Είμαστε στον αέρα…

Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά αποφασίσαμε ως όμιλος να πραγματοποιήσουμε μια δική μας ραδιοφωνική εκπομπή στο Δημοτικό σταθμό της Αθήνας τον «ΑΘΗΝΑ 9.84» με θέμα «Έφηβοι και Τεχνολογία». Φιλοξενηθήκαμε στην ειδική εκπομπή για μαθητές «Τετράδιο» με παραγωγό και καθοδηγητή τον κο Πάνο Καββαδά. Η εμπειρία που ζήσαμε ήταν πραγματικά το κάτι άλλο…

Η κάθε λεπτομέρεια που παρατηρούσαμε στους χειρισμούς του παραγωγού και του ηχολήπτη, η κάθε ενέργεια που έπρεπε να πραγματοποιηθεί προκειμένου να παρουσιαστεί η εκπομπή στην καλύτερη δυνατή μορφή της, ακόμα και τα μηχανήματα που πλαισίωναν τον σταθμό… όλα φαίνονταν μαγευτικά.

Πατήστε εδώ για να ακούσετε το τρέιλερ της εκπομπής!

Ξεχωριστή στιγμή για όλους μας ήταν όταν φορέσαμε για πρώτη φορά τα ακουστικά προκειμένου να ακούσουμε τις φωνές μας αλλά και τους έμπειρους ραδιοφωνικούς παραγωγούς της πρωινής ζώνης που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν «στον αέρα». Το συναίσθημα εκπληκτικό και περίεργο ταυτόχρονα. Γιατί; Μα γιατί φυσικά ακούσαμε για πρώτη φορά τις φωνές μας τόσο «κρυστάλλινες» και χωρίς καμία απολύτως παρεμβολή. Και όλο αυτό χάρη στα ευαίσθητα μικρόφωνα ακριβείας που «βασιλεύουν» μέσα στον σταθμό.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για τις ανάγκες της εκπομπή έπρεπε να προσέχουμε πώς και πού θα καθόμαστε. Χρειαζόταν απόλυτη ακρίβεια ακόμα και μερικών εκατοστών. Η παραμικρή κίνηση, σκούντημα ή αλλαγή της απόστασής μας από τα μικρόφωνα θα δυσχέραινε αρκετά τη δουλειά του ηχολήπτη και φυσικά την διαδικασία του μοντάζ. Αυτή είναι η αιτία που έπρεπε να προσέχουμε τις όποιες κινήσεις μας ακόμη και το ξεφύλλισμα των σελίδων με τις σημειώσεις που είχαμε μπροστά μας. Και αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που προτιμώνται ηλεκτρονικά μέσα για τέτοιου είδους σημειώσεις κατά την διάρκεια των ραδιοφωνικών εκπομπών. Σιγά σιγά έσπασε ο πάγος μεταξύ εμάς των μαθητών και των φιλικών ενηλίκων συντελεστών και ξεκίνησε επιτέλους  η δημιουργία της δικής μας εκπομπής…

Ομολογουμένως, ήταν κάπως δύσκολη σε ορισμένα σημεία και αυτό γιατί έπρεπε να «κολυμπήσουμε» σε αχαρτογράφητα νερά μιας και δεν είχαμε σημειώσεις που κάλυπταν όλον τον χρόνο της εκπομπής. Ωστόσο, μάθαμε από πρώτο χέρι ότι όλη αυτή η αμηχανία ήταν μέχρι να συνηθίσουμε την επαφή με το μικρόφωνο και να εκφράσουμε ελεύθερα τις σκέψεις μας. Όπως άλλωστε μας είπαν και οι υπεύθυνοι του σταθμού, το πραγματικό ραδιόφωνο είναι η παρέα και η ελεύθερη κουβέντα χωρίς πάντα κάτι συγκεκριμένο να σε καθοδηγεί. Αυτή είναι η μαγεία του ραδιοφώνου που μας ενώνει τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως.

Στο τέλος της εκπομπής όλοι είχαμε μείνει ευχαριστημένοι και φυσικά πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα. Σαφώς, δεν έλλειψαν και τα άπειρα σαρδάμ τα οποία μας προσέφεραν ακόμη περισσότερο γέλιο από το ήδη υπάρχον καθ’ όλη τη διάρκεια της ηχογράφησης. Πραγματικά, εάν μας ξαναδινόταν μια παρόμοια ευκαιρία πιστεύω πως όλοι μας θα θέλαμε να την ξαναζήσουμε, ανεξαρτήτως της δουλειάς που χρειάζεται η προετοιμασία της. Προσωπικά πιστεύω πως μία τέτοια εμπειρία είναι ό,τι καλύτερο για μία μαθητική τάξη, καθώς συνδυάζει πολλούς από τους πιο επίκαιρους, καθώς και διαχρονικούς τομείς, όπως την τεχνολογία, τη δημοσιογραφία, την αρθρογραφία και όλα αυτά παράλληλα με την κοινωνικοποίηση που μας προσδίδει.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την εκπομπή μας εδώ.

0-02-05-7769373dfe313a1b43c8583156fcd39d934f6c8e19a517d63ab4ce0747ad9599_e3bdfa69d54bf612

Πατήστε εδώ για την προβολή video από την ημέρα της ηχογράφησης!

Σπύρος Αντύπας Α3′

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης