10 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Το Άγχος από την Αγγελική Τζελέπη

Άγχος, κάτι που μπορεί να έχει ο καθένας από εμάς . Υπάρχει το δημιουργικό άγχος και το άγχος που μπορεί να γίνει παθολογικό. Το άγχος προκαλείται από μέρη, καταστάσεις ή και ανθρώπους.  Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικούς βαθμούς άγχους,  ο οποίος θεωρείται φυσιολογικός κάτω από ορισμένες περιστάσεις.

Έχω ζήσει το άγχος από πρώτο χέρι για πολλές και διάφορες καταστάσεις. Πολλές φορές ένοιωθα αγχωμένη επειδή είχε πολλά άτομα ένας χώρος. Άλλη φορά ένοιωθα έτσι γιατί ήμουν υπό πίεση και άλλες γιατί ένοιωθα λύπη και έκλαιγα.

Ένα σύμπτωμα του άγχους είναι η κρίση πανικού.Η κρίση πανικού είναι μια αντίδραση που κάνει ο ανθρώπινος οργανισμός για αυτοάμυνα και συνήθως ξεκινά , χωρίς προειδοποίηση. Μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, για παράδειγμα κατά την οδήγηση ή στον ύπνο. Μία περίπτωση κρίσης πανικού ξεκινά με δύσπνοια και ταχυκαρδία. Κατά την διάρκεια του επεισοδίου  το άτομο αρχίζει νοιώθει ένα τρέμουλο και ότι δεν μπορεί να κουνηθεί. Αυτό το κομμάτι είναι διαφορετικό ανά άνθρωπο.

Το άγχος φυσικά μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο με διάφορους τρόπους όπως η βοήθεια από οικογένεια και κοντινούς φίλους. Πολλές φορές δεν φτάνει αυτό και τότε μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ψυχολόγου ή και ψυχιάτρου. Υπάρχουν και κάποιοι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους όπως η yoga, η άθληση, ο βελονισμός, ο διαλογισμός και η τέχνη.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία προγράμματος βοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των πολιτών μέσω τηλεφώνου.

Η Γραμμή 10306 λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο.

Απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί (π.χ. άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού). Σκοπός μας είναι να παρέχουμε υποστήριξη, πληροφόρηση και καθοδήγηση, εφόσον χρειάζεται, ώστε να γίνει η ψυχική υγεία προσβάσιμη σε όλoυς μας.

Οι πολίτες, όταν νοιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:

  1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης: 24ωρη λειτουργία.
  2. Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.
  3. Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών: 24ωρη λειτουργία.
  4. Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού: λειτουργία από 08.00 έως 20.00
  5. Παροχή κοινωνικής στήριξης: λειτουργία από 08.00 έως 20.00

Αγγελική Τζελέπη Α5

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης