Στήλη: Γενικά

9ο και 71ο Νηπιαγωγεία Αθηνών

Στο κτίριο μας συστεγάζονται και δύο νηπιαγωγεία, το 9ο και το 71ο. Μας αρέσει να βλέπουμε τις εργασίες που έχουν φτιάξει τα παιδιά με τη βοήθεια των νηπιαγωγών τους στον διάδρομο του ισογείου. Ζητήσαμε από την κ. Γεωργία να μας δώσει μία συνέντευξη και ανταποκρίθηκε άμεσα. Ευχαριστούμε και όλες τις νηπιαγωγούς για τις φωτογραφίες που μας άφησαν να τραβήξουμε από τους χώρους.

nipiagogeio

Γιατί επιλέξατε αυτό το επάγγελμα; Είναι κουραστική η δουλειά σας;

Γιατί από πάντα αγαπούσα την διδασκαλία! Επίσης το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου μου δίνει το δικαίωμα να διδάσκω μέσα απ´ την χαρά, το παιχνίδι, τις τέχνες, την μουσική και την κίνηση. Φυσικά και είναι κουραστική! Τόσο που το μεσημέρι περνάω μισή ώρα προσπαθώντας να μην ακούω τίποτα !!

 

Πόσα χρόνια εργάζεστε ως νηπιαγωγός;

Εικοσιτρία (23) χρόνια ! Τα πρώτα εφτά σε παραμεθόρια μικρά νησιά!!

 

Αγαπάτε τα παιδιά;

Η αγάπη είναι πράξεις, σεβασμός, προσπάθεια και προστασία. Αν απαντούσα “ναι” με τα λόγια κι οι πράξεις μου έδειχναν το αντίθετο θα το καταλαβαίνατε; Τα αγαπώ μέσα από τις πράξεις κι όχι με τα λόγια και τις θεωρίες !!

 

Σας αρέσει η δουλειά σας; Πως θα την περιγράφατε;

 Είναι απ’ τις δουλειές που αν δε σου αρέσει την “έβαψες” που λέτε και σεις. Επειδή κάθε παιδί έχει την δικιά του προσωπικότητα και τα δικά του “θεματάκια” τις πιο πολλές φορές είναι απίστευτα κουραστική και ψυχοφθόρα. Απ´ την άλλη η ικανοποίηση που σου δίνει το ελάχιστο βήμα προόδου που κάνει κάθε παιδάκι είναι αυτή που σε κάνει να συνεχίζεις!!

 

Τι θα αλλάζατε σχετικά με την δουλειά σας;

 Σίγουρα τους “μίζερους” χώρους διδασκαλίας με τις μικρές αίθουσες και τον περιορισμένο προαύλιο χώρο. Όλο το απαρχαιωμένο σύστημα διδασκαλίας που δεν αναπτύσσει πολύπλευρα ένα νήπιο (κοινωνικά, νοητικά και συναισθηματικά).

 

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει νηπιαγωγός;

  1. Ενσυναίσθηση: η ικανότητα να παρατηρεί κανείς προσεκτικά τις ανθρώπινες συμπεριφορές και να μπαίνει στον κόπο να τις ερμηνεύει και ανάλογα να πράττει.

  2. Πλήρη συνειδητοποίηση ότι έχει να κάνει με ανθρώπινες ψυχές και αδύναμες κοινωνικά ομάδες (μικρά παιδιά)

  3. Διαρκή αναζήτηση νέων μορφών διδασκαλίας και ευελιξία ώστε να τις προσαρμόζει κάθε φορά στην ομάδα που συναντά .

  4. Να είναι προσωπική επιλογή κι όχι επαγγελματική αποκατάσταση!

 

Ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;

  1. Έλλειψη κατάλληλων αιθουσών και προαύλιων χώρων

  2. Οικονομικές δυσκολίες για αγορές εκπαιδευτικού κ´ επιμορφωτικού υλικού

  3. Συνεχείς αλλαγές υπουργών παιδείας και εκπαιδευτικών νομοθεσιών

  4. Όλες τις υπόλοιπες δυσκολίες όπως δύστροποι γονείς ή παιδιά με “θέματα” οφείλεις να τις αντιμετωπίσεις

 

Υπάρχουν φορές που θυμώνετε με τα παιδιά;

Δεν θυμώνω με τα ίδια τα παιδιά! Θυμώνω με τις δυσάρεστες καταστάσεις που δημιουργούν, γι´ αυτό και δίνω πολύ μεγάλη βάση στη δημιουργία μικρών και μεγάλων ομάδων. Μέσα απ´ αυτές τα παιδιά καταλαβαίνουν τι κάνουν σωστά ή λάθος.

 

Αν μπορούσατε, τι αλλαγές θα κάνατε στους χώρους του νηπιαγωγείου;

Θα ήταν μια μεγάλη ισόγεια μονοκατοικία μ” ένα τεράστιο κήπο: ο μισός με παιχνίδια κι ο άλλος μισός φυτεμένος απ´ τα ίδια! Θα έβαζα πολύχρωμες μοκέτες με μονόχρωμα ξύλινα τραπεζάκια, πολλούς μαλακούς καναπέδες και μαξιλάρια και μια τεράστια παιδική βιβλιοθήκη.

 

Πως περνάτε την ώρα σας στο νηπιαγωγείο με τα παιδιά; Κάθε χρόνο κάνετε τις ίδιες δραστηριότητες;

Ο χρόνος του νηπιαγωγείου αρχίζει απ” τις 8:20π.μ έως τις 13:00μ.μ. Περιλαμβάνει:

α) ελεύθερο παιχνίδι ή ελεύθερες δραστηριότητες (ζωγραφική, παζλ, μεταμφιέσεις, μουσικά όργανα)

β) Οργανωμένες δραστηριότητες μέσα από project ή βιωματική διδασκαλία

γ) διάλειμμα και γεύμα.

Φυσικά και όχι. Οι περισσότερες δραστηριότητες αναδύονται μέσα απ” τα ενδιαφέροντα των παιδιών κάθε χρονιάς.

 

Τι παρατηρείτε σ´ ένα καινούργιο παιδί που έρχεται στο τμήμα σας;

Τα πάντα και κυρίως τι το φοβίζει ή τι το κάνει να μένει πίσω! Επίσης τις ικανότητες του και σε ποιους τομείς μπορεί να προοδεύσει! Ακούω με προσοχή ό,τι μου λένε και κυρίως τα ψεματάκια τους γιατί εκεί κρύβονται οι πιο μεγάλες αλήθειες. Τον πρώτο καιρό έχουμε μόνο ελεύθερο παιχνίδι για να βλέπω και την συμπεριφορά τους.

Βασικός ρόλος του νηπιαγωγείου είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών και η προετοιμασία για το δημοτικό. Πως το καταφέρνετε αυτό;

Αν προετοιμασία για το δημοτικό σημαίνει ότι το παιδί του νηπιαγωγείου πρέπει να ξέρει να γράφει και να διαβάζει πριν την Α´ Δημοτικού είναι λάθος αντιμετώπιση. Δικιά μου δουλειά είναι να αναπτύξει ολόπλευρα την προσωπικότητα του και τις ικανότητές του και κυρίως να συγκεντρώνεται με χαρά και προσήλωση όταν ακούει, βλέπει και άρα μαθαίνει!

 

Τι τιμωρίες υπάρχουν στο νηπιαγωγείο για τα παιδιά που κάνουν αταξίες;

Καμία! Η τιμωρία σε κάνει να φοβάσαι προσωρινά αλλά ποτέ δεν βοηθά να καταλάβει ένα παιδί το λάθος του! Όπως έχω ξαναπεί η ομαδικότητα βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν πως ο,τιδήποτε κάνουν έχει συνέπειες καλές ή κακές! Σιγά σιγά κατανοούν μόνα τους τι έκαναν σωστά, τι λάθος και τις συνέπειες (κριτική σκέψη!).

Τραυματίζονται συχνά παιδιά στη τάξη; Πώς το αντιμετωπίζετε ;

Ευτυχώς σχεδόν ποτέ! Εκτός από μικροτραύματα που δεν μπορείς να αποφύγεις, δεν συμβαίνουν σοβαροί τραυματισμοί! Όταν χτυπούν και κλαίνε, τσεκάρω πρώτα αν είναι καλά, μετά τα αγκαλιάζω και τα φιλώ τους λέω ότι μου έλεγε η γιαγιά μου: “Ώσπου να παντρευτείς θα έχει περάσει!”.

 

Είστε ευχαριστημένη από τους μαθητές σας; Είναι ευγενικοί μαζί σας;

Η ευγένεια διδάσκεται! Φυσικά και δεν είναι όλα τα παιδιά ευγενικά. Δικιά μου υποχρέωση είναι να τα μάθω να είναι, μέσα από το προσωπικό μου παράδειγμα ευγενικής συμπεριφοράς, προς αυτά και σ´ όλους τους υπόλοιπους.

Πώς σας φαίνεται το σχολείο μας;

Κτιριακά το δημοτικό είναι μια χαρά. Τα νηπιαγωγεία όμως είναι παλιές αίθουσες του δημοτικού χωρίς τους απαραίτητους χώρους! Επίσης επειδή συστεγαζόμαστε, η φασαρία είναι τριπλή! Όταν κατεβαίνετε τα σκαλιά για το διάλειμμα φωνάζοντας (όπως είναι φυσικό) εμείς λέμε: “Κλείστε τις πόρτες! Κατεβαίνουν οι βάρβαροι!”.

 

Υπεύθυνη ομάδα: 

Σύνταξη ερωτήσεων: ΣΤ1 – Αμαρυλλίς, Φωτεινή, Ορκίντα, Ελευθερία, Γλυκερία

Σύνταξη άρθρου:ΣΤ1 -  Γλυκερία, Ελευθερία, Νικολέτα, Ορκίντα, Άντελ, Αχιλλέας

 

 

 

 

 

Σταυρόλεξο – Δρόμοι του Κουκακίου

Με τους μαθητές του Ε1 αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα σταυρόλεξο για το Κουκάκι. Αξιοποιήσαμε το βιβλίο «Κουκάκι Φιλοπάππου Γαργαρέττα» των Μάρω Βουγιούκα – Βασίλη Μεγαρίδη, Εκδόσεις Φιλιππότη που υπάρχει στη σχολική μας βιβλιοθήκη και εμπεριέχει ένα κατάλογο με τους δρόμους και τις ιστορίες που κρύβουν τα ονόματά τους.

Οι μαθητές  Ναϊάδα, Ειρήνη, Τζόις, Ολίβια, Νικόλ, Εβελίνα, Γιώργος, Κάλλια, Διονύσης, Χριστιάνα, Μαρινέλα, Λειν, Νώντας και Παύλος του Ε1 διάβασαν και επέλεξαν δρόμους. Έγραψαν ερωτήσεις για το σταυρόλεξό μας και στο εργαστήριο Πληροφορικής με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού δημιούργησαν το παρακάτω σταυρόλεξο.

Καλή επιτυχία!

ΟΔΗΓΙΕΣ: Κάνοντας κλικ πάνω στη λέξη, εμφανίζεται ο ορισμός. Υπάρχει και το κουμπί Solve στην περίπτωση που δεν ξέρετε τη λύση! Αν το σταυρόλεξο εμφανίζεται με περίεργους χαρακτήρες, απλά κάντε ανανέωση της σελίδας.

ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ

dromoi_koukakiou_logo

Top