Για καλύτερο βαθμό τρώτε πρωινό!

Της Γιοβάνας Ντόνεβα, μαθήτριας της Α” τάξης

EREYNA_h_633_451

Σύμφωνα με μία νέα βρετανική έρευνα, η λήψη πρωινού έχει ευεργετική επίδραση στις επιδόσεις των μαθητών…

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδόσεις συνολικά 1.386 μαθητών σε διάφορα τεστ μνήμης, συγκέντρωσης και χρόνου αντίδρασης. Από αυτούς, οι 1.202 είχαν πάρει πρωινό την ημέρα της διεξαγωγής των τεστ, ενώ οι υπόλοιποι 184 είχαν πάει στο σχολείο νηστικοί.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι, σε σύγκριση με τους μαθητές που είχαν πάρει πρωινό, οι νηστικοί μαθητές εμφάνισαν χαμηλότερες επιδόσεις στο τεστ της συγκέντρωσης, σε ποσοστό 7%. Επιπλέον, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του τεστ (σε ποσοστό 9% περίπου), ενώ υπολείπονταν, επίσης, στο τεστ μνήμης σε ανάλογα ποσοστά.

Μάλιστα, όσο περνούσε η ώρα, τόσο αυξανόταν η διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες των μαθητών, αφού μετά τις 11:00 το πρωί, οι χορτάτοι μαθητές έδειξαν να διατηρούν τις δυνάμεις τους, σε αντίθεση με τους νηστικούς που είχαν χάσει ενέργεια.

Ως προς τα φύλα, τα κορίτσια που δεν είχαν πάρει πρωινό, είχαν πολύ χαμηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με τα νηστικά αγόρια.

KOLATSIO 1

Ποιοι είναι όμως οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά παραλείπουν το πρωινό;

Το χαμηλό εισόδημα της οικογένειας. Πολλές οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την καθημερινή παροχή ενός υγιεινού πρωινού στα παιδιά.

Η έλλειψη χρόνου. Πολλοί γονείς σήμερα θεωρούν ότι είναι δύσκολο να προετοιμάσουν ένα πρωινό, λόγω εργασιακού ωραρίου ή λόγω των πρωινών δρομολογίων των σχολικών λεωφορείων.

Η έλλειψη όρεξης. Πολλά παιδιά, και ειδικά οι έφηβοι, δεν είναι πεινασμένοι όταν ξυπνάνε.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι ειδικοί έχουν τονίσει επανειλημμένα τα οφέλη που έχει η σωστή διατροφή για τους μαθητές – τόσο από άποψη υγείας όσο και σχολικών επιδόσεων.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο θεωρούνται απαραίτητες, καθώς βοηθούν στη συγκέντρωση, ενώ από το πρωινό δεν πρέπει να λείπει το γάλα ή ο φρέσκος χυμός.

Επιπλέον, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι μπανάνες και το αυγό, εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με βιταμίνη Β, η οποία θεωρείται πολύτιμη για την καλή μνήμη και την καλή συγκέντρωση.

 

Επιλογές πρωινού:

-Ένα φλιτζάνι δημητριακά με κομμάτια φρέσκων φρούτων και ένα ποτήρι γάλα

-Χτυπημένο (ή αχτύπητο) αυγό, ψωμί ολικής αλέσεως και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό

-2 φέτες ψωμί με μέλι και λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη και ένα ποτήρι γάλα

-Τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, με  τυρί και ένα ποτήρι φρέσκο χυμό

-Μια αραβική πίτα με κοτόπουλο (που μπορεί να σας είχε «μείνει» από την προηγούμενη), τυρί χαμηλό σε λιπαρά και λαχανικά

-1-2 μουστοκούλουρα και ένα ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά

breakfast_buffet

Σχολιάστε

Top