Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και ο Άγιος Δημήτριος
από την Ευθυμία Τσιαϊρη Γ6
Ο Λευκός Πύργος – σκίτσο από τον Χρήστο Γερόπουλο Β1
26 Οκτωβρίου. Μέρα χαράς για την πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς απελευθερώθηκε από την Οθωμανική αυτοκρατορία το 1912, 20 ημέρες πριν ξεκινήσει ο Α” Βαλκανικός πόλεμος.
Στις αρχές του 20ού αιώνα οι βαλκανικές χώρες δεν είχαν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Η Οθωμανική αυτοκρατορία με τους Νεότουρκους στην εξουσία της και τον εθνικισμό τους, κατάφεραν να στρέψουν εναντίον τους τα υπόλοιπα κράτη.
Ο συνδυασμός της ένωσης Ελλάδα-Κρήτη με την ανάκαμψη των Δωδεκανήσων από τον ιταλοτουρκικό πόλεμο, ήταν το σημάδι της ελληνοτουρκικής διαμάχης. Ταυτόχρονα δόθηκε η εντολή του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθέριου Βενιζέλου, στον Κωνσταντίνο, επικεφαλής του στρατού να αλλάξουν πορεία από Μοναστήρι προς τη Θεσσαλονίκη. Ακολουθώντας την εντολή του Βενιζέλου και έχοντας υπό έλεγχο το Σαραντάπορο, νίκησαν τους Τούρκους στα Γιαννιτσά (19-20 Οκτωβρίου).
Η σειρά επιτυχημένων αγώνων των Ελλήνων στη Δυτική Μακεδονία, ταρακούνησαν τον Χασάν Ταξίν Πασά, υπερασπιστή της Ελλάδας και αναγκάστηκε να προβεί σε συμφωνία για την παράδοση της πόλης. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις υπογράφηκε πρωτόκολλο υπέρ των Ελλήνων.
Ο εορτασμός για την απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης συμπίπτει με την γιορτή του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είναι ο πολιούχος της.
Ο Άγιος Δημήτριος, ο Μυροβλητής έζησε το 280-306μ.Χ. Καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη από μια πλούσια και επίσημη οικογένεια. Ήταν αξιωματικός του ρωμαικού στρατού. Έχει αναδειχθεί ως αληθινός μάρτυρας του Χριστού και κήρυκας της αλήθειας του. Διακρίνεται με την θαυμαστή και ηρωική του μορφή ανάμεσα στους μάρτυρες του Χριστιανισμού.
Μια μέρα ένας μαθητής του Δημήτριου, ο Νέστορας, ζήτησε τη βοήθεια του δασκάλου του, ώστε να αντιμετωπίσει έναν από τους καλύτερους παλαιστές, τον Λυαίο. Ο Νέστορας θα ήταν αδύνατο να αναμετρηθεί με έναν τέτοιο αντίπαλο, όντας πιο μικρόσωμος. Σαφώς ο Δημήτριος βοήθησε με μεγάλη χαρά και προθυμία τον Νέστορα και νίκησε. “Οταν έγινε αυτό το συμβάν, οι Ρωμαίοι συνέλαβαν αυτόν και το μαθητή του, τους βασάνισαν και στη συνέχεια τους θανάτωσαν. Ο Άγιος Δημήτριος ονομάστηκε και Μυροβλητής , γιατί από τον τάφο του ανέβλυσε Άγιο μύρο.
Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης τον θεωρούν προστάτη και επικαλούνται την προστασία του σε μέρες κινδύνου της πόλης.