Συνέντευξη για τον διαβήτη με τη νοσηλεύτρια του σχολείου μας, κ Δήμητρα Κυριακίδου από τη Δέσποινα Κωνσταντινίδου

Συνέντευξη για τον διαβήτη με την κ. Δήμητρα Κυριακίδου, νοσηλεύτρια  του σχολείου μας

                                                                              γράφει η Δέσποινα Κωνσταντινίδου Β2

 

Μπορείτε να μας πείτε τι είναι ο παιδικός διαβήτης;

  Ο παιδικός διαβήτης ή διαβήτης τύπου 1, είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που οφείλεται στην καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος τα οποία παράγουν ινσουλίνη από αντισώματα που παράγει το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πιο απλά το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (ή και καθόλου), η οποία είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

 

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν αυτό το πρόβλημα;

 Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα αίτια που προκαλούν τον διαβήτη. Φαίνεται να παίζουν ρόλο τα γονίδια και το περιβάλλον. Παρόλα αυτά θεωρείται ένα αυτοάνοσο νόσημα.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του διαβήτη ;

Οξείες επιπλοκές του αρρύθμιστου διαβήτη είναι η υπεργλυκαιμία και η υπογλυκαιμία. Όταν η ινσουλίνη δεν επιτελεί τον ρόλο της, τα υποπροϊόντα της διάσπασης των λιπών και των μυϊκών πρωτεϊνών συσσωρεύονται στο αίμα ή οδηγούν στην παραγωγή ουσιών που ονομάζονται κετόνες.. Αν δεν γίνει κάτι για να σταματήσει αυτή η διαδικασία, τα επίπεδα των κετόνων θα αυξάνονται μέχρι τελικά  το άτομο αναπτύξει αυτό που ονομάζεται κετοξεωτικό κώμα. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ σπάνια στις μέρες μας, καθώς η διάγνωση γίνεται συνήθως πολύ πριν παρουσιαστούν αυτά τα προβλήματα.  Όταν όμως παρουσιαστεί αυτό το πρόβλημα,  οι ασθενείς χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.

Υπάρχουν και οι  μακροχρόνιες επιπλοκές που μπορούμε να δούμε στην παρακάτω απεικόνιση:

Diabetes Issues

 

Υπάρχει θεραπεία;  Αν ναι ποια είναι;

 Το πλάνο θεραπείας συμπεριλαμβάνει καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης (είτε χορήγηση ινσουλίνης με την βοήθεια αντλίας) για να υποκατασταθεί η παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα. Επίσης, η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση βοηθούν επίσης τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

 

 Εσείς ως νοσηλεύτρια στο σχολείο μας ποια βοήθεια προσφέρετε στα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη ;

Πρώτα από όλα συζητάμε με τους γονείς και το παιδί. Οι γονείς ξέρουν να διαχειρίζονται το σάκχαρο του παιδιού τους καλύτερα από όλους καθώς το επιβλέπουν σε καθημερινή βάση. Σε συνεργασία με τον γονιό γνωρίζουμε την μονάδα ινσουλίνης και πότε ακριβώς την δίνουμε. Δίνουμε την απαραίτητη ινσουλίνη και κάνουμε τις μετρήσεις του σακχάρου του αίματος. Μέσα στην μέρα το παιδί τρώει, εμείς υπολογίζουμε τι θα φάει και πόσες μονάδες ινσουλίνης θα πάρει. Μέσα στην μέρα είναι πιθανό να κάνει υπογλυκαιμία δηλαδή να πέσει το σάκχαρο τότε εμείς του δίνουμε είτε χυμό είτε κάτι που περιέχει φυσικά σάκχαρα. Υπάρχει και η περίπτωση να κάνει υπεργλυκαιμία δηλαδή να ανέβει το σάκχαρο, τότε εμείς είμαστε και πάλι εκεί για να του δίνουμε την απαραίτητη ινσουλίνη. Έχοντας φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου, ο μαθητής μπορεί να είναι πιο αποδοτικός στα μαθήματα και να έχει γενικά μια καλή λειτουργία του οργανισμού του.

Σας ευχαριστούμε πολύ για όσα ενδιαφέροντα μας είπατε για το θέμα.

Ήταν δική μου χαρά!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης