Ευρωκοινοβούλιο: Φρούτα, λαχανικά και γάλα στα σχολεία

 

ΦΡΟΥΤΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΓΑΛΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ, ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Μόνο το 20% των μαθητών της ΕΕ καλύπτεται από το πρόγραμμα
Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αυξηθεί και η αχρησιμοποίητη χρηματοδότηση να ανακατανεμηθεί μεταξύ των κρατών μελών
Τα διανεμόμενα προϊόντα πρέπει να είναι μη μεταποιημένα, βιολογικά και τοπικά
Θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία για τα συμμετέχοντα σχολεία
Οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερα χρήματα και απλούστευση του προγράμματος της ΕΕ στα σχολεία για τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μετά από τη συζήτηση της Δευτέρας στην ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Τρίτη ψήφισμα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος για τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα σχολεία με 534 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 23 αποχές.

Μεγαλύτερος και ορθότερα κατανεμημένος προϋπολογισμός

Παρά την μεγάλη ζήτηση σε ορισμένα κράτη μέλη από σχολεία για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των γευμάτων, ο περιορισμένος προϋπολογισμός εμπόδισε το πρόγραμμα να φτάσει πολλούς μαθητές, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές. Ως εκ τούτου, ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε τα προϊόντα να μπορούν να διανέμονται σε περισσότερους μαθητές, συχνότερα και σε τακτική βάση.

Δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών στην εφαρμογή του προγράμματος, το εγκριθέν ψήφισμα προτείνει την ανακατανομή των ποσών που δεν χρησιμοποιούνται από ορισμένα κράτη μέλη σε άλλα. Τουλάχιστον το 10% της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατεθεί για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

Ποιοτικά προϊόντα απλούστερα διανεμημένα

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που θα διανέμονται στα σχολεία της ΕΕ θα πρέπει να είναι μη μεταποιημένα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, λίπους, αλατιού ή γλυκαντικών, βιολογικά, που παράγονται τοπικά και με ποιοτικές ενδείξεις, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα πρέπει να είναι απλούστερη για να είναι ελκυστική, ζητούν οι ευρωβουλευτές, απαιτώντας μείωση της γραφειοκρατίας για τα σχολεία. Προτείνουν επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Δηλώσεις

Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Carmen Avram (Σοσιαλιστές, Ρουμανία) δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αυξήσει τον προϋπολογισμό, τα κράτη μέλη πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, και όλοι από κοινού πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη περισσότερων σχολείων και γεωργών στο πρόγραμμα. Η προμήθεια φρέσκων και τοπικών φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας. Δεν μπορούμε να φειδόμαστε χρημάτων στην παροχή υγιεινών και βιώσιμων προϊόντων στα παιδιά, στα σχολεία, αλλά και στα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα.»

Σχετικές πληροφορίες

Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία λειτουργεί με προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ ανά σχολικό έτος. Η έκθεση πρωτοβουλίας του Κοινοβουλίου εξετάζει ενδελεχώς την εφαρμογή του προγράμματος από το 2017 έως το 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας όλες οι χώρες της ΕΕ παρουσίασαν μείωση της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Μόνο 16 από τα 76 εκατομμύρια μαθητές της ΕΕ ωφελήθηκαν του προγράμματος.

Εγκρίνοντας το παρόν ψήφισμα, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών όσον αφορά την προώθηση υγιεινών τροφίμων και υγιεινού τρόπου ζωής και τη διασφάλιση ασφαλούς, βιώσιμης, δίκαιης, κλιματικά υπεύθυνης και οικονομικά προσιτής παραγωγής τροφίμων, όπως διατυπώνονται στις προτάσεις 7(2), 7(4), 6(6) και 1(2) των προτάσεων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Σύνδεσμοι
Το εγκριθέν κείμενο θα είναι διαθέσιμο εδώ (9.5.2023)
Εισηγήτρια του ΕΚ: Carmen Avram (Σοσιαλιστές, Ρουμανία)
Μελέτη της Υπηρεσίας Έρευνας του ΕΚ – «Implementation of the EU school scheme for fruit, vegetables and milk products: A mid-term review – European implementation assessment» (Ιούλιος 2022, στα αγγλικά)
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: επεξηγηματική ιστοσελίδα του σχολικού προγράμματος
Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης