Κατάθλιψη. Μια αρρώστια της εποχής μας από τη Νίκη Τσακίρη

Η κατάθλιψη και τα συμπτώματά της

 Η κατάθλιψη είναι μία σοβαρή ψυχική ασθένεια με πολλά και άσχημα συμπτώματα. Κάποια  από τα πιο χαρακτηριστικά είναι η μελαγχολία, η απώλεια ευχαρίστησης, η απώλεια ενέργειας, η δυσκολία συγκέντρωσης. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια πιο σοβαρά όπως οι αυτοκτονικές σκέψεις. Τα συμπτώματα αυτά έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη, μπορεί να μην έχουν τον απόλυτο έλεγχο στις διαθέσεις ή τα συναισθήματα τους και τείνουν να αισθάνονται μονίμως πεσμένοι ψυχολογικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να έχουν προβλήματα στον εργασιακό τους χώρο ή στην απόδοση ή και στην παραγωγικότητα τους. Επίσης στις σπουδές και φυσικά τη μελέτη τους ή ακόμη και στην οικογενειακή-προσωπική τους ζωή. Η κατάθλιψη μπορεί να πλήξει τον οποιοδήποτε, αλλά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας αυτής. Θα πρέπει να προστεθεί ότι οι στρεσογόνες εμπειρίες, όπως ασθένειες, ανεργία ή πένθος, μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση της νόσου σε ορισμένους ανθρώπους.

 Η βοήθεια για ενα καταθλιπτικό πρόσωπο από φίλους και συγγενείς

 Εκτός από τα ίδια τα καταθλιπτικά άτομα, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία ψυχική νόσο για την οποία γνωρίζουν ελάχιστα. Πρόκειται για τους φίλους και τους συγγενείς των ατόμων με κατάθλιψη που θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν ξέρουν πώς. «Να του πω αυτό, να κάνω το άλλο ή θα τον κάνω χειρότερα;» είναι μία απορία που οι ειδικοί ψυχικής υγείας ακούνε συχνά.

Ακολουθούν μερικές απλές οδηγίες για όσους θέλουν να συμπαρασταθούν σε ένα αγαπημένο πρόσωπο που υποφέρει από κατάθλιψη.

1. Μην τον αμφισβητείτε

Υπάρχει μία γενικότερη τάση του κόσμου να υποτιμά τις ψυχικές παθήσεις. Κανείς δεν θα αμφισβητήσει την απόφαση ενός φίλου του να επισκεφθεί παθολόγο ή καρδιολόγο, αν νιώσει ότι το χρειάζεται, αλλά ψυχίατρο… “Μα τι τον χρειάζεσαι; Φίλους δεν έχεις;” είναι κάτι που ακούν συχνά όσοι ζητούν ψυχολογική ή ψυχιατρική βοήθεια. “Δεν είναι τίποτα, όλοι στεναχωριόμαστε κάποιες φορές” είναι μία απάντηση που, με όσο καλή πρόθεση κι αν λέγεται, σπανίως βοηθάει κάποιον που έχει πραγματικά κατάθλιψη.

2. Ενθαρρύνετε και υποστηρίξτε τη θεραπεία του

Εφόσον ο φίλος ή ο συγγενής σας έχει ήδη διαγνωσθεί με κατάθλιψη, έχει ήδη έρθει σε επαφή με ειδικό ψυχικής υγείας και του έχει προταθεί κάποια θεραπεία, είτε φαρμακευτική είτε ψυχοθεραπευτική ή και τα δύο. Καθώς οι ψυχιατρικές θεραπείες είναι πολύ στιγματισμένες δεν είναι λίγες οι φορές που το περιβάλλον του καταθλιπτικού αντιτίθεται σε αυτές – “μα γιατί να πάρεις φάρμακα; Τρελός είσαι;”, “δεν τα χρειάζεσαι, θα το ξεπεράσεις χωρίς φάρμακα» είναι φράσεις που ακούν συχνά από φίλους και συγγενείς. Πράγματι, στις περισσότερες περιπτώσεις η κατάθλιψη θα περάσει κάποια στιγμή ακόμα και χωρίς θεραπευτική παρέμβαση. Όμως πότε θα γίνει αυτό και με ποιο τίμημα, κανείς δεν το γνωρίζει. Όπως δεν θα συμβουλεύατε ποτέ κάποιον να περιμένει να του περάσει η πνευμονία χωρίς αντιβίωση, μην αποθαρρύνετε κάποιον από το να πάρει τη σωστή αντικαταθλιπτική θεραπεία.

3. Ζητήστε βοήθεια εάν φοβάστε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος

Την αξιολόγηση της επικινδυνότητας, φυσικά, θα την κάνει ο ειδικός αλλά επειδή πολλές φορές οι καταθλιπτικοί δεν παρουσιάζουν στον ιατρό την κατάσταση όπως ακριβώς είναι, αλλά τείνουν να υποτιμούν ή και να αποκρύπτουν ηθελημένα τη σοβαρότητα των προθέσεών τους, είναι σημαντικό τα άτομα που βρίσκονται κοντά τους να είναι σε επιφυλακή, ώστε να παρατηρήσουν σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Νίκη Τσακίρη Γ5

 

Πηγές των πληροφοριών:

https://www.lundbeck.com/gr/patients/psychiatry/depression

https://www.lilly.gr/blog/%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CF%88%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CF%88%CE%B7/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CE%AC%CF%89-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%AC%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CF%88%CE%B7/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης