Στήλη: ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βασικοί κανόνες οδοντικής υγιεινής!

Της Δανάης Σόμτση, μαθήτριας του Α2

δόντια1Μπορούμε να έχουμε γερά και ωραία δόντια για όλη μας τη ζωή αν χρησιμοποιούμε φθόριο, αποφεύγουμε τη ζάχαρη, και επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας τακτικά. Το φθόριο είναι μια ουσία που δυναμώνει τα δόντια.

Γι” αυτό, στο καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο. Πολύ καλά είναι τα φθοριούχα στοματοπλύματα για μετά το βούρτσισμα. Φθορίωση στα δόντια σας, και κυρίως στα παιδιά, θα σας κάνει ο οδοντίατρός σας, όταν τον επισκέπτεστε τακτικά. Επίσης, για τα παιδιά, υπάρχει φθόριο σε χαπάκια, που θα σας τα δώσει ο οδοντίατρος σας.

δόντια7Η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για το χάλασμα των δοντιών, γιατί βοηθάει στην ανάπτυξη τερηδόνας. Μην τρώτε πολλή ζάχαρη, και κυρίως μην τρώτε πολλές φορές την ημέρα ζάχαρη. Μειώστε τα γλυκά, τα παγωτά και τα αναψυκτικά που παίρνετε ανάμεσα στα γεύματα. Αν θέλετε να φάτε γλυκό να το φάτε αμέσως μετά το φαγητό σας.

δόντια5

Τα ωραία δόντια και τα γερά ούλα καταστρέφονται από την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Ο μόνος τρόπος για να απομακρύνουμε τη μικροβιακή πλάκα από το στόμα μας είναι το καλό καθημερινό βούρτσισμα.

Το καλό βούρτσισμα κρατάει 2 λεπτά. Βουρτσίζετε τα δόντια σας, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Να βουρτσίζετε όλα τα δόντια και όλες τις επιφάνειες των δοντιών.

δόντια2Η οδοντόβουρτσά σας να έχει νάιλον τρίχες μεσαίας σκληρότητας. Το κεφάλι της οδοντόβουρτσας να μην είναι πολύ μεγάλο. Όταν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας αρχίζουν να κατσαρώνουν και να αραιώνουν, τότε πρέπει να την αλλάξετε. Σχεδόν όλες πια οι οδοντόκρεμες περιέχουν φθόριο, οπότε χρησιμοποιείτε αυτή που σας αρέσει περισσότερο.

Για να καθαρίζετε καλά τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, καλό είναι να χρησιμοποιείτε και το οδοντικό νήμα. Τη σωστή χρήση θα σας τη δείξει ο οδοντίατρός σας. Τα διάφορα στοματοπλύματα που υπάρχουν, μόνο σαν συμπλήρωμα στο βούρτσισμα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε. Δεν αντικαθιστούν το βούρτσισμα των δοντιών. Το καλό καθημερινό βούρτσισμα είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε όμορφα δόντιαγερά ούλα, και ένα λαμπερό και δροσερό χαμόγελο. δόντια3

δόντια6

Πηγή: Ελληνική Εταιρία Προαγωγής και Αγωγής της Υγείας

5 τρόποι καταπολέμησης του άγχους!

Του Θωμά Παπατάσου, μαθητή του Γ2

άγχος2Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή η σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Όταν νιώθεις στρες το σώμα σου είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος σου πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις. Ο καθένας μας εκτίθεται καθημερινά σε στρες καταστάσεις. Το στρες μάλιστα μπορεί να είναι και θετικό – το λεγόμενο ευ στρες – όταν καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε σπάνια (ή μόνο μερικές φορές) και σε περιορισμένο βαθμό. Σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί σαν καταλύτης και μας ενεργοποιεί για να αντεπεξέλθουμε στις όποιες καταστάσεις. Όσο πιο συχνό και έντονο είναι το στρες, τόσο πιο δύσκολο μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Συναισθήματα, θυμού, απογοήτευσης και φόβου, όπως επίσης, οξυθυμία, κούραση και κατάθλιψη, μας κυριαρχούν και δεν μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε έτσι όπως θα θέλαμε. Το στρες μας κάνει ιδιαίτερα απαιτητικούς, ανυπόμονους και ευερέθιστους με ιδιαίτερα χαμηλή διάθεση για συνεργασία. Διατρέχουμε μάλιστα κίνδυνο να κακοποιήσουμε λεκτικά ή ακόμη και σωματικά τα παιδιά μας. Λειτουργώντας κάτω από στρες έχουμε την τάση να παρεξηγούμε συμπεριφορές των παιδιών μας, πιστεύοντας ότι για παράδειγμα έκαναν κάτι από πρόθεση, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια απλή απροσεξία.άγχος3

Το άγχος μπορεί να έχει ψυχογενή προέλευση ή μπορεί να είναι συνέπεια σωματικής πάθησης. Επιπλέον, εξαρτάται από τις γνωστικές, συναισθηματικές διεργασίες, τον τρόπο ζωής του ατόμου και τον τρόπο αντίληψης του. Κάθε άτομο έχει ένα ορισμένο βαθμό άγχους, ο οποίος θεωρείται φυσιολογικός κάτω από ορισμένες περιστάσεις. Σε κάποιες άλλες όμως περιπτώσεις αυξημένου άγχους, προξενεί κακό και συντελεί στο να υπολειτουργεί το άτομο στις δραστηριότητές του και στο να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία του.

 άγχος8

Επικρατεί η εντύπωση ότι η επίπτωση των αγχωδών καταστάσεων παρουσιάζεται συχνότερα στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες, παρόλο που καμία έρευνα μέχρι τώρα δεν έχει αποδείξει μεγάλη ποσοτική διαφορά. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το άγχος επηρεάζει μέσω των ορμονών το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα άτομα με άγχος να παρουσιάζουν λιγότερη αντοχή σε διάφορες οργανικές διαταραχές.

Τρόποι Καταπολέμησης

άγχος6Στην ψυχολογία το άγχος είναι από τις συχνότερες καθημερινές διαταραχές, όπου μπορεί να είναι στην αρχή κάτι απλό, αλλά αν συνεχιστεί για πολύ καιρό και γίνεται όλο και εντονότερο, τότε μπορεί να γίνει μεγάλο πρόβλημα.
Πρόβλημα για την ψυχολογία σας, όσο και για την ψυχική σας υγεία.
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε κατά πόσο το άγχος που έχετε είναι φυσιολογικό ή όχι. Μάθετε, λοιπόν, ποια είναι τα «όπλα» που μπορείτε να υιοθετήσετε για να το μειώσετε έως και εξαφανίσετε αν γίνεται από την καθημερινότητά σας.

 • Να σκέφτεστε θετικά: Ο τρόπος που σκέφτεστε επηρεάζει τα αισθήματα και συναισθήματα σας, έτσι πρέπει σκεφτείτε για το καλύτερο.
 • Να μοιράζεστε τα καθήκοντά σας με αυτούς που είναι δίπλα σας: Σε γενικές γραμμές, αν είστε πιεσμένοι σημαίνει ότι κάνετε πάρα πολλά πράγματα.
 • Να γυμνάζεστε: Δεν έχει σημασία τί κάνετε, αλλά να γυμνάζεστε τρεις φορές την εβδομάδα και να το κάνετε συνήθεια αν αισθάνεστε κουρασμένοι.
 • Να φροντίζετε τον εαυτό σας: Οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούν τον αντίκτυπο που έχουν ο ύπνος και η διατροφή όταν πρόκειται για την κατάσταση του νου μας.
 • Να βρείτε ένα χόμπι ή μια ασχολία που σας αρέσει πολύ καθημερινά: Αν κάνετε κάτι που σας αρέσει μπορείτε να απαλλαγείτε από το άγχος επειδή επικεντρώνεστε σε ένα μόνο πράγμα και ξεχνάτε όλα τα υπόλοιπα που έχετε να κάνετε.

Πηγές:

Wikipedia

Anew

Google Εικόνες

Η παιδική παχυσαρκία και οι συνέπειές της!

Από τους Δημήτρη Χρ. Βέσκο (Α1) και Μαρία Πορτοκάλη (Α2)

ππ1Η παιδική παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί τις τελευταίες δεκαετίες ως επιδημία. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει πια την προσοχή των πολιτικών, των επιστημόνων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πολιτών. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, της εργασίας και των στιγμών ξεκούρασης, πιθανότητα όλες μαζί, συμβάλλουν στην σημερινή κατάσταση.

Ως παχυσαρκία ορίζεται η αύξηση του λίπους πάνω από κάποια όρια. Στους ενήλικες εκτιμάται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Στα παιδιά είναι διαφορετικό και υπάρχουν ειδικές καμπύλες ανάπτυξης που εκτιμούν τον Δείκτη Μάζας Σώματος ανά ηλικία όπως επίσης και Διεθνείς πίνακες που αναγράφουν τα όρια του Δείκτη Μάζα Σώματος για παιδιά και εφήβους από 2-18 ετών.

ππ10Το ποσοστό των παιδιών που βρίσκεται σε κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα αυξήθηκε από το 4% το 1960 στο 17% το 2003-2004 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόμοια στοιχεία έχουν παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές και φυσικά στην Ελλάδα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 14 εκ. παιδιά βρίσκονται πάνω από το φυσιολογικό βάρος, εκ των οποίων τα 3 εκ. είναι παχύσαρκα. Κάθε χρόνο επίσης 400.000 παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται πάνω από το φυσιολογικό βάρος, εκ των οποίων τα 85.000 είναι παχύσαρκα.

Η παιδική παχυσαρκία έχει επηρεάσει τα παιδιά διαφόρων ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Τα παιδιά πάντως των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων έχουν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας και λόγω του χαμηλότερου μορφωτικού τους επίπεδου.

Αιτίες

Οι αιτίες μπορούν να διαχωριστούν σε γενετικές και περιβαλλοντικές. Τα γονίδια βέβαια, παρ” όλο που έχουν ένα μερίδιο ευθύνης δεν είναι ο βασικός λόγος. Η κυριότερη αιτία αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας σχετίζεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες και κυρίως με τις διατροφικές συνήθειες και την φυσική δραστηριότητα.

 • Πρώτη και κύρια αιτία είναι η παντελής έλλειψη πρωινού από το διαιτολόγιο των περισσοτέρων παιδιών και εφήβων. Η κατανάλωση πρωινού έχει συσχετισθεί με την διατήρηση φυσιολογικού βάρους σε αρκετές έρευνες. Βέβαια, μεγάλη σημασία έχει και η ποιότητα του πρωινού.
 • ππ2Δεύτερον, τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια στροφή των παιδιών σε έναν λιγότερο θρεπτικό τρόπο διατροφής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αυξημένη κατανάλωση έτοιμου φαγητού και σακχαρούχων αναψυκτικών. Σήμερα, το 1/3 των παιδιών τρώει περίπου κάθε μέρα έτοιμο φαγητό. Από το 1970 η κατανάλωση γρήγορου φαγητού έχει πενταπλασιαστεί στα παιδιά στην Αμερική και σήμερα ξεπερνά το 10% της ολικής ενεργειακής πρόσληψης. Η κατανάλωση αναψυκτικών από τα παιδιά έχει διπλασιαστεί συγκριτικά με το 1970 και η αυξημένη κατανάλωσή τους έχει συσχετισθεί με αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας.
 • ππ15Το 1970 οι οικογένειες συνήθιζαν να κάθονται μαζί στο τραπέζι και το φαγητό που κατανάλωναν είχε ετοιμασθεί από την νοικοκυρά του σπιτιού. Σήμερα, το ποσοστό των οικογενειών που κάθονται μαζί στο τραπέζι έχει μειωθεί αρκετά. Αντιθέτως, η κατανάλωση έτοιμου και γρήγορου φαγητού έχει αυξηθεί αρκετά μεταξύ των εφήβων. Η αλλαγή της ποιότητας και του τρόπου κατανάλωσης των γευμάτων έχει επηρεάσει σημαντικά το βάρος των εφήβων. Η συχνότητα των οικογενειακών γευμάτων σχετίζεται αντίστροφα με την παρουσία παχυσαρκίας και την κατανάλωση τηγανιτών τροφίμων και αναψυκτικών, ενώ σχετίζεται θετικά με δείκτες ποιοτικής διατροφής όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
 • Ρόλο στην διατροφή των παιδιών παίζει επίσης το μορφωτικό επίπεδο των γονιών και η κοινωνικό – οικονομική κατάσταση. Έρευνες δείχνουν ότι οι μορφωμένοι γονείς φροντίζουν περισσότερο τη διατροφή των παιδιών συγκριτικά με τους αμόρφωτους. Τα ποσοστά παχυσαρκίας δείχνουν επίσης να είναι υψηλότερα στα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Ένας βασικός λόγος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα υψηλά σε ενέργεια, λιπαρά και απλά σάκχαρα τρόφιμα είναι πιο φτηνά συγκριτικά με τα πιο υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα. Ένας χαμηλόμισθος οικογενειάρχης, αυτό που θα κοιτάξει πρώτο, δεν είναι οι υγιεινές επιλογές, αλλά να δώσει κάτι στα παιδιά του να φάνε. Αυτό δυστυχώς είναι κάτι το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας στην σημερινή εποχή.
 • ππ9Η πλειοψηφία των παιδιών τέλος, έχει σταματήσει να γυμνάζεται και να ασκείται. Ξοδεύει άπειρες ώρες, μπροστά στον υπολογιστή και την τηλεόραση αλλά δεν βγαίνει έξω να κινηθεί και να γυμναστεί. Ένα ρόλο παίζουν και οι γονείς, οι οποίοι δεν βρίσκουν χρόνο να κάνουν εξωτερικές δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά τους.

 

Συνέπειες παιδικής παχυσαρκίας

ππ5Σήμερα, η παιδική παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια με σοβαρές συνέπειες στο μέλλον. Αρκετοί λόγοι κάνουν επιτακτική την ανάγκη παρέμβασης στα παχύσαρκα παιδιά, εφόσον η παχυσαρκία  μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού. Το υπερβάλλον βάρος έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ψυχοκοινωνικά (χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απομόνωση, στιγματισμός, κατάθλιψη), αναπνευστικά (άπνοια ύπνου, άσθμα), γαστρεντερικά (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λιπώδης διήθηση του ήπατος, χολολιθίαση), μυοσκελετικά (πλατυποδία, εξάρθρωση αστραγάλων, κάταγμα πήχη), καρδιαγγειακά (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αθηροσκλήρωση), ενδοκρινολογικά (ινσουλινοαντίσταση, δυσανοχή γλυκόζης, διαβήτη τύπου ΙΙ, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών). Η εμφάνιση των προβλημάτων μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη καθώς είναι πιθανόν τα παιδιά αυτά να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται με την ηλικία και το βαθμό παχυσαρκίας του παιδιού.

Αντιμετώπιση

Από θεωρητική άποψη, η πρόληψη ή η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι αρκετά ξεκάθαρη: εξισορρόπηση ενεργειακής πρόσληψης με την ενεργειακή κατανάλωση. Από πρακτική άποψη όμως ο έλεγχος βάρους αποτελεί πρόκληση για τους περισσότερους, αφού εξαρτάται από αρκετούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι στόχοι της αντιμετώπισης πρέπει να είναι οι εξής:

 • ππ13Υιοθέτηση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς: Το μοντέλο στο οποίο καταλήγουν αρκετές έρευνες όσον αφορά την απώλεια βάρους, την διατήρησή του αλλά και ως πρότυπο υγιεινής διατροφής είναι η Κρητική Διατροφή. Καθημερινή συνήθεια που πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά είναι η κατανάλωση πρωινού. Πρέπει επίσης να αλλάξει η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουν στο σχολείο. Τα ενδιάμεσα σνακ είναι απαραίτητα. Ούτως ή άλλως οι έρευνες δείχνουν ότι 5-6 γεύματα την ημέρα βοηθούν στην διατήρηση του βάρους. Το ζήτημα είναι τι είδους σνακ πρέπει να επιλέγουν τα παιδιά. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά συνήθως καταναλώνουν, χάμπουργκερ, πατατάκια, αναψυκτικά, γλυκά και παγωτά. Το γλυκό αποτελεί επίσης μία ιδιαίτερη επιθυμία των παιδιών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το στερηθούν. Ακόμα και τα ιδιαίτερα παχυντικά. Το θέμα είναι τα παιδιά να γνωρίζουν πότε μπορούν να τα φάνε, σε τι αναλογίες, και με ποια, πιο θρεπτικά γλυκά, λιγότερων θερμίδων, μπορούν να τα αντικαταστήσουν.
 • ππ8Συστηματική φυσική δραστηριότητα: Τα σημερινά παιδιά χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλή δραστηριότητα. Η σημερινή κοινωνία τα έχει υπερφορτώσει με αρκετές εξωσχολικές δραστηριότητες οι οποίες δεν σχετίζονται με άσκηση, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να κάθονται αντί να δραστηριοποιούνται σωματικά. Οι γονείς επίσης, ακριβώς επειδή δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν μαζί τους, τα αφήνουν άπειρες ώρες μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Στα άτομα που δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητες, αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να αυξηθεί η καθημερινή κίνηση. Κάποια παραδείγματα είναι: το περπάτημα στο σχολείο, οι απογευματινοί περίπατοι, τα παιχνίδια στα διαλείμματα, το ανέβασμα με τις σκάλες αντί του ασανσέρ, το τρέξιμο στο πάρκο κλπ. Οι αθλητικές δραστηριότητες (μπάσκετ, ποδόσφαιρο) καλό είναι να καλύπτουν 45΄ την ημέρα τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα. Τέλος, πρέπει να μειωθεί η σωματική αδράνεια: π.χ. περιορισμός τηλεόρασης και βιντεοπαιχνιδιών 1-2ώρες/μέρα και  αποφυγή συχνής χρήσης του αυτοκινήτου.
 • Αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών της παχυσαρκίας.
 • Συνεχής έλεγχος σωματικού βάρους.
 • Επιτυχής θεραπεία θεωρείται η διατήρηση του βάρους.
 • Αδυνάτισμα είναι επίσης το να ψηλώνει το παιδί χωρίς να παίρνει βάρος.

 

Ρόλος των Γονέων

ππ4Οι γονείς, ακριβώς επειδή βρίσκονται στο κοντινό περιβάλλον, και ως ένα βαθμό σχετίζονται και αυτοί με το αυξημένο βάρος  των παιδιών τους, πρέπει να είναι απόλυτα ενήμεροι με τις επιπλοκές της παχυσαρκίας στο παρόν και στο μέλλον. Οι ριζικές αλλαγές των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής, δεν αφορούν μόνο τα παιδιά, αλλά και τους ίδιους τους γονείς. Ακριβώς επειδή τα παιδιά τους μιμούνται. Έχει μεγάλη σημασία να  ενθαρρύνουν και όχι να επικρίνουν. Ο ψυχολογικός και συναισθηματικός κόσμος των παιδιών είναι ήδη διαταραγμένος λόγω του αυξημένου βάρους. Χρειάζεται πολύ προσοχή πώς θα φέρονται και θα επικοινωνούν με τα παιδιά τους. Καλό είναι να μιλήσουν και σε ειδικό. Όταν το παιδί δείχνει να κάνει βήματα προόδου, αυτοί πρέπει να το επιβραβεύουν, όχι όμως με φαγητό. Από τις καλύτερες επιβραβεύσεις είναι να δείχνουν ότι είναι πάντα δίπλα του και βρίσκουν χρόνο να ασχολούνται μαζί του στον ελεύθερο χρόνο τους. Τέλος, πρέπει να ασχολούνται οι ίδιοι με την προετοιμασία του φαγητού, και να επιδιώκουν να τρώνε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Θέλει μεγάλη προσοχή όταν αφήνουν τα παιδιά με τις γιαγιάδες και τους παππούδες. Έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην άνοδο της παχυσαρκίας.

 ππ11

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την θεραπεία και την αντιμετώπιση. Η παιδική παχυσαρκία, λόγω της αλλαγής τρόπου ζωής και της ευκολίας πρόσβασης σε πληθώρα νόστιμων και παχυντικών τροφίμων, έχει πάρει σήμερα διαστάσεις επιδημίας. Με την σημερινή οικονομική κατάσταση, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων κι όχι μείωσης. Γι’ αυτόν τον λόγω ας είμαστε ευαισθητοποιημένοι και ας προσπαθήσουμε μέσα στον όλο πανικό, να διατηρήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Θα μας κοστίσει πολύ λιγότερο από το να θεραπεύουμε τις συνέπειες.

Πηγές: http://www.diatrofi.gr

              http://www.child-obesity.gr

              http://www.paidorama.com

Ανορεξία-Βουλιμία: Απειλή για τους εφήβους και όχι μόνο…

Της Χαράς Κουφιδάκη, μαθήτριας του Α1

Η ανορεξία και η βουλιμία είναι δύο από τις σοβαρότερες διατροφικές διαταραχές που εμφανίζονται πιο συχνά σε εφήβους και όχι μόνο.

ανορεξία

Η  νευρική ανορεξία προκύπτει όταν τα «είδωλα» των περιοδικών, της τηλεόρασης (μοντέλα κτλ)  επηρεάζουν έντονα το άτομο και στην σκέψη του κυριαρχεί η επιθυμία  να τους μοιάσει. Το κανονικό αλλά και το ωραίο είναι αυτό που βλέπει σε όλα αυτά. Το άτομο αρχίζει να παθαίνει εμμονή με το βάρος του,  είναι το μόνο που το νοιάζει. Κάνει εξαντλητικές και ‘’τραβηγμένες’’ δίαιτες, ώστε να χάσει βάρος.  Και αν ακόμη  χάσει τα κιλά που θα ήθελε, πολλές φορές φτάνοντας κάτω από το κανονικό επίπεδο βάρους του,  αυτό που βλέπει στον καθρέφτη είναι ότι δεν  είναι αρκετό και ότι ακόμα έχει κιλά να χάσει. Για τη ψυχογενή ανορεξία όπως λέγεται αλλιώς, μπορεί και να ευθύνεται η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου όπως η κατάθλιψη και το άγχος που  επηρεάζουν το άτομο ψυχικά σε σημείο που να μην θέλει να φάει, να μην πεινάει αλλά και να το ξεχνάει ολοκληρωτικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 20%  ατόμων με νευρική ανορεξία είναι άντρες.

 Μερικά σημάδια συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας είναι:

 • Προφανής, γρήγορη και δραματική απώλεια βάρους.
 • Εμμονή με τις θερμίδες και την ποσότητα των λιπαρών στα τρόφιμα.
 • Τελετουργικά όπως: κόβουν το φαγητό σε μικρά κομμάτια, αρνούνται να φάνε μπροστά σε άλλους, κρύβουν ή πετάνε φαγητό.
 • Κάνουν συχνή και επίπονη άσκηση.
 • Θεωρούν τους εαυτούς τους υπέρβαρους ακόμη και αν οι άλλοι τους λένε ότι είναι υπερβολικά αδύνατοι.
 • Δεν αντέχουν το κρύο και δηλώνουν συχνά πόσο κρυώνουν εξαιτίας της έλλειψης μονωτικού λίπους ή κακής κυκλοφορίας του αίματος λόγω πολύ χαμηλής πίεσης. Εμφανίζουν επίσης πολύ χαμηλή θερμοκρασία σώματος (υποθερμία) καθώς το σώμα προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια.
 • Κατάθλιψη.
 • Απομόνωση.
 • Φορούν φαρδιά ρούχα για να κρύψουν την απώλεια βάρους τους, αν τους κάνουν σχόλια για την υγεία τους και θέλουν να τα αποφύγουν, ενώ κάποιοι άλλοι/άλλες φορούν φαρδιά ρούχα για να κρύψουν το σώμα τους καθώς το θεωρούν μη γοητευτικό και υπέρβαρο.

ανορεξία1

Η νευρική ή αλλιώς ψυχογενής βουλιμία  είναι όταν το άτομο καταναλώνει μεγάλη ποσότητα τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακολουθείται η προσπάθεια απαλλαγής από τις περιττές θερμίδες μέσω εμετού, καθαρκτικών, διουρητικών και υπερβολικής άσκησης.

Σημάδια αλλά και συμπτώματα της είναι:

 • Χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος.
 • Αφυδάτωση και υποκαλεμία λόγω των συχνών εμετών.
 • Αστάθεια των ηλεκτρολυτών η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία, καρδιακή συγκοπή ακόμη και θάνατο.
 • Βλάβη των δοντιών.
 • Οισοφαγίτιδα ή φλεγμονή, ρήξη των τοιχωμάτων του οισοφάγου, στοματικό τραύμα (η επαναλαμβανόμενη εισαγωγή των δαχτύλων ή άλλων αντικειμένων μπορεί να προκαλέσει κοψίματα στην εσωτερική επένδυση του στόματος ή του λαιμού).
 • Γαστροπάρεσις (καθυστερημένη γαστρική εκκένωση), δυσκοιλιότητα, στειρότητα, διογκωμένοι αδένες κάτω από το σαγόνι, έλκη, συνεχείς αυξομειώσεις βάρους.

 ανορεξία2

Τρόποι αντιμετώπισης:

Το άτομο πρέπει να μεταφερθεί σε κλινική/νοσοκομείο. Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να υπερνικηθούν και είναι σημαντικό για το άτομο να αναζητήσει θεραπεία όσο το δυνατό συντομότερα, διότι μπορούν να έχουν σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου βοηθάει στην καλύτερη εξέλιξη και θεραπεία του ατόμου. Αν οι διατροφικές διαταραχές αντιμετωπισθούν από νωρίς, αυτό θα βελτιώσει την έκβαση της ανάρρωσης. Η ανάρρωση μπορεί να πάρει μήνες ή χρόνια, αλλά η πλειοψηφία των ατόμων αναρρώνουν. fagito1

Η θεραπευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Ψυχολογικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να αλλάξει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με το διαταραγμένο τρόπο διατροφής.
  • Διατροφική επιμόρφωση ώστε το άτομο να επανεκπαιδευθεί στο να αποκτήσει υγιείς διατροφικές συνήθειες.
  • Μπορεί να χρειασθεί νοσηλεία για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρό υποσιτισμό λόγω της έλλειψης τροφής.
  • Μπορεί να γίνει χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων για τη μείωση των αισθημάτων της κατάθλιψης και του άγχους.
  • Η οικογένεια και οι φίλοι των ατόμων που πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή συχνά μπορεί να αισθάνονται σύγχυση και ψυχική ένταση. Η υποστήριξη καθώς και η επιμόρφωση και η καλύτερη κατανόηση των διατροφικών διαταραχών από τους οικείους του ασθενή, αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της θεραπευτικής αγωγής.

Το τραγούδι αυτό  δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για αυτές τις διατροφικές διαταραχές. Οι στίχοι του είναι βασισμένοι στο ημερολόγιο ενός 14χρονου κοριτσιού που γράφει πώς νιώθει κατά την διάρκεια της διαταραχής του και για όλα αυτά που το επηρεάζουν  στη λήψη της απόφασης για χάσιμο βάρους με διάφορους τρόπους. Η ιστορία τελειώνει όταν το κορίτσι μετά από χρόνια, σε ηλικία 23 χρονών βρίσκει αυτό το παλιό ημερολόγιο και λέει ότι τα πράγματα είναι πολύ όμορφα στην ζωή της, τελείως διαφορετικά από ότι τα έβλεπε μικρή. Ότι δεν πρέπει να νοιάζεσαι τόσο μα τόσο πολύ για το βάρος σου κάνοντας ακραία πράγματα και πιέζοντας τον εαυτό σου.

ανορεξία3

AIDS: Η άγνοια σκοτώνει!

Από τις μαθήτριες:  Άννα Κόλτση (Γ1), Δήμητρα Μαρκουζάνη (Γ1), Μαρία Μητρέντση (Γ1) και Ελευθερία Νάνου (Γ2)

Το AIDS παρατηρήθηκε κλινικά για πρώτη φορά το 1981 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αρχικές περιπτώσεις ήταν ένα σύνολο από χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και ομοφυλόφιλους άνδρες που δεν είχαν κάποια γνωστή βλάβη ανοσοποιητικού και παρουσίαζαν συμπτώματα πνευμονίας από πνευμονοκύστη (PCP), μιας σπάνιας ευκαιριακής λοίμωξης που ήταν γνωστό ότι παρουσιαζόταν σε ανθρώπους με εκτεθειμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σύντομα ένας επιπρόσθετος αριθμός ομοφυλόφιλων ανδρών ανέπτυξε έναν παλαιότερα σπάνιο καρκίνο του δέρματος, το σάρκωμα Kaposi (KS). Πολλές ακόμη περιπτώσεις PCP και KS εμφανίστηκαν, θέτοντας σε συναγερμό τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία δημιούργησαν μια ομάδα κρούσης προκειμένου να παρακολουθηθεί και να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.

Τι είναι το AIDS

aids2AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome, δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV. Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Σκεφτείτε το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο. Ένα άτομο με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες καιροσκοπικές , όπως πνευμονία (PCP) ή Σάρκωμα Καπόζι (KS), Σύνδρομο Επίσχνασης (απώλεια βάρους), βλάβες στην μνήμη, ή καρκίνο. Αν κάποιο άτομο με HIV διαγνωσθεί με κάποιες από αυτές τις ευκαιριακές λοιμώξεις , τότε λέμε ότι έχει AIDS. Το AIDS συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από την στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV , συνήθως μεταξύ 2 έως 10 χρόνια ή και περισσότερο. Όταν ένα άτομο διαγνωσθεί με AIDS, τότε θεωρείται ότι αυτό το άτομo έχει AIDS, ακόμα και αν τα CD4 του ανέβουν και πάλι ή αναρρώσει από την ασθένεια που καθόρισε ότι έχει AIDS.

Στις μέρες μας η πληροφόρηση σχετικά με τον HIV είναι ευρέως διαδεδομένη, με αποτέλεσμα να μπορούμε να προφυλαχθούμε από τον ιό, αλλά και σε περίπτωση που προσβληθούμε να λάβουμε την απαραίτητη ιατρική βοήθεια, που εξασφαλίζει ποιότητα ζωής.

 

Τα στάδια

aids3

Το πρώτο στάδιο : ονομάζεται οξεία λοίμωξη και ξεκινά συνήθως εντός δύο έως έξι εβδομάδων μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μία εβδομάδα ή δύο. Σε αυτό το στάδιο, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης ή μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Στο δεύτερο στάδιο :  που ονομάζεται ασυμπτωματική περίοδος, το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει τη μάχη με τον ιό HIV και τα συμπτώματα υποχωρούν. Η περίοδος αυτή μπορεί να διαρκέσει 10 ή και περισσότερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς συμπτώματα, ο HIV σκοτώνει αργά τα CD4 Τ-λεμφοκύτταρα και καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο τρίτο στάδιο :  ο αριθμός των κυττάρων CD4 έχει μειωθεί κάτω των 200 και ένα άτομο με λοίμωξη από HIV, λέμε ότι νοσεί από AIDS.

 

Τα συμπτώματα που δεν θα πρέπει να αγνοείτε

aidsΠυρετός: Ένα από τα πρώτα σημάδια του HIV μπορεί να είναι ένας ήπιος πυρετός, που συνοδεύεται συνήθως από αίσθημα κόπωσης, διόγκωση λεμφαδένων και πονόλαιμο.

Κόπωση: Η φλεγμονώδης αντίδραση που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και ληθαργικοί. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να εμφανιστεί στην αρχή ή και πολύ αργότερα. Πόνος στους μύες, τις αρθρώσεις και διογκωμένοι λεμφαδένες.

Τα συμπτώματα του AIDS συχνά μπερδεύονται με αυτά της γρίπης, της μονοπυρήνωσης ή άλλων ιογενών λοιμώξεων, ακόμα και της σύφιλης ή της ηπατίτιδας. Οι λεμφαδένες είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος και τείνουν να αναπτύσσουν φλεγμονή όταν υπάρχει μόλυνση.

Πονόλαιμος και πονοκέφαλος: Όπως και άλλα συμπτώματα, ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος μπορεί συχνά να παρερμηνευτούν ως σημάδια κοινού κρυολογήματος. Ωστόσο αποτελούν συμπτώματα του αρχικού σταδίου.

Δερματικά εξανθήματα: Τα εξανθήματα του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν στα πρώτα ή τα μετέπειτα στάδια του HIV. Το εξάνθημα εμφανίζεται στο 20-50% των περιπτώσεων και είναι κηλιδοβλατιδώδες, ενώ εμφανίζεται συνήθως στον κορμό.

Ναυτία, εμετός, διάρροια: Το 30% με 60% των ατόμων έχουν ναυτία, εμετό ή διάρροια στα πρώτα στάδια του HIV.

Απώλεια βάρους: Η απώλεια βάρους αποτελεί σημάδι προχωρημένου σταδίου της νόσου και ενδέχεται να οφείλεται σε σοβαρή, συνεχόμενη διάρροια. Ένα άτομο θεωρείται ότι έχει Σύνδρομο Απίσχνασης οφειλόμενο σε HIV, όταν έχει απώλεια άνω του 10% του βάρους του και 30 ημέρες διάρροιας ή αδυναμίας και πυρετού.

Ξηρός βήχας: Ο επίμονος και ξηρός βήχας αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της νόσου, σε προχωρημένο στάδιο.

Πνευμονία: Η πνευμονία αποτελεί μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή και συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ανταπεξέλθει εύκολα στην πνευμονία, σε αντίθεση με ένα εξασθενημένο, όπως αυτό ενός ατόμου με τον ιό HIV.

Βραδινή εφίδρωση: Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με AIDS παρουσιάζουν νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τα πρώτα στάδια της λοίμωξης.

Αλλαγές στα νύχια: Οι μεταβολές στο σχήμα, το μέγεθος ή το χρώμα των νυχιών οφείλονται στη μυκητίαση candida, που αποτελεί σύμπτωμα της νόσου.

Μύκητας Candida: Τα εξαντλημένα ανοσοποιητικά συστήματα είναι επιρρεπή στις μυκητιάσεις. Ο μύκητας Candida είναι πολύ συνηθισμένος και τείνει να εμφανίζεται στο στόμα ή τον οισοφάγο δυσκολεύοντας την κατάποση.

Σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης: Εκτός από την σύγχυση και δυσκολία συγκέντρωσης, η άνοια που σχετίζεται με το AIDS μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα μνήμης και συμπεριφοράς, όπως θυμό ή ευερεθιστότητα.

Απλός έρπητας ή έρπητας των γεννητικών οργάνων: Ο έρπητας στο στόμα ή τα γεννητικά όργανα αποτελεί προχωρημένο σύμπτωμα της λοίμωξης.

Μυρμήγκιασμα και αδυναμία: Σε προχωρημένο στάδιο, ο HIV  μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια, που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια. Παρουσιάζεται περίπου στο 30% των ασθενών με AIDS, συνήθως κατά τα προχωρημένα στάδια της νόσου.

Διαταραχές στον έμμηνο κύκλο: Η νόσος σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για διαταραχές στον κύκλο των γυναικών, όπως λιγότερες ή πιο ήπιες περιόδους.

Οι γενικές εξετάσεις αίματος δεν ανιχνεύουν τον ιό HIV ή τα αντισώματά του, για αυτό το λόγο απαιτείται μια ειδική εξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί.

 

Το AIDS στην Ελλάδα

aids1Στην Ελλάδα η πρώτη περίπτωση AIDS εμφανίστηκε το 1981, ο πρώτος θάνατος από AIDS καταγράφηκε το 1983 και τα πρώτα δηλωθέντα περιστατικά μόλυνσης HIV το 1984. Η επιδημία ακολούθησε αυξητική τάση μέχρι και το 1997-8, οπότε ακολούθησε πτώση των νέων μολύνσεων HIV ανά χρόνο και σταθεροποίηση μέχρι περίπου το 2003-4. Στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ο αριθμός των νέων HIV μολύνσεων ανά έτος παρουσίασε γενικά αυξητική τάση. Τη διετία 2009-2011 σημειώθηκε μια σοβαρή μεταβολή, καθώς οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 57% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τάση που συνεχίστηκε και το 2012 οπότε ο αριθμός δηλωθέντων περιπτώσεων ανά έτος και σε σύνολο 100.000 πληθυσμό έφτασε τις 9,2 (δεύτερη υψηλότερη τιμή όλων των ετών, μετά το 1998, και υψηλότερη τιμή νέων λοιμώξεων από την αρχή της επιδημίας). Αυτή η εξέλιξη σήμανε και μια σημαντική αλλαγή στα επιδημιολογικά δεδομένα τα σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του ιού, καθώς το σύνολο σχεδόν των επιπλέον νέων κρουσμάτων αφορά χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι περιπτώσεις των οποίων το 2012 ήταν στο 3.500% σε σχέση με αυτές του 2010.Πλέον τα νέα κρούσματα σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών αποτελούν την πλειοψηφία των νεοδηλωθέντων κρουσμάτων. Από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα και μέχρι το φθινόπωρο του 2012 είχε καταγραφεί συνολικός αριθμός 12.556 οροθετικών ατόμων, από τα οποία περίπου 18% ήταν γυναίκες, και 86 παιδιά .Έχουν διαγνωσθεί 3.369 περιπτώσεις AIDS και καταγραφεί συνολικά 2.289 θάνατοι στον πληθυσμό των HIV οροθετικών, ανεξάρτητα από την εμφάνιση AIDS ή μη. Μέχρι και το τέλος του 2011, οι συνολικοί θάνατοι λόγω AIDS ήταν 1.714.

 

Τρόποι αντιμετώπισης της νόσου

aids4

Η έρευνα για τη βελτίωση των σημερινών θεραπειών περιλαμβάνει τη μείωση των παρενεργειών των σημερινών φαρμάκων, την περαιτέρω απλοποίηση των φαρμακευτικών σχημάτων για τη βελτίωση της συμμόρφωσης και τον καθορισμό της καλύτερης αλληλουχίας των σχημάτων για την αντιμετώπιση της φαρμακευτικής αντοχής του ιού. Εντούτοις μόνο ένα (προληπτικό) εμβόλιο πιστεύεται ότι είναι ικανό να σταματήσει την πανδημία. Και αυτό γιατί ένα εμβόλιο θα κόστιζε λιγότερο και έτσι θα γινόταν οικονομικά ανεκτό στις αναπτυσσόμενες χώρες και δεν θα απαιτούσε καθημερινή θεραπεία. Όμως μετά από περισσότερα από 20 χρόνια έρευνας, ο HIV-1 παραμένει δύσκολος στόχος για τα εμβόλια και δεν έχει βρεθεί ούτε προληπτικό εμβόλιο, ούτε πλήρης θεραπεία για τη νόσο.

aids6Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για την επιδημία του AIDS που οφείλεται στη μετάδοση του ιού HIV. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περίπου 35.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Το μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2014, ήταν «Getting to Zero», μήνυμα που αντανακλά τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου του UNAIDS (Κοινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον ιό του AIDS) για την περίοδο 2011-2015: «Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις από τον HIV, μηδενίζουμε τις διακρίσεις, μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS».

Ψυχολογία: Είναι καλά η ψυχή μου ή όχι; Τι συμβαίνει με την ψυχολογία των εφήβων

Της Ελευθερίας Νάνου, μαθήτριας της Α” τάξης

12_thump

Τα ψυχολογικά προβλήματα σε οποιαδήποτε ηλικία, ξεκινούν από τις κακές και ελλειμματικές σχέσεις, των πρώτων έξι χρόνων της ζωής του ανθρώπου, όπου χτίζονται τα θεμέλια της προσωπικότητάς του. Αυτή την περίοδο διαμορφώνεται η δομή της προσωπικότητάς του. Οικοδομείται ο σκελετός. Στα μετέπειτα χρόνια, χτίζουμε σε έναν χώρο, ο οποίος όμως, έχει ήδη την τοποθεσία του και τον προσανατολισμό του!

Επομένως χρειάζεται και μπορούν οι άνθρωποι, αποτελεσματικά να αναπτύξουν το δυναμικό τους και να θεραπευθούν, μέσα από σχέσεις. Αυτός είναι και ο σκοπός, της συμβουλευτικής – θεραπευτικής σχέσης. Η συμβουλευτική – θεραπευτική διαδικασία, σου επιτρέπει να εξερευνήσεις τα πιο σημαντικά σου θέματα.

 

Τι είναι η Συμβουλευτική και η Ψυχοθεραπεία;

psychologyΑποτελούν μέρος των επαγγελμάτων υγείας και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι και οι δύο ειδικότητες, πέραν από επαγγέλματα είναι και λειτουργήματα.

Η Συμβουλευτική και η Ψυχοθεραπεία είναι κυρίως, μέθοδοι που βασίζονται στην ακρόαση και τη συζήτηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιος, ψυχολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα και αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του παρατεταμένου ανθρώπινου πόνου, περιστασιακών διλημμάτων, κρίσεων και αναγκών εξέλιξης, καθώς και φιλοδοξίες που στοχεύουν στη συνειδητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Σε αντίθεση με τις βιοϊατρικές παρεμβάσεις, οι συμβουλευτικές – ψυχολογικές προσεγγίσεις, λειτουργούν κατά κύριο λόγο χωρίς φάρμακα.

 

Πότε κάποιος θεωρείται υγιής  (σωματικά και ψυχικά);

3DBB39401BEAA5E6FDA97C030C4C7806Σύμφωνα με το καταστατικό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Υγεία, είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.

Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει πιο πρακτικά, ότι ο υγιής άνθρωπος είναι αυτός που πέραν της σωματικής-βιολογικής του υγείας επιβεβαιώνεται στα έξι βασικά καθήκοντα της ζωής:

 1. Πρώτον μπορεί να ερωτευθεί, να αγαπήσει και να αγαπηθεί.
 2. Εργάζεται και άρα μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί επαγγελματικά.
 3. Μπορεί να απολαύσει τη σεξουαλική συνεύρεση.
 4. Μπορεί να χαίρεται και να παίζει.
 5. Έχει ελεύθερο χρόνο και είναι σε θέση να τον διαχειριστεί – να έχει δηλαδή κοινωνική ζωή, στενούς και μη φίλους, κ.τ.λ.
 6. Και τέλος να είναι αυτόνομος και να αυτοεξυπηρετείται.

Όσο περισσότερο κάποιος παρεκκλίνει από αυτά, όσο περισσότερο δεν τα πάει καλά με κάποιον, ή, κάποιους από αυτούς τους τομείς και όσο περισσότερο ακυρώνεται σε έναν ή όλους τους παραπάνω τομείς της ζωής, τόσο περισσότερο σημαίνει ότι η ψυχική του ηρεμία και άρα υγεία, κινδυνεύει και χρειάζεται φροντίδα…

Και η σωματική υγεία κάποια στιγμή θα επηρεαστεί αρνητικά (θα εμφανιστούν διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα), αφού η ψυχική γαλήνη και ισορροπία είναι άρρηκτα αλληλένδετες, με τη σωματική υγεία.  think_h_300_182

 

Τι γίνεται με τα παιδιά; Ποιά είναι τα κριτήρια που αποτελούν δείκτες ότι ένα παιδί είναι σωματικά και ψυχικά υγιές;

psycoΤο υγιές παιδί, όπως και γενικότερα ο άνθρωπος, αυτό δηλαδή που έχει σωματική υγεία αλλά και νιώθει ψυχική ηρεμία και ευεξία, δεν είναι το παιδί που ζει σε μία γυάλα και αποφεύγει κάθε έκθεση σε οποιαδήποτε μόλυνση.

Αντίθετα, υγιές παιδί θεωρείται, αυτό που είναι εξοπλισμένο με «αντισώματα» και εσωτερικούς αμυντικούς μηχανισμούς, όπως για παράδειγμα πρωτογενή ασφάλεια (νιώθει ασφαλές), αυτοεκτίμηση, ενθάρρυνση, πρωτοβουλία, εκδικητικότητα, αισιοδοξία, που το θωρακίζουν και το κάνουν να μπορεί να αντιμετωπίσει τις «επιθέσεις» εξωγενών παραγόντων.

Αυτά όλα αποκτώνται στα πολύ πρώτα χρόνια ζωής… και τα θεμέλιά τους τίθενται τους πρώτους μήνες ζωής…

 

Γνωρίστε την ψυχολογία του εφήβου

kappatouΟ έφηβος συμπεριφέρεται άλλοτε ως παιδί και άλλοτε ως ενήλικος. Σ΄αυτή τη μεταιχμιακή περίοδο, οι γονείς προβληματίζονται συχνά για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους. Το πρώτο βήμα  δεν είναι άλλο από την κατανόηση.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας ο γονιός διαπιστώνει- με έκπληξη είναι η αλήθεια, όσο «διαβασμένος» και αν είναι – ότι το βλαστάρι του μεγαλώνει, ψηλώνει και παύει  να είναι το μικρό και  εξαρτημένο από  αυτόν παιδί.
«Η εφηβεία είναι η εποχή των παρεξηγήσεων, της σιωπής, των συγκρούσεων και των παράδοξων.  Είναι η ώρα των κρίσεων, των επιθυμιών, των αποχωρισμών, των επιβεβαιώσεων, είναι η ώρα της ανεξαρτησίας, αλλά  επίσης της γονικής  κρίσης», συμπυκνώνει η ειδικός κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου δίνοντας τον ορισμό της εφηβείας.  Οι οικογένειες που περνούν την εφηβεία των παιδιών «χωρίς να  το καταλάβουν» είναι λίγες. Μάλιστα, για  το 20% είναι μια επώδυνη χρονική περίοδος. Η έναρξη της εφηβείας  τοποθετείται χρονικά γύρω στα 10 -13 χρόνια για τα κορίτσια και στα 12-14 για τα αγόρια. Τη μαρτυρούν οι πρώτες ενδείξεις της ήβης, οι πρώτες εκφράσεις των σεξουαλικών χαρακτηριστικών. Ως ήβη ορίζεται το σύνολο των βιολογικών και των ανατομικών αλλαγών που καταλήγουν στο σώμα του ενηλίκου και στην ικανότητα αναπαραγωγής. Οι μεταμορφώσεις αυτές αφορούν το σώμα, και συγκεκριμένα την ανάπτυξη των οστών, των γεννητικών οργάνων και του εγκεφάλου, και διαρκούν μια περίοδο 5-6 χρόνων κατά μέσο όρο.  Το αποτέλεσμα είναι ότι το παιδί θα μεταμορφωθεί σε ένα νεαρό αγόρι ή κορίτσι που θα απαιτεί αυτόνομη ζωή και ελευθερία.

 

Τι βιώνει ο έφηβος

εφ
Όλα αλλάζουν σε αυτόν και γύρω του-το σώμα του, οι συναισθηματικοί του δεσμοί, τα ενδιαφέροντά του-, αλλά χωρίς να έχει την παραμικρή βεβαιότητα  για το αποτέλεσμα  αυτών των αλλαγών. Οι αλλαγές δε στο σώμα συνοδεύονται με αντίστοιχη αλλαγή  στον τρόπο  που του συμπεριφέρονται οι άλλοι, πρωτίστως οι γονείς, αλλά και το περιβάλλον –οι καθηγητές στο σχολείο του, π.χ. γίνονται πιο αυστηροί ή  έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτόν. Εκείνος όμως  δυσκολεύεται να ερμηνεύσει αυτή την αλλαγή στάσης από τους γύρω του.  Ο έφηβος είναι μπερδεμένος-αφενός επιθυμεί να μεγαλώσει, αφετέρου νοσταλγεί την παιδική του ηλικία – έχει ανάγκη να επιβεβαιωθεί, αλλά ταυτόχρονα φοβάται να  συγκρουστεί με  τον εξωτερικό κόσμο. Και αυτές οι αντιφάσεις μεταφράζονται σε εσωτερική ένταση.  Έτσι, ως αντίδραση καταφεύγει  συχνά στην απομόνωση, τη θλίψη, ή σε συμπεριφορές «παράξενες» για τους ενηλίκους.

exartisidiadiktiof

 

Οι σχέσεις του εφήβου με τους γονείς του

teenagersΜέχρι την απαρχή της εφηβείας το παιδί ταυτιζόταν με τους γονείς του, οι οποίοι συχνά λειτουργούσαν ως πρότυπα. Ως έφηβος  έχει την ανάγκη ψυχολογικά να διαφοροποιηθεί  από τους γονείς του και να αναζητήσει τη δική του ταυτότητα.  Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και σε πολλές περιπτώσεις επιτυγχάνεται σιωπηρά, χωρίς ανοιχτή ρήξη, μέσα από συμβολικές πράξεις, όπως, π.χ. το ιδιόμορφο ντύσιμο, το εκκεντρικό κούρεμα, οι ακραίες μουσικές προτιμήσεις.  Επιπλέον, οι σχέσεις με τους γονείς και την οικογένεια έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των συναισθημάτων τους είναι οι φίλοι.  Επίσης, δεν θέλουν να βγαίνουν πια με  τους γονείς τους, επειδή αισθάνονται την ανάγκη να αποδείξουν ότι είναι μεγάλοι και ανεξάρτητοι.

recovery

 

 

 

Το αλφαβητάρι της υγιεινής διατροφής!

Της Αθανασίας Τζαβέλα, μαθήτριας της Α” τάξης


Γιατροσόφια από το…παρελθόν!

Της Ελευθερίας Νάνου, μαθήτριας της Α” τάξης


Κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από εφήβους: Αίτια και συνέπειες

Του Θωμά Παπατάσου, μαθητή του Β2

alkoolΕίναι κοινά παραδεκτό ότι στις μέρες μας οι έφηβοι καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά. Εύκολα προσβάσιµο και φτηνό, αλλά όχι λιγότερο επικίνδυνο από άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, το αλκοόλ κατακτά τους εφήβους, που πίνουν πλέον µε µεγαλύτερη συχνότητα και περισσότερο …πάθος, σε σχέση µε το πολύ πρόσφατο παρελθόν! Σήµερα δηµιουργούνται όλο και περισσότεροι χώροι, όπου οι έφηβοι µπορούν να πίνουν χωρίς να συνοδεύουν το ποτό τους µε φαγητό. Όταν ένα παιδί πηγαίνει σε ένα κλαµπ ή ένα µπαρ και βρίσκει ελεύθερα αλκοόλ (ο νόµος απαγορεύει την πώληση οινοπνευµατωδών ποτών σε ανήλικους, ωστόσο δεν εφαρµόζεται), το πιθανότερο είναι ότι θα πιει, ίσως µάλιστα και να προσπαθήσει να επιδειχθεί, πίνοντας περισσότερο ή µεθώντας.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα ερευνών

Από μελέτες έχει βρεθεί πως τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, 87% των αποφοίτων Λυκείου έχουν κάνει χρήση αλκοόλ κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στις ευρωπαϊκές χώρες, η κατανάλωση αλκοόλ είναι αρκετά συχνή από τους εφήβους, με την Ελλάδα να κατέχει την τρίτη θέση μετά τη Δανία και τη Βρετανία. Τις καταστροφικές συνέπειες της άκριτης χρήσης αλκοόλ δείχνει το γεγονός ότι στην Ευρώπη, ένας στους τέσσερις θανάτους μεταξύ των ηλικιών 15 -29 συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το οινόπνευμα. Από στοιχεία ερευνών στην Ελλάδα προκύπτει ότι οι έφηβοι καταναλώνουν για πρώτη φορά αλκοόλ στην ηλικία των 12 ετών, ενώ ο μέσος όρος της ηλικίας που αρχίζουν οι νέοι να συμμετέχουν στην επικίνδυνη αυτή συνήθεια, διαμορφώνεται στα 16,2 χρόνια. Σε έρευνα του ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης – Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία), 97,6% των μαθητών δήλωσαν κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστο μια φορά στη ζωή τους και 32% είκοσι ή περισσότερες φορές το 12μηνο. Τα αγόρια αρχίζουν νωρίτερα τη σχέση τους με το αλκοόλ (15,1 ετών) σε σύγκριση με τα κορίτσια (17,3 ετών). Ένας στους τρεις νέους ηλικίας 16 – 18 ετών ισχυρίζεται ότι πίνει αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, το 17% ότι πίνει τρεις φορές την εβδομάδα τουλάχιστον και το 20% ότι καταναλώνει πάνω από 5 ποτήρια στο ίδιο χρονικό διάστημα.

article-new_ehow_images_a07_ic_96_effects-teen-alcohol-use-800x800Οι νέοι πίνουν περισσότερο µπύρα, συχνά πίνουν και πιο ισχυρά ποτά, µεγάλης δηλαδή περιεκτικότητας σε αλκοόλη, πίνουν κρασί και αλκοολούχα αναψυκτικά, τα λεγόµενα alco-pops. Αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα γιατί µε πολύ ύπουλο τρόπο, εισάγουν τα παιδιά στο αλκοόλ. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα παιδιά τα βρίσκουν πάρα πολύ εύκολα.

Σε ότι αφορά το φύλο των εφήβων που καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά, γενικά τα αγόρια πίνουν περισσότερο από τα κορίτσια. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης, µε εξαίρεση ορισµένες χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου τα κορίτσια πίνουν περισσότερο από τα αγόρια.

Πού και γιατί πίνουν οι νέοι

Οι νέοι πίνουν συνήθως:

 • Σε πάρτυ με φίλους.
 • Σε μια μικρή ή μεγάλη ομάδα φίλων.
 • Τις νύχτες του σαββατοκύριακου
 • Στο σπίτι φίλου όταν λείπουν οι γονείς του.

 

Ως σημαντικότεροι λόγοι που οδηγούν τους νέους στην κατανάλωση αλκοόλ αναφέρονται:

 • Η άποψη ότι η χρήση αλκοόλ είναι δράση ενάντια στην αυστηρότητα των γονέων.
 • Για διασκέδαση
 • Για κοινωνικοποίηση, αποδοχή, συμμόρφωση ή εξομοίωση.
 • Για ευχαρίστηση.
 • Θεωρούν ότι έτσι θα είναι πιο αποδεκτοί.
 • Για δοκιμή, ρίσκο, για να αποδείξουν σεξουαλικό θάρρος.
 • Για να μειώσουν το άγχος
 • Για να ανακουφιστούν από την ανησυχία, την κατάθλιψη και το φόβο.
 • Για να ξεφύγουν από την πλήξη.
 • Για να ανακουφιστούν από τον πόνο ενός οικογενειακού προβλήματος.
 • Για να λύσουν προσωπικά προβλήματα.

 

Κίνδυνοι από την κατάχρηση αλκοόλ

   bqpauqajnk4b94f05a1b29eΟι  κίνδυνοι από την κατάχρηση αλκοόλ στους εφήβους περιλαμβάνουν την αντικοινωνική συμπεριφορά (εσωστρέφεια, συναισθηματική απομάκρυνση, ανειλικρίνεια, κατάσταση απουσίας ελέγχου) και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά (διέγερση, μείωση της κριτικής ικανότητας, παρορμητικότητα, αμνησία, μείωση αντίληψης, συσκότιση, σεξ χωρίς προφυλάξεις, χρήση άλλων τοξικών ουσιών και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Οι τρεις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας μεταξύ των εφήβων είναι ο τραυματισμός από ατύχημα, η αυτοκτονία και η δολοφονία. Τρομακτικό είναι το γεγονός ότι το αλκοόλ συμβάλλει στο 25 -50% των εφηβικών ατυχημάτων, των δολοφονιών και των αυτοκτονιών.

Η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να βλάψει το ήπαρ, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Οι κίνδυνοι για τη σωματική υγεία εξαρτώνται από την ποσότητα της κατανάλωσης. Το αλκοόλ είναι κατασταλτικό του ΚΝΣ. Σε μικρές δόσεις προκαλεί χαλάρωση και διέγερση, με εμφανή επίδραση στην κρίση. Σε μεγαλύτερες δόσεις προκαλούνται διαταραχές της άρθρωσης, της ομιλίας, του βαδίσματος, της συμπεριφοράς και της επαφής με το περιβάλλον. Λήθαργος και κώμα είναι επιπλοκές που συνοδεύουν πυκνότητες οινοπνεύματος των 300mg%. Η βαριά κατανάλωση οινοπνεύματος συνεπάγεται περιόδους προσωρινής αμνησίας, η επονομαζόμενη συσκότιση (black out), σε πολλά εξαρτημένα από το αλκοόλ άτομα. Κατά τη διάρκεια της συσκότισης, ο έφηβος δεν μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη του συγκεκριμένα συμβάντα, αν και την ίδια χρονική στιγμή έχει πλήρη συνείδηση.

 

Για την πρόληψη του φαινομένου τι θα μπορούσε να γίνει;

viewimg.aspΚατά καιρούς έχουν ληφθεί κάποια µέτρα, όπως ενημερωτικές καµπάνιες, απαγόρευση των διαφηµίσεων των αλκοολούχων ποτών, αύξηση της τιµής του αλκοόλ. Πέρα από αυτά όµως, είναι ιδιαίτερα σηµαντικό η πρόληψη να γίνεται µέσα από προγράµµατα εκπαίδευσης για την προαγωγή της υγείας, που οφείλουν όλα τα σχολεία να υιοθετούν. Σήµερα, σχεδόν σε κάθε νοµό, υπάρχει ένα κέντρο πρόληψης µε εξειδικευµένα στελέχη, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους κ.λπ., που θα µπορούσαν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς, να αναπτύξουν τέτοια προγράµµατα και να περάσουν τα σωστά µηνύµατα και µε σωστό τρόπο στους εφήβους. Μάλιστα, τα προγράµµατα αυτά θα είναι αποτελεσµατικότερα όσο νωρίτερα ξεκινούν, δηλαδή από τις τελευταίες τάξεις του δηµοτικού.

menia-4

Κάπνισμα στην εφηβεία: Μια συνήθεια που σκοτώνει!

Από τις Μαρία Μήντση και Θεοδώρα Τόλη, μαθήτριες της Α” τάξης

Κάπνισμα και μαθητές

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών που αφορούν το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία. Σύμφωνα με έρευνες, οι μισοί και πλέον μαθητές (57%) έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, οι περισσότεροι περιστασιακά (33%). Συστηματικά δηλώνουν ότι καπνίζουν το 21% των μαθητών. Τα κορίτσια υπερτερούν των αγοριών στο περιστασιακό κάπνισμα (35% και 31% αντίστοιχα), ενώ περισσότερα αγόρια (22%) από κορίτσια (20%) δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές, χωρίς όμως μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Οι μεγαλύτεροι μαθητές (17-18 ετών) καπνίζουν συστηματικά σε ποσοστό πενταπλάσιο από τους μικρότερους (13-14 ετών).

καπνισμα4

Παράγοντες που προδιαθέτουν τους νέους για κάπνισμα

Ισχύουν μια σειρά από σύνθετους και ενδογενείς παράγοντες που προδιαθέτουν τους νέους να καπνίσουν και αυτοί ποικίλουν ανά άτομο και λαό. Αυτοί περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα κοινωνικής αποδοχής στους χρήστες προϊόντων καπνού, έκθεση και αδυναμία αντίδρασης απέναντι στη διαφήμιση, διαθεσιμότητα και εύκολη πρόσβαση, ρόλος προτύπου από τους γονείς και άλλους ενήλικες και κοινωνική πίεση της ομάδας.

Ως σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους καπνίζουν οι έφηβοι μπορούν να αναφερθούν οι εξής:

 • Πολύ συχνά το κάπνισμα αρχίζει τυχαία. Χωρίς να το πολυσκεφτούν οι έφηβοι ακολουθούν το ρεύμα.
 • Για αρκετούς το κάπνισμα σημαίνει να έχουν κάτι να κάνουν.
 • Μερικοί έφηβοι ζητούν την απόλαυση από το κάπνισμα και προσπαθούν να ηρεμήσουν τα νεύρα τους με αυτό τον τρόπο.
 • Μερικοί θεωρούν ότι το κάπνισμα τους ενεργοποιεί και τους βοηθά στη συγκέντρωση.
 • Αρκετοί έφηβοι θεωρούν ότι με το κάπνισμα μεγάλωσαν.
 • Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κάπνισμα τους δίνει κάποιο στυλ. Ιδιαίτερα οι νεαροί θεωρούν ότι οι κοπέλες το βρίσκουν ελκυστικό και μπορεί να συνδεθεί με ένα γενικό τρόπο ζωής.
 • Άλλοι θεωρούν ότι τους προσδίδει αυτοπεποίθηση και καπνίζοντας την προβάλλουν.
 • Άλλοι πάλι δοκιμάζουν τον καπνό από περιέργεια.
 • Μερικοί έφηβοι καπνίζουν από αντίδραση στους κανονισμούς.
 • Άλλοι επηρεάζονται από τη διαφήμιση.
 • Επίσης, οι νέοι μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη, η οποία είναι συστατικό του καπνού. Ο εθισμός αυτός, κάνει δύσκολη τη διακοπή του καπνίσματος, ακόμη και αν το επιθυμεί κάποιος.
 • Το κάπνισμα έχει γίνει συνήθεια για αρκετούς νέους. Μερικοί συνηθίζουν να καπνίζουν στα διαλείμματα και σε άλλους αρέσει να καπνίζουν μετά το γεύμα. Όταν μία συνήθεια εδραιωθεί είναι δύσκολο να την κόψει κανείς.

9a1

 

Εθισμός

Η νικοτίνη είναι το συστατικό του τσιγάρου που προκαλεί εθισμό και είναι τόσο εθιστική, όπως ίσως η ηρωίνη ή η κοκαΐνη. Όταν ο καπνιστής εισπνεύσει το καπνό μεταφέρει τη νικοτίνη βαθιά στους πνεύμονες, όπου απορροφάται πολύ γρήγορα στο αίμα και από εκεί στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

Η νικοτίνη έχει ποικίλες επιδράσεις στον άνθρωπο, κυρίως στην καρδιά και το ορμονικό σύστημα. Επίσης σημαντικότερες επιδράσεις έχει στον εγκέφαλο. Ορισμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν στον εγκέφαλο (νευροδιαβιβαστές) εμπλέκονται στη δημιουργία εξάρτησης από τον καπνό. Έτσι δημιουργείται αίσθημα διέγερσης, ευεξίας και άλλα συμπτώματα παρόμοια με αυτά άλλων ναρκωτικών ουσιών. Όσο περνάει ο καιρός, ο εγκέφαλος του καπνιστή προσαρμόζεται στην παρουσία της νικοτίνης και την έχει ανάγκη. Αποκτά δηλ. εξάρτηση. Έρευνες δείχνουν ότι μεσολαβούν περίπου 2 χρόνια μέχρι να εθιστεί κάποιος στη νικοτίνη.

Εν τούτοις, το σημαντικό είναι ότι η πορεία αυτή είναι αναστρέψιμη και μέσα σε   2-6 εβδομάδες διακοπής ο εγκέφαλος προσαρμόζεται ξανά στην προηγούμενη χωρίς νικοτίνη κατάσταση. Στη διάρκεια αυτής της φάσης, ο πρώην καπνιστής βιώνει συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης.

τσιγαρο

 

Παθητικό κάπνισμα

Άτομο που αναπνέει καπνό ενώ δεν καπνίζει ο ίδιος αποκαλείται παθητικός καπνιστής, ακούσιος ή έμμεσος καπνιστής. Μη καπνιστές / παθητικοί καπνιστές αναπνέουν τον καπνό από το τσιγάρο που καίγεται και επίσης αυτόν που εκπνέεται από καπνιστή. Το 85% του καπνού τσιγάρων σε ένα δωμάτιο οφείλεται στην καύση του τσιγάρου και περιέχει υψηλή συγκέντρωση τοξινών. Οι παθητικοί καπνιστές μπορεί να έχουν άμεσες ενοχλήσεις όπως ερεθισμό στα μάτια, πόνο στο λαιμό και ζαλάδα. Εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα. Σχεδόν τα μισά παιδιά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι. Ο παθητικός καπνιστής διατρέχει κίνδυνο παθήσεων του αναπνευστικού όπως βρογχίτιδα, πνευμονία κλπ.

thumbnail

«Τριτογενές κάπνισμα»!

Τώρα οι ειδικοί εντοπίζουν άλλη μια απειλή για τα παιδιά που συνδέεται με το κάπνισμα και δεν είναι εύκολο να αποφευχθεί: το «τριτογενές κάπνισμα». Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγραφεί το αόρατο και τοξικό μείγμα αερίων και μορίων που επικάθεται στα μαλλιά και στα ρούχα των καπνιστών, αλλά και στα έπιπλα και στο πάτωμα. Το μείγμα παραμένει εκεί αφότου ο χώρος έχει καθαριστεί από τον καπνό. Στα κατάλοιπα περιλαμβάνονται βαρέα μέταλλα, καρκινογόνα ακόμα και ραδιενεργά υλικά τα οποία μπορούν να αγγίξουν τα παιδιά, να τα μεταφέρουν στο στόμα τους και να τα καταπιούν, ειδικά εάν μπουσουλάνε ή παίζουν στο πάτωμα.

καπνιαμα1

Κάπνισμα και επιπτώσεις στην υγεία

kapnizeteafovalu6

 

 • Οι μισοί από τους εφήβους κανονικούς καπνιστές, εάν συνεχίσουν το κάπνισμα, θα πεθάνουν από ασθένειες που προκλήθηκαν από αυτό.
 • Πολλές ιατρικές καταστάσεις συνδεόμενες με το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν χρόνια προβλήματα υγείας.
 • Ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές θα πεθάνει πρόωρα εξ αιτίας του καπνίσματος και οι μισοί από αυτούς σε μέση ηλικία.
 • Οι περισσότεροι πεθαίνουν από μία από τις τρεις ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα, δηλ. τον καρκίνο των πνευμόνων, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή κάποια χρόνια καρδιακή πάθηση.
 • Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, την υγεία των εγκύων, την υγεία των εμβρύων, των νεογνών και των μικρών παιδιών
 • Το κάπνισμα σε συνδυασμό με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει στο 10πλάσιο τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων.
 • Το κάπνισμα προσβάλλει σοβαρά όχι μόνο τα εσωτερικά όργανα αλλά και την εμφάνιση (παρουσιαστικό) του καπνιστή επηρεάζοντας το δέρμα, το σωματικό βάρος και τη μορφή. Έτσι Το περιβάλλον με καπνό τσιγάρου αφυδατώνει την επιδερμίδα. Παράλληλα Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος προς το δέρμα, περιορίζοντας το οξυγόνο με αποτέλεσμα να του στερεί τις ουσιαστικές θρεπτικές ουσίες. Επίσης επηρεάζει το δέρμα δημιουργώντας ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα και κιτρινίλα στα δάχτυλα, νύχια και δόντια.

 

100_0935

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι το κάπνισμα όχι μόνο δεν μας προσφέρει τίποτα αλλά αντίθετα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία μας. Στο σχολείο μας, το Γυμνάσιο Προμάχων, ελάχιστοι είναι οι μαθητές που καπνίζουν. Πιστεύουμε ότι με την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη ο κάθε καπνιστής μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται και να προσπαθήσει να εγκαταλείψει την επιβλαβή αυτή συνήθεια!

315

 

Top