίες, που έχουν προκαλέσει την εξαφάνιση χιλιάδων ειδών του ζωικού βασιλείου και αρκετές ακόμα χιλιάδες από αυτά που απειλούνται με εξαφάνιση στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

Περιπτώσεις κακοποίησης ζώων

 

1. Παστούρωμα (δέσιμο των ποδιών του ζώου μεταξύ τους)

2. Κτηνοβασία

3. Πειραματόζωα

4. Ταυρομαχίες

5. Τσίρκο

6. Ζωολογικοί κήποι – Αιχμαλωσία

7. Θυσίες ζώων και θρησκείες

8. Θυσίες ζώων στην Παλαιά Διαθήκη

 P8020712 kk-skylaki

   

Πώς να καταγγείλετε κακοποίηση ζώων 

Σε περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης και παραμέλησης ζώων όλοι θα πρέπει να κινητοποιούμαστε και να τα καταγγέλλουμε στις αρμόδιες Αρχές. Σύμφωνα με το νέο νόμο για τα κατοικίδια, το πρόστιμο για κακοποίηση, βασανισμό, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου καθώς και πώληση, εμπορία και διακίνηση μέσω διαδικτύου ή πράξη βίας ή θανάτωση φτάνει τα 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.

news-adespota-zwa-hmerida-rodosΣύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», αν έχει πέσει στην αντίληψή σας περιστατικό παθητικής κακοποίησης- παραμέλησης κατοικίδιου από τον ιδιοκτήτη, καλό είναι να:

- Τραβήξετε φωτογραφίες ή βίντεο που να αποδεικνύουν την παραμέληση.

-  Ενημερώσετε την τοπική φιλοζωική οργάνωση.

- Κάνετε καταγγελία στην Κτηνιατρική Διεύθυνση της περιφέρειας, αναφέροντας αναλυτικά όσα γνωρίζετε.

- Ειδοποιήσετε την Αστυνομία, η οποία οφείλει να επισκεφθεί το χώρο, να κάνει έκθεση αυτοψίας και να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο ανάλογα με την παράβαση.

- Εάν γίνετε μάρτυρες περιστατικού κακοποίησης προσπαθήστε να κινητοποιήσετε τους περαστικούς και τους γείτονες για να μην διαφύγει ο δράστης.

- Σε περίπτωση που διαπιστώσετε πως έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο φωτογραφικό υλικό ή βίντεο με περιεχόμενο κακοποίησης, προωθήστε το link περιγράφοντας το περιεχόμενό του στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ποιο είναι το πρόστιμο κακοποίησης η φόνου ζώου;

Animal-Abuse-600x337 kakopoiisi-zoon-australia

- Νόμος 1197/1981: Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ  ή και με τις δύο ποινές.

- Σύμφωνα με το νέο νόμο 4039/12 αρ. 20 παρ. 2, η θανάτωση/ κακοποίηση ζώου τιμωρείται ποινικά με φυλάκιση 1 έως 5 χρόνια και με χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 χιλ. ευρώ. Παράλληλα επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ (!!!), για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.  

Θα πρέπει  να γνωρίζετε ότι λόγω έλλειψης αρμόδιων αρχών για τα ζώα στην χώρα μας, δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση του ζώου από την αστυνομία, ούτε κινούνται αυτεπάγγελτες διαδικασίες αν δεν κάνετε επώνυμη μήνυση. Θα πρέπει να συνεννοηθείτε με κάποιο φιλοζωϊκό σωματείο για την κατάσχεση του ζώου.

Για να στοιχειοθετήσετε καταγγελία στην αστυνομία ακολουθείστε τον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

http://pfo.gr/wp-content/uploads/2015/10/pfo-odigos-stoixeio8ethshs-kataggelias.pdf

Πηγές:

ANIMAL LAW  (ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ)

https://el.wikipedia.org

http://www.newsbeast.gr/

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Αντιδράστε στην κακοποίηση των ζώων!"

Σχολιάστε

Top