Κουκάκι – Από που πήρε το όνομά του;

koukaki_kapote

Το Κουκάκι το 1910. Εικόνα από elia.org.gr

Η συνοικία του Κουκάκη (ή όπως έχει επικρατήσει, το Κουκάκι) βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του λόφου Φιλοπάππου στην Αθήνα. Συνορεύει με τις περιοχές των Πετραλώνων, του Νέου Κόσμου και της Ακρόπολης και διασχίζεται από την λεωφόρο Συγγρού. Το Κουκάκι είναι πυκνοδομημένη περιοχή, κορεσμένη ήδη από τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Παραμένει όμως ακριβή συνοικία, λόγω τοποθεσίας. Από το Κουκάκι διέρχεται η γραμμή 2 του μετρό και εξυπηρετείται από τον σταθμό Φιξ. Γύρω στις αρχές του 20ου αιώνα εγκαταστάθηκε στην περιοχή του σημερινού Κουκακίου ο επιχειρηματίας βιοτέχνης Γεώργιος Κουκάκης, κατασκευαστής σιδερένιων κρεβατιών. Το σπίτι του βρισκόταν στη θέση της σημερινής γωνιακής πολυκατοικίας στον αριθμό 89 της οδού Δημητρακοπούλου και Γεωργάκη Ολυμπίου· διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του 1960 και σ’ αυτό κατοίκησαν και οι απόγονοί του.

 

Στο Κουκάκι μας αρέσει ότι είναι πολύ κοντά στην Ακρόπολη και ότι πολλοί τουρίστες έχουν την δυνατότητα να το επισκεφθούν. Το μόνο που δεν μας αρέσει είναι ότι ο κόσμος δεν εκτιμάει τον τόπο που ζει όσο του αξίζει. Δεν θα αλλάζαμε τίποτα στο Κουκάκι, θα θέλαμε όμως να πάρουμε ένα μαγικό ραβδί και να κάνουμε τους ανθρώπους να εκτιμήσουν αυτό το μέρος.

Πηγές : Βικιπαίδεια

Βιβλίο «Κουκάκι Φιλοπάππου Γαργαρέττα» των Μάρω Βουγιούκα – Βασίλη Μεγαρίδη, Εκδόσεις Φιλιππότη

Υπεύθυνη ομάδα: Ε2 – Εύα, Κατερίνα

4 comments on “Κουκάκι – Από που πήρε το όνομά του;

  1. Ο/Η Νίκος Σταυρόπουλος λέει:

    Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που δούλεψαν πολύ σκληρά. Το άρθρο προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες που πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν.

  2. Ο/Η Χρυσάνθη Παπαδοπούλου λέει:

    Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά που κατάφεραν να φτιάξουν κάτι τόσο ωραίο αλλά και στη δασκάλα τους, που τους έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούν με ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα!

  3. Ο/Η Γιάννης Παπαχρήστος λέει:

    Ζω πολλά χρόνια στο Κουκάκι και χαίρομαι όταν βλέπω παιδιά πέμπτης τάξης να ενδιαφέρονται να μάθουν τον τόπο κατοικίας τους. Έκαναν εξαιρετική δουλειά και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!!!

  4. Ο/Η Λάμπης Ρ. λέει:

    Είναι αξιοθαύμαστο να βλέπεις από παιδιά δημοτικού να αναζητούν πληροφορίες από τον τόπο που κατοικούν. Ένα μεγάλο συγχαρητήρια στα παιδιά!!!

Σχολιάστε

Top