Η σημασία της Μουσικής από τη μουσικό του σχολείου, κ. Κοσμίδου Βασιλική

Μουσική

Υπάρχει ζωή χωρίς μουσική  ή μουσική χωρίς ζωή;

Η μουσική είναι μέσα στον άνθρωπο. Ο ρυθμός που υπάρχει μέσα στο σώμα με τη λειτουργία της καρδιάς, ο βηματισμός του, η φωνή που είναι το καλύτερο μουσικό όργανο. Υπάρχουν επιστημόνες που είπαν ότι ο άνθρωπος πρώτα τραγούδησε και μετά μίλησε.

Δεν υπάρχει πολιτισμός που να μη συνοδεύεται από τη μουσική του. Η ιστορία της μουσικής ξεκινά με την ιστορία της ανθρώπινης ζωής πάνω στη γη.

Η μουσική είναι ένας τρόπος ανθρώπινης έκφραση που απευθύνεται στο μυαλό και κυρίως στο συναίσθημα. Είναι αισθητική απόλαυση, ψυχαγωγία, επικοινωνία, πηγή χαράς και δημιουργικός χρόνος και έκφραση πολιτιστικής ταυτότητας. Δίκαια λοιπόν η μουσική αγωγή κατέχει μια θέση στην εκπαίδευση.

Τον σημαντικό ρόλο της μουσικής επεσήμαναν οι αρχαίοι Έλληνες «Ουκουν ενεστι πραξις εν ανθρώποις ήτις άνευ μουσικής τελείται» δηλαδή «δεν υπάρχει ανθρώπινη πράξη που να τελείται χωρίς μουσική» μας λέει ο Αριστείδης Κοϊντιλιανός.

Στην αρχαιότητα οι νέοι εκπαιδεύονταν στη λύρα ή τον αυλό εξατομικευμένα. Κατά τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα η μουσική έχει τη δύναμη να διαμορφώνει το ήθος της ψυχής.

Σήμερα η μουσική στο ελληνικό σχολείο με μια διδακτική ώρα μόνο την εβδομάδα (στο Γυμνάσιο), δίνει κάποια δείγματα «καλής μουσικής», διαχρονικής μέσα από ένα ταξίδι σε άλλους πολιτισμούς αλλά και στο διαχρονικό ελληνικό τραγούδι. Πέρα από την ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, στόχος είναι η ανάπτυξη  των μουσικών δεξιοτήτων μέσα από την ακρόαση, το τραγούδι και την εκμάθηση κάποιου οργάνου π.χ. φλογέρα ή μεταλλόφωνο (όσο αυτό είναι δυνατόν) Μέσα από τη μουσική καλλιεργείται ένα πνεύμα ομαδικότητας,συνεργασίας, υπευθυνότητας, προσοχής και επικοινωνίας.

Φιλοδοξεί και η μουσική να συμβάλλει στη διάπλαση ολοκληρωμένων και πολύπλευρων ανθρώπινων προσωπικοτήτων και να ΄ναι «μια ματιά στο άπειρο, στις αιώνιες αξίες».

Καθηγήτρια μουσικής

Κοσμίδου Βασιλική

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης