Διδακτική επίσκεψη στο Δίον!

01054

01071 01054

Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 οι μαθητές της Α΄ τάξης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας στον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Εκεί συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο Δίον: Ένα πρόγραμμα βιωματικής μουσειακής αγωγής» που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Πιερίας και ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Πάρις Παπαγεωργίου.

01063 01061 01060 01055

Αρχικά οι μαθητές οδηγήθηκαν στο χώρο του Μουσείου στην αίθουσα του οπτικοακουστικού υλικού όπου ο κ. Πάρις Παπαγεωργίου τους ενημέρωσε πάνω σε γενικότερα θέματα της ιστορίας της Αρχαίας Μακεδονίας και του Αρχαίου Δίου. Στη συνέχεια με οδηγό φύλλα εργασίας ήρθαν σε επαφή με κάποια από τα σημαντικότερα ευρήματα του Μουσείου όπως η ύδραυλις, τα αγάλματα του  Διός Υψίστου, του Διόνυσου, του Ποσειδώνα, της Ίσιδος Λοχίος, επιτύμβιες στήλες, μια βασιλική επιγραφή, κτερίσματα μακεδονικών τάφων (όπλα). Τα παιδιά συνεργάστηκαν σε ομάδες για να παρατηρήσουν τα αντικείμενα, να τα περιγράψουν, να κάνουν συγκρίσεις και να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το χώρο όπου έχει μεταφερθεί το έξοχο ψηφιδωτό της «Οικίας του Διονύσου». Το μοναδικό ψηφιδωτό απεικονίζει, στην κεντρική του παράσταση, τον θρίαμβο του Διονύσου, με τον θεό του κρασιού, γυμνό, να βρίσκεται πάνω σε άρμα που σέρνουν θαλάσσιοι πάνθηρες, τους οποίους με τη σειρά τους οδηγούν με χαλινάρια δυο θαλάσσιοι κένταυροι. Στον ίδιο χώρο παρακολούθησαν και σχετικό βίντεο για το αρχαιολογικό μουσείο του Δίου.

DSC01068 01069 01059 01057

Ακολούθως οι μαθητές και οι φιλόλογοι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευαν  κ. Πούτης Ιωάννης, κ. Αλμπανίδου Ελένη κ. Ξηρού Κυριακή και κ. Ζάχου Αναστασία κατευθύνθηκαν στο χώρο του Αρχαιολογικού πάρκου του Δίου όπου ξεναγήθηκαν στα ιερά της Δήμητρας, του Ύψιστου Διός και της Ίσιδας .

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το υπεύθυνο του προγράμματος κ. Πάρι Παπαγεωργίου.

01082 01080 01077 01074

Σχετικά με τον Συγγραφέα

ΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορινού

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Διδακτική επίσκεψη στο Δίον!"

Σχολιάστε

Top