Ceilings

Τραγούδι: «Ceilings» (της Lizzy McAlpine, σε παραλλαγή του Zaf)

 

Πρόκειται για παραλλαγή του Zaf, όπως αποκαλείται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και κυκλοφόρησε ευρέως αμέσως μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι ιδιαίτερα συναισθηματικοί και συγκινητικοί, ειδικά αν τους διαβάσει κανείς σε σχέση με τον λόγο που τους αξιοποίησε ο Zaf. Δεν ξέρω αν ο ίδιος έχει χάσει κάποιον δικό του, αλλά αυτό το συναίσθημα μου μεταδίδει και πιστεύω ότι είναι αντιπροσωπευτικό του τραγουδιού, μαζί με τη μελωδία του, βέβαια.

Θα σταθώ σε κάποιους στίχους του τραγουδιού που με άγγιξαν, όπως:

 

Πες

Πες όταν ξυπνήσω

Όταν θα τηλεφωνήσω

Θα μου πεις: «γυρίζω πίσω»

Πες

Πως δεν ήταν όλα ψέμα

Σε ένα όνειρο φτιαγμένα

Για εσένα και για μένα

Κλείσε μου απλά τα μάτια

Θέλω να σε ξαναδώ

 

Αφιερώνω, με αυτή την αφορμή, σε όλους όσους έζησαν την απώλεια κάποιους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, επειδή μου βγάζουν μία αγνότητα και μια πλευρά της ζωής που βασίζεται στην απλή λογική. Από το ποίημα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οφείλουμε να αγαπάμε τη ζωή και να γινόμαστε δυνατότεροι μέσα από τις λύπες μας και τα δυσάρεστα γεγονότα που μας συμβαίνουν. Εξάλλου, και σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, οι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται χαρούμενοι ή λυπημένοι, αλλά η φωτογραφία παραμένει όπως είναι, ασπρόμαυρη…

 

Αγαπάω εκείνους που αγαπούν τη ζωή.

Και που η λύπη τους είναι η δύναμή τους.

Που κοιτάζουν με μάτια άδολα και αθώα, ακόμα κι αν

πέρασε ο χρόνος αδυσώπητος από πάνω τους.

Που γνωρίζουν ότι δεν τα ξέρουν όλα, γιατί δε μαθαίνονται όλα.

Που στύβουν το λίγο και βγάζουν το πολύ για τους εαυτούς τους και όσους αγαπούν.

Και δεν κουράζονται να αναζητούν την ομορφιά στην κάθε μέρα,

στα χαμόγελα των ανθρώπων,

στα χάδια των ζώων,

σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία,

σε μια πολύχρωμη μπουγάδα.

 

Σ. Π., μαθήτρια του Γ5 Τμήματος του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών 2023-2024  (Σχολικός Όμιλος Κριτικής Ανάγνωσης και Δημιουργικής Έκφρασης/υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μαρία Παραλίδου)

* Στη φωτογραφία η εικαστική εγκατάσταση του Γιώργου Κόφτη, σε απόσταση 500 μ. από το σημείο του δυστυχήματος: «58 καρφιά στα Τέμπη». 58 μεταλλικοί σωλήνες 2-2,5μετρων . Εγκατάσταση με διαστάσεις 15x5x2,5μετρα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης