Χριστουγεννιάτικα Έθιμα

Τα Χριστούγεννα είναι η ομορφότερη περίοδος του χρόνου. Μεγάλοι και μικροί απολαμβάνουν τις γιορτές των Χριστουγέννων, στολίζοντας το δέντρο και τραγουδώντας όλοι μαζί χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα αποτελούν μια σημαντική και ξεχωριστή γιορτή. Τα έθιμα αυτής της περιόδου σε κάθε γωνιά της χώρας είναι διαφορετικά και μοναδικά.

Ας ρίξουμε μία ματιά σε μερικά Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας.

Το Χριστόψωμο

Τις παραμονές των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές φτιάχνουν το παραδοσιακό χριστόψωμο. Η διαφορά του με το κανονικό ψωμί είναι το σχήμα αλλά και τα σχέδια που έχει πάνω. Εκτός από τον σταυρό από ζυμάρι που κοσμεί το ψωμί στην μέση, οι νοικοκυρές το διακοσμούσαν με διάφορα σχέδια και το αφιέρωναν στη γέννηση του Χριστού.

Κόλιντα Μπάμπω

Στην Πέλλα αναβιώνει ακόμα και σήμερα το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπω». Οι κάτοικοι της περιοχής το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου ανάβουν φωτιές φωνάζοντας «Κόλιντα Μπάμπω» που σημαίνει «σφάζουν, γιαγιά». Αυτό είναι ένα έθιμο που αναπαριστά την σφαγή των αρσενικών νηπίων από τον Ηρώδη. Έτσι η φωτιά ενημερώνει τους κατοίκους να προφυλαχθούν όχι μόνο από τον Ηρώδη, αλλά και από τα κακά που ίσως επιφυλάσσει η νέα χρονιά.

Ρουγκάτσια

Σε περιοχές της Μακεδονίας ανήμερα των Χριστουγέννων τα πιο μεγάλα αγόρια του χωριού σχημάτιζαν τα «Ρουγκάτσια», δηλαδή μικρές ομάδες που γύριζαν όλα τα σπίτια, τραγουδώντας τα τοπικά κάλαντα. Από το σπίτι δεν έπρεπε να λείπει κανείς όταν ερχόντουσαν τα Ρουγκάτσια, ενώ δεν έπρεπε να βρουν κανένα σπίτι κλειστό.

Οι Μωμόγεροι

Σε κάποια χωριά της Δράμας υπάρχει το έθιμο των Μωμόγερων που προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες της περιοχής. Οι νέοι φοράνε τομάρια λύκων ή τράγων, βάφουν το πρόσωπό τους ώστε μοιάζει με αυτό των γέρων και γυρνάνε παρέες-παρέες στις γειτονιές όλο το δωδεκαήμερο, ψέλνοντας κυρίως τα κάλαντα και κάνοντας ευχές για τη νέα χρονιά. Όταν δυο παρέες συναντηθούν στην ίδια γειτονιά «πολεμάνε» μεταξύ τους μέχρι η μια ομάδα να δηλώσει υποταγή στην άλλη.

Η Κουλούρα

Στην Κεφαλονιά όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι του πιο ηλικιωμένου μέλους της. Στο πάτωμα τοποθετούν τρία δαυλιά χιαστί και πάνω τους την «κουλούρα». Όλοι κάνουν έναν κύκλο γύρω ακουμπώντας ο καθένας με το δεξί του χέρι την κουλούρα. Ύστερα ο νοικοκύρης ψάλλει το «Η γέννησίς σου, Χριστέ ο Θεός ημών…», ρίχνει λάδι στα δαυλιά και τους βάζει φωτιά. Μετά κόβει την κουλούρα, τη μοιράζει και δειπνούν όλοι μαζί.

Ιωάννης Δημητρακούδης