«Με λένε Μαλάλα» από την Παυλίδου Δέσποινα

Με λένε Μαλάλα

από την Παυλίδου Δέσποινα

 

Νοέμβριος, ένας μήνας αφιερωμένος αποκλειστικά στα Δικαιώματα των παιδιών! Με αφορμή λοιπόν αυτή την ημέρα η στήλη μας σας προτείνει να διαβάσετε το βιβλίο «Με λένε Μαλάλα».  Πρόκειται για ένα «βιβλίο – ύμνο» στην παιδεία και στη μόρφωση, στη βαθιά επιθυμία του ανθρώπου για γνώση και για αυτοπραγμάτωση. Εκφράζει ένα βίωμα ζωής, την αγωνία για εκπαίδευση. Προβάλλει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου για μόρφωση, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα γίνει μέτοχος του πολιτισμού και συνδημιουργός του Κόσμου.

Με λένε Μαλάλα

     Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, ένα κορίτσι τους εναντιώθηκε. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι αρνήθηκε την επιβεβλημένη σιωπή και πολέμησε για το δικαίωμά της στην εκπαίδευση.

Την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου του 2012, στα δεκαπέντε της χρόνια, η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο, και ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Ωστόσο, η θαυματουργή ανάνηψη της Μαλάλα την οδήγησε σ” ένα εκπληκτικό ταξίδι από μια μακρινή κοιλάδα του βόρειου Πακιστάν στις αίθουσες του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στα δεκαέξι της, έγινε παγκόσμιο σύμβολο ειρηνικής διαμαρτυρίας και η νεότερη υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσμού.

Το «Με λένε Μαλάλα» είναι η αξιοθαύμαστη ιστορία μιας οικογένειας που ξεριζώθηκε εξαιτίας της τρομοκρατίας, η ιστορία της μάχης για την εκπαίδευση των κοριτσιών, η ιστορία ενός πατέρα ο οποίος -ιδιοκτήτης σχολείου ο ίδιος- αγωνίστηκε κι ενθάρρυνε την κόρη του να γράφει και να φοιτά είναι, τέλος, η ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού με δυο γονείς που αγαπούν με πάθος την κόρη τους σε μια κοινωνία που δείχνει σαφή προτίμηση στους γιους.

Το βιβλίο που θα μας κάνει όλους να πιστέψουμε πραγματικά ότι μπορεί σήμερα η φωνή ενός και μόνο ανθρώπου να εμπνεύσει και να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο.

 

3 Σχόλια

Υποβολή απάντησης