Λίγο πιο πάνω από το σχολείο μας βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Είναι κρυμμένη ανάμεσα σε πολυκατοικίες και δεν τη γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι. Τη Δευτέρα 13/02/2017 επισκεφτήκαμε την εκκλησία και πήραμε συνέντευξη από τον πάτερ Κωνσταντίνο.
Πότε ξεκίνησε να χτίζεται η Εκκλησία και πόσο καιρό πήρε να ολοκληρωθεί ; Πριν χτιστεί η εκκλησία, τι υπήρχε στον χώρο;
Ο πρώτος ναός χτίστηκε το 1921-1922 από πρόσφυγες της Μ. Ασίας και ήταν μικρός ναός,χτίστηκε σε άδειο οικόπεδο που δώρισαν ενορίτες. Το πρώτο μυστήριο που έγινε στο ναό ήταν μία βάπτιση, το Μάρτιο του 1923.Το 1958-1963 χτίστηκε ο σημερινός ναός, πιο μεγάλος και λαμπρός.
Εσείς επιλέξατε να γίνετε ιερέας σ´ αυτή την εκκλησία ή σας διόρισαν;
Ήμουν 4 χρόνια σε κάποια άλλη ενορία και μετά με μετέφεραν σ´ αυτή την εκκλησία.
Πόσα χρόνια είστε ιερέας; Από πότε είστε ιερέας σ´ αυτό το ναό;
Είμαι ιερέας 18 χρόνια και ήρθα σ’ αυτό το ναό το 2004.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της γειτονίας/ενορίας;
Ο ναός δεν είναι σε κεντρικό σημείο και γύρω από την εκκλησία υπάρχουν πολυκατοικίες, οπότε δεν είναι εύκολη η πρόσβαση του κόσμου, ειδικά από ανθρώπους που δεν ξέρουν την περιοχή. Όμως έχουμε ευλαβείς ενορίτες που αντισταθμίζουν με την παρουσία τους τα προβλήματά μας. Λόγω οικονομικής κρίσης όλες οι ενορίες έχουν δυσκολία. Με τη βοήθεια του Αγίου Νικόλαου αντιμετωπίζονται.
Για ποιο λόγο οι ιερείς αφήνετε τα μαλλιά και τη γενειάδα σας μακριά;
Είναι μια άτυπη παράδοση της εκκλησίας μας. Δεν είναι κανόνας. Είναι ένα είδος θυσίας που δείχνει ότι ενδιαφερόμαστε για τον συνάνθρωπό μας και όχι για τον εαυτό μας.
Έχει αλλάξει η εκκλησία με το πέρασμα των χρόνων; Η γειτονιά;
Η γειτονιά έχει αλλάξει πολύ. Έχουμε πολλούς μετανάστες, όχι μόνο από τη Συρία. Όταν άνοιξαν τα σύνορα με την Αλβανία ήρθαν πολλοί Βορειοηπειρώτες οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στην ενορία μας και πολλοί έχουν άλλη θρησκεία. Η κατάσταση αυτή αλλάζει την ιδιομορφία της ενορίας. Πλέον στη γειτονιά ζουν μουσουλμάνοι, βουδιστές κ.α.
Τι δράσεις διοργανώνει η εκκλησία;
Με τη βοήθεια των ενοριτών και των συλλόγων έχουμε:
- Κατηχητικό για τα νέα παιδιά
- Μαθήματα χορών, μαθήματα βυζαντινής μουσικής
- Μελέτη Αγίας Γραφής για τους μεγάλους ανθρώπους
- Φιλόπτωχο ταμείο
- Συσσίτια
- Χτίσιμο ναού Αγίου Αλεξίου στο Μπουρούντι της Αφρικής
Υπεύθυνη ομάδα: Ε1 – Ειρήνη, Διονύσης, Αλέξανδρος, Ολίβια, Λορένα
Θα ήθελα να κάνω ένα γενικό σχόλιο για όλο το περιοδικό.
Αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο τα παιδιά για το μεράκι τους και τις εύστοχες ερωτήσεις πού έθεσαν σε όλους τους ερωτηθέντες. Είναι το μέλλον της χώρας και φαίνεται πως όταν οι εκπαιδευτικοί σηκώνουν τα μανίκια για να εργαστούν,δίνοντας το παράδειγμα, οι μαθητές μεγαλουργούν.
Αυτονόητα είναι τα συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και καθοδήγησαν τους μαθητές και ιδιαίτερα στην υπεύθυνη του όλου εγχειρήματος για την έμπνευση και άψογη οργάνωση των δραστηριοτήτων καθώς και για την έκδοση του περιοδικού.