Λίγα λόγια από την περσινή έφηβη βουλευτή μας!

Ενόψει της διαδικασίας ανάδειξης εκπροσώπου για τη φετινή ΚΗ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας – Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή» με θέμα «Το + που διαμορφώνει τον δημοκρατικό κόσμο: Συμμετέχουμε, συνδιαλεγόμαστε, συμπράττουμε», η Ομάδα Συμμετοχικής Δράσης του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών 2023-2024, ζήτησε από την περσινή έφηβη βουλευτή μας να μοιραστεί σκέψεις της για το πρόγραμμα, εντυπώσεις από το ταξίδι της σχολικής εκπροσώπησης στη Βουλή και ευχές ή συμβουλές προς τον μαθητή ή τη μαθήτρια που πρόκειται να μας εκπροσωπήσει ως σχολείο με το πέρας του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος φέτος τον Ιούλιο στην Αθήνα (1-4/07/2024).

Λόγω έκτακτης συνθήκης, η οποία οδήγησε στην ανάγκη και επιλογή της εξ αποστάσεως υποστήριξης των ομάδων, μελών και συνεργασιών από την υποφαινόμενη υπεύθυνη παραγωγής-διαχείρισης υλικού, προκειμένου τόσο για την ολοκλήρωση του 4ου τεύχους όσο και για τη συνολική παραγωγή του 5ου και τρέχοντος τεύχους του «Πρίσματος», η παρούσα συνεργασία-συνεδρία της Ο.Σ.Δ. θα γίνει, επίσης, εξ αποστάσεως: εν είδει ανοιχτής αλληλογραφίας, ως δράσης αποτίμησης και διάχυσης με όχημα το «Πρίσμα», προσθετικά της ύλης του τρέχοντος τεύχους. Εξάλλου, είναι μέσω του «Πρίσματος» που η φετινή Ο.Σ.Δ. της Βουλής των Εφήβων του σχολείου μας δουλεύει πάνω στην ειδική θεματική: Συμμετέχουμε, συνδιαλεγόμαστε, συμπράττουμε για τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ! (Δείτε περισσότερα για την πορεία των εργασιών μας στη φετινή η-τάξη μας.)

Ακολουθεί το μήνυμα της Ελισάβετ-Σβέτα Μαρτιροσιάν, μαθήτριας του Β4 Τμήματος 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών 2023-2024 και μέλους του Σχολικού Ομίλου Κριτικής Ανάγνωσης και Δημιουργικής Έκφρασης, έφηβης βουλευτή 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών σχολικού έτους 2022-2023 στην ΚΖ΄Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων με θέμα «Αφοπλίζοντας τη βία» και με ειδική θεματική της ομάδας την πολιτική βία: Εξορίζοντας τη βία (δείτε αναλυτικά για τα μέλη, τη διαδικασία και τα αποτελέσματα των εργασιών αφοπλισμού της βίας και αποκατάστασης της δημοκρατίας μέσω της τέχνης στην περσινή η-τάξη μας). Τα μέλη της φετινής Ο.Σ.Δ. ενθαρρύνονται για έκφραση εντυπώσεων και απολογιστικά σχόλια (μέσω του e-class, της κλειστής ομάδας μας στο instagram ή/και του παρόντος ιστοχώρου στο «Πρίσμα») επί της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην οποία μετείχαν.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παραλίδου Μαρία, ΠΕ02

 

Λίγα λόγια από την περσινή έφηβη βουλευτή μας!

Πραγματικά, εύχομαι ο φετινός έφηβος βουλευτής να έχει ζήσει τη διαδικασία του προγράμματος μέσα στη χρονιά και να ζήσει την εμπειρία του ταξιδιού στην Αθήνα, όπως την έζησα και εγώ. Γεμάτη γέλια, γνωριμίες, παρέες, γνώσεις! Και πάνω από όλα να έχει πάρει, αλλά και να δεχτεί στο εξής την ίδια αγάπη που δεχτήκαμε και εμείς από όλους τους ανθρώπους του προγράμματος, πράγμα, για το οποίο είμαι και σίγουρη.

Πριν από έναν χρόνο, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, όταν η κ. Παραλίδου μας μίλησε για το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και για το ότι, είτε γινόμασταν δεκτοί είτε όχι, θα υποστήριζε ένα τέτοιο πρόγραμμα εθελοντικά σε όσο χρόνο χρειαζόταν πέραν του διδακτικού της ωραρίου, ενθουσιάστηκα και αμέσως δήλωσα συμμετοχή. Αυτή η μικρή και γρήγορη, για μένα, απόφαση δημιούργησε τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μου! Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα αυτό, διότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν καλό για την κοινωνία, εφόσον το μέλλον βρίσκεται στα χέρια των παιδιών. Το θεωρώ κάτι σαν μια πρώτη γνωριμία με την ιδιότητα του πολίτη μέσα από μια διαδικασία με πολλή δουλειά, υποστήριξη και ενθουσιασμό! Γνωριστήκαμε μέσα από παιχνίδι, γίναμε ομάδα μέσα από πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις, προβληματιστήκαμε, ερευνήσαμε, μάθαμε, συνδημιουργήσαμε, παρουσιάσαμε έργο! Το ίδιο έγινε και στη Βουλή. Συστηθήκαμε και μοιραστήκαμε τις ιδέες και τις απόψεις μας με τον ελληνικό λαό.  Αυτό που πήρα μαζί μου φεύγοντας είναι τα γέλια, τις συζητήσεις μας και τις γνώσεις που μου δόθηκαν απλόχερα. Θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές και τους συμμαθητές μου, οι οποίοι πίστεψαν σε εμένα και μου έδωσαν την ευκαιρία να ζήσω κάτι τέτοιο!

Εύχομαι το παιδί το οποίο θα έχει την ευκαιρία να παραβρεθεί σε αυτό το υπέροχο ταξίδι των τεσσάρων ημερών στη Βουλή να απολαύσει τη διαδρομή και να πάρει όσες περισσότερες γνώσεις μπορεί!

Ελισάβετ-Σβέτα Μαρτιροσιάν

 

6 Σχόλια

Υποβολή απάντησης