Παγκόσμια Ημέρα της Γης 22 Απριλίου

Από τις 22 Απριλίου του 1970 γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Θέμα της φέτος είναι «Να επενδύσουμε στον πλανήτη μας». Να δράσουμε με θάρρος, να καινοτομήσουμε, να εφαρμόσουμε με τρόπο που προωθεί την ισότητα.

Στα πλαίσια της Ημέρας της Γης, χιλιάδες πολίτες από όλο τον κόσμο απευθύνουν Ανοιχτή Επιστολή καλώντας τους ηγέτες και τους υπουργούς Παιδείας των χωρών των Ηνωμένων Εθνών να προωθήσουν την Εκπαίδευση για το Κλίμα τόσο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις όσο και την ενσωμάτωσή της στα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων. Καλούνται να διασφαλίσουν, σύμφωνα και με τους 17 Στόχους της Αειφορίας που έθεσε η UNESCO, ποιοτική εκπαίδευση για παιδιά νέους και ενήλικες για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης με τον απαραίτητο σχεδιασμό, χρηματοδότηση και εφαρμογή.

Παράλληλα, χιλιάδες πολίτες καλούν για την υπογραφή μιας Παγκόσμιας Συμφωνίας για τα Πλαστικά, καθώς το πρόβλημα αυτό έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Σήμερα, μόλις 9% των πλαστικών που παράγονται ανακυκλώνεται. Το υπόλοιπο καταλήγει στους ωκεανούς, σε χωματερές, καίγεται παράγοντας καρκινογόνες διοξίνες, μεταφέρεται στην τροφική αλυσίδα και καταλήγει στη διατροφή μας. Μικροπλαστικά βρίσκονται πλέον παντού από τους ωκεανούς έως και μέσα στα σώματά μας. Όλα αυτά έχουν τραγικές συνέπειες για την υγεία μας, τα ζώα, τη φύση, την οικολογική ισορροπία. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για νομικά δεσμευτική Διεθνή Συνθήκη για τα πλαστικά, για κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, προώθηση μιας κυκλικής οικονομίας και μέτρων που να εμποδίζουν τα πλαστικά να καταλήγουν στα οικοσυστήματα.

Ακόμη, η «Γρήγορη Μόδα» (Fast Fashion κατά το Fast Food), μας οδηγεί να αγοράζουμε συνεχώς νέα ρούχα, με αποτέλεσμα 40 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων (87% των ρούχων) να καταλήγουν σε χωματερές ή να καίγονται. Λιγότερο από 1% των ρούχων ανακυκλώνεται! 60% των ρούχων περιέχουν μικροπλαστικά. Γι’ αυτό συγκεντρώνονται υπογραφές που καλούν να προωθηθούν αλλαγές στη Βιομηχανία Ένδυσης, μείωση της κατανάλωσης, ανακύκλωση, έλεγχοι στον τρόπο παραγωγής και στις συνθήκες εργασίας, να μη χρησιμοποιείται παιδική εργασία κοκ.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης λειτουργεί ως καμπανάκι κινδύνου για την ανάγκη να δράσουμε για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, για την επιβίωσή μας σε αυτό τον πλανήτη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης