Η τέχνη του Οριγκάμι – συνέντευξη με τη Στυλιανή Τσιάρα από την Ασπασία Καραγιώργου

ΟΡΙΓΚΑΜΙ

                                                                                                              γράφει  η Ασπασία Καραγιώργου Α1

Το οριγκάμι είναι χαρτοδιπλωτική τέχνη. Εμφανίστηκε  στην Ιαπωνία περίπου τον 6ο αιώνα, όταν οι μοναχοί άρχισαν να φέρνουν χαρτί από το εξωτερικό. Στα τέλη του 14ου αιώνα, το οριγκάμι εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Το όνομα origami προέρχεται από τις λέξεις «ori» και «kami»: η πρώτη σημαίνει «διπλώνω» ενώ η δεύτερη «χαρτί» (το «kami» μετατρέπεται σε «gami» χάριν ευφωνίας). Η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τέχνη της δημιουργίας σχημάτων και κατασκευών μέσω του διπλώματος του χαρτιού.

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα του Οριγκάμι, πήραμε μία συνεντευξη από την κυρία Στυλιανή Τσιάρα, η οποία είναι εκπαιδευτικός στο σχολείο μας και ασχολείται ερασιτεχνικά με αυτήν την τέχνη.

κυκνος κιτρινος 2

  1. Τι είναι το οριγκάμι;      

 Το οριγκάμι είναι μία δραστηριότητα πολύ απλή και διασκεδαστική για όλους, και ειδικά για τα παιδιά. Είναι ένας δημιουργικός τρόπος για να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας και να δημιουργήσουμε όμορφες κατασκευές.

         2.Πώς ξεκινήσατε να κάνετε οριγκάμι;

Σε μια επίσκεψη στη Γερμανική σχολή πριν αρκετά χρόνια είδα μια έκθεση με οριγκάμι και εντυπωσιάστηκα. Θέλησα και εγώ να προσπαθήσω να ασχοληθώ με αυτή την τέχνη.

      3. Πώς μάθατε  τελικά αυτή την τέχνη;                                                                                   

    Αρχικά προμηθεύτηκα ένα βιβλίο με σχέδια και οδηγίες. Κάποιες κατασκευές ήταν εύκολες, για τις περισσότερες όμως από ένα σημείο και μετά δεν καταλάβαινα εύκολα τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να διπλώνω το χαρτί. Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχουν πολλά βίντεο στο youtube, οπότε παρακολουθώντας τα έκανα πολύ όμορφες κατασκευές.

κύκνος

    4.Τι σας προσφέρει αυτή η δραστηριότητα;                                                                                                     

    Με ηρεμεί, με ξεκουράζει, με ευχαριστεί να βλέπω το αποτέλεσμα της δουλειάς μου, και χαίρομαι να δείχνω τα δημιουργήματά μου στους φίλους μου. Έχω διακοσμήσει το σπίτι μου και έχω εκθέσει τα οριγκάμι σε διάφορα μέρη.

    5. Τι έχει να κερδίσει κάποιο παιδί αν ασχοληθεί με αυτή την τέχνη;                                             

    Με αυτή την τέχνη καλλιεργείται η επιμονή, η συγκέντρωση και η υπομονή. Το οριγκάμι συμβάλλει στην άσκηση της λεπτής κινητικότητας, δηλαδή στην ικανότητα των παιδιών να ελέγχουν τις κινήσεις των χεριών και των δαχτύλων τους με ακρίβεια και συντονισμό. Το παιδί μαθαίνει επίσης γεωμετρικά σχήματα βιωματικά και ευχάριστα. Και φυσικά όταν έχει ένα όμορφο αποτέλεσμα, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του.

κιθάρα

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης