Μελομακάρονα

Στην Ελλάδα έχουμε μια παράδοση: κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων  φτιάχνουμε ένα πεντανόστιμο γλυκό, τα μελομακάρονα.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να τα παρασκευάσουμε είναι τα εξής:
  • 400 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
  • 300 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) Ζάχαρη Ακατέργαστη
  • 200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 5 πορτοκάλια
  • 40 γρ. (8 κουτ. σούπας) κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 2 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 5 γρ. (1 κουτ. γλυκού) Μπέικιν Πάουντερ
  • 750 γρ. (6 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 250 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) σιμιγδάλι
  • 500 γρ. καρύδια σε κομματάκια
Εκτέλεση
Για τα μελομακάρονα
Χτυπάτε πολύ καλά στο μπολ του μίξερ το ελαιόλαδο με την ακατέργαστη ζάχαρη. Διαλύετε στον χυμό πορτοκαλιού τη σόδα και προσθέτετε όλα τα υλικά στο ελαιόλαδο. Τέλος, πλάθετε τα μελομακάρονα στο σχήμα της προτίμησης σας και τα βάζετε στον φούρνο στους 170C για περίπου μισή ώρα (30 λεπτά).
Για το σιρόπι
Αρχικά βράζετε το νερό με την ζάχαρη και, αφού πάρουν μια βράση, προσθέτετε το μέλι και το αποσύρετε από την φωτιά. Αφού κάνετε όλα αυτά, ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το μέλι και αφήνετε το σιρόπι σας στην άκρη μέχρι να κρυώσει.
·Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα τα βγάζετε από τον φούρνο τα σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι σας και (αν θέλετε) προσθέτετε από πάνω τριμμένο καρύδι. Τα μελομακάρονα σας είναι έτοιμα.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!
Σοφία Ευαγγέλου