Ο Μάιος αποτελεί μήνα μνήμης για όλο τον Ελληνισμό της Ανατολής (Μικρά Ασία, Πόντος, Ιωνία, Βιθυνία, Καππαδοκία κ.α.) και την Ανατολική Θράκη. Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών Συμμάχων (Αγγλογάλλων, Ιταλών και Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Ήδη οι Νεότουρκοι μετά από τους Βαλκανικούς Πολέμους και πριν από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο της «λύσης» των εθνοτικών προβλημάτων με την εξόντωση των άλλων εθνοτήτων, το οποίο προβλέπει την απομάκρυνση του χριστιανικού πληθυσμού από τα εδάφη της Μικράς Ασίας ακόμα και με τη χρήση βίας. Πορείες «θανάτου» στο εσωτερικό της Ανατολίας από τον οθωμανικό δυτικό Πόντο (Σαμψούντα, Μπάφρα, κ.α) και απώλειες χιλιάδων χριστιανών – αντρών, γυναικών και παιδιών – από τις κακουχίες, το κρύο και την πείνα καθώς και τα τάγματα καταναγκαστικής εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού). Στη δεύτερη φάση από το 1920 έως το 1922 ξεκινούν σε όλο τον Πόντο σφαγές, λεηλασίες, καταστροφή χριστιανικών χωριών. Δεκάδες χιλιάδες Πόντιοι και Αρμένιοι φεύγουν να σωθούν προς τη Σοβιετική Αρμενία και προς τους υπό γαλλικό έλεγχο Συρία και Λίβανο. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τις 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000. Όσοι γλίτωσαν κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα.
Για να πάρουμε μια εικόνα από αυτά τα γεγονότα αξίζει να δούμε :
- την εργασία της μαθήτριας Άννας Παμπουκίδη (Α3) που παρουσιάζει την ιστορία της προπρογιαγιάς της, της Χριστίνας Πελίδου. Η διαδρομή αυτής της ιστορίας με τίτλο: « Η ιστορία των προγόνων μου. Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή», ξεκινά από την Αργυρούπολη του Πόντου και φτάνει στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης μέσα από πολλούς σταθμούς και πολλές δυσκολίες.
https://storymaps.arcgis.com/stories/8db400bb5df44a2f9ba094679c2e80c1
- την εργασία της μαθήτριας Χριστίνας Σεϊταρίδου (Α3) που παρουσιάζει την ιστορία της προγιαγιάς της, της Ευθυμίας Αμπατζόγλου, με τίτλο: Από τη Μαύρη Θάλασσα στην Ελλάδα. Ο ξεριζωμός μιας ολόκληρης γενιάς». Η ιστορία ξεκινά από την Ορντού στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και φτάνει μετά από μια μεγάλη πορεία με πολλές περιπέτειες στο Μακρύγιαλο Πιερίας.
https://storymaps.arcgis.com/stories/3c1ab48445d54ccfb273e61dcea18703