Λόφος Φιλοπάππου

ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

 Με κεντρικό άξονα τον βραχώδη λόφο της αθηναϊκής Ακροπόλεως, που από την παλαιότατη ακόμη εποχή της πρώτης οικιστικής εμφάνισης στην περιοχή χρησιμοποιήθηκε  ως προπύργιο προστασίας από τους επιδρομείς και τόπος λατρείας και μετεξελίχθηκε σταδιακά, μέχρις των κλασσικών χρόνων, στον πνευματικό πολιτιστικό και πολιτικό πυρήνα όχι μόνο της Αθήνας αλλά και εν πολλοίς ολόκληρου του τότε Ελληνικού κόσμου, οι γειτονικοί λόφοι γέμισαν και αυτοί με πλήθος σημαντικών κατασκευών τόσο λατρευτικών όσο και πρακτικής σημασίας. Οι λόφοι αυτοί, γεωγραφικά, με κατεύθυνση από τα νοτιοανατολικά (λόφος Μουσών ή Φιλοπάππου  – λόφος Πνύκας – λόφος Νυμφών ) προς τα νοτιοδυτικά της Ακροπόλεως,  ορίζουν ένα ιστορικό κέντρο, που γλίτωσε σε σημαντικό βαθμό από τις τοπογραφικές αλλοιώσεις που υπέστη το λοιπό λεκανοπέδιο.

filopappou_prin_tora

Ο λόφος Φιλοπάππου πριν και μετά την επέμβαση του αρχιτέκτονα Δ. Πικιώνη

Την Παρασκευή 03/02/2017 επισκεφτήκαμε το λόφο του Φιλοπάππου που βρίσκεται 5′ από το σχολείο μας. Ήταν όλα πάρα πολύ ωραία αλλά ξεχωρίσαμε τα παρακάτω:

 

ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ

Το σωζόμενο πίσω λαξευτό τμήμα του οικοδομήματος συγκροτείται από τρία δωμάτια με ανοίγματα θυρών προς τα ανατολικά και μια δεξαμενή στο βάθος. Η χρήση του οικοδομήματος μας είναι άγνωστη. Η σπηλαιώδης όμως κατασκευή του και η μικρή απόσταση του από την Αρχαία Αγορά της Αθήνας πρέπει να οδήγησε τη λαϊκή αντίληψη στην ταύτισή του κτιρίου με τις “Φυλακές Σωκράτους” ή με “παλαιά λουτρά”, όπως μας πληροφορούν τα περιηγητικά και αθηνογραφικά κείμενα. Στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η κατασκευή καλύφθηκε με ισχυρό τοίχο από μπετόν και χρησιμοποιήθηκε ως κρύπτη για τις αρχαιότητες της Ακρόπολης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

ΟΔΟΣ ΚΟΙΛΗΣ

odos_koilisΟ αρχαίος Δήμος Κοίλης χωροθετείται στα νοτιοδυτικά της Αθήνας, στις πλαγιές των λόφων Μουσών και Πνυκός και εκατέρωθεν της βαθιάς χαράδρας που σχηματίζεται ανάμεσα στους δύο λόφους. Η οδός, η οποία διατρέχει την ίδια την χαράδρα, έχει ταυτισθεί με τη “ δια Κοίλης οδό ” στην οποία ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι έχει ταφή ο Ολυμπιονίκης Κίμων, πατέρας του μαραθωνομάχου Μιλτιάδη.

Η οδός με αφετηρία το λόφο της Ακρόπολης διέσχιζε το δήμο και μέσα από τα Μακρά τείχη κατευθυνόταν στο λιμάνι του Πειραιά. Ο σημαντικός αυτός οδικός άξονας εξυπηρετούσε το εμπόριο και τον ανεφοδιασμό της πόλης σε περιόδους πολιορκίας.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

 Το 2ο αι. μ.Χ., ο Γάιος Ιούλιος Αντίοχος Φιλόπαππος, πρίγκιπας από την Κομμαγηνή της Άνω Συρίας και ευεργέτης της Αθήνας, ανέγειρε στην κορυφή του λόφου των Μουσών το ταφικό του μνημείο, ύψους 12 μ., που κυριάρχησε έκτοτε του τοπίου και επέβαλε στο λόφο το όνομα του ιδρυτή του. Το μνημείο κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο, υψώνεται πάνω σε πώρινη κρηπίδα. Η μνημειώδης καμπύλη πρόσοψη του, στραμμένη προς την Ακρόπολη, διαρθρώνεται σε δύο ζώνες. Στην πίσω πλευρά του μνημείου υπήρχε ο ταφικός θάλαμος με μορφή πολύ μικρού ναού που εμπεριείχε τη σαρκοφάγο του Φιλοπάππου.

Πηγές: https://ellinikopanorama.wordpress.com/

http://city-of-athens.com/gr/filakes-socrates/athens-sights/470.html

http://city-of-athens.com/gr/o-arhaios-dimos-koilis/athens-sights/418.html

http://city-of-athens.com/gr/mnimeio-filopappou/athens-sights/372.html

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=892

Υπεύθυνη ομάδα: Ε2 – Αλκυόνη, Στέλλα

2 comments on “Λόφος Φιλοπάππου

  1. Ο/Η Ιωάννα Παπαδήμου λέει:

    Τα παιδιά δούλεψαν πολύ καλά και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Έμεινα άναυδη με την ποιότητα της δουλειάς τους!

  2. Ο/Η Δημήτης Λυμπερόπουλος λέει:

    Υπέροχη δουλειά. Μπράβο!!!

Σχολιάστε

Top