Ένα ανεπανάληπτο μουσικό ταξίδι στον κόσμο των Ραχμάνινοφ και Τσαϊκόφσκι

Η μουσική είναι μια σπουδαία τέχνη, με πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο, ένας από τους δείκτες πολιτισμού μιας κοινωνίας, μιας χώρας.  Μέχρι και την τρίτη γυμνασίου διδασκόμαστε μουσική κι όμως είναι από τα πιο υποεκτιμημένα μαθήματα παρόλο που η μουσική είναι   παιδεία, μάς ανοίγει άλλους ορίζοντες, μας καλλιεργεί ηθικά, μας εκτονώνει και μας ημερεύει. Μας βοηθάει να δούμε τον κόσμο γύρω μας με άλλο μάτι. Παράλληλα, το Σχολείο μας προσπαθεί να φέρνει τα παιδιά  σε επαφή με τη μουσική μέσα από ποικίλες δραστηριότητες – γιορτές, αφιερώματα, διδακτικές επισκέψεις.

Με αφορμή λοιπόν το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα ΄΄Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού΄΄ του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, κάποια τμήματα του Σχολείου μας, είχαμε την ευκαιρία να παρευρεθούμε στον χώρο και να ζήσουμε  μια ξεχωριστή  μουσική εμπειρία, απολαμβάνοντας αποσπάσματα από έργα των Ραχμάνινοφ και Τσαϊκόφσκι.

Η συμφωνική συναυλία Ρωσικός ρομαντισμός πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννησή του και 80 από τον θάνατό του. Τη συγκεκριμένη παραγωγή υλοποίησε η Φιλαρμόνια  Ορχήστρα Αθηνών με μαέστρο τον Μύρωνα Μιχαηλίδη και σολίστ στο πιάνο τον κ. Δημήτρη Τουφεξή.

Ο κ. Μύρων Μιχαηλίδης μάς παρουσίασε τη συμφωνική ορχήστρα, μας εξήγησε τη σπουδαιότητα κάθε οργάνου, αναφέροντας λίγα λόγια για το καθένα από αυτά ξεχωριστά και αφιερώνοντας  ένα σόλο από κάθε όργανο για να το αντιληφθούμε και ακουστικά. Η παρουσίαση έγινε με πολύ απλό τρόπο ώστε να είναι δυνατόν να καταλάβει ο/η οποισδήποτε/οποιαδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας ή ασχολίας.

Έπειτα καλωσορίσαμε στη σκηνή τον Δημήτρη Τουφεξή, διεθνούς φήμης πιανίστα, ο οποίος αφιέρωσε λίγα λεπτά για να μας παρουσιάσει το έργο των Σεργκέι Ραχμάνινοφ και Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

Στη συνέχεια απολαύσαμε αποσπάσματα από το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, Αριθμός 2 σε Ντο ελάσσονα, Έργο 18, το δημοφιλέστερο, όπως λέγεται, έργο του Ραχμάνινοφ και από την αριστουργηματική Συμφωνία Αριθμό. 5 σε Μι ελάσσονα, Έργο 64 του Τσαϊκόφσκι.

Ήταν μία εξαιρετική παραγωγή! Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες μάς μάγεψαν με την ερμηνεία των σπουδαίων έργων των Ρώσων συνθετών. Αναμφισβήτητα όλοι και όλες που είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε στο  ΠΣΚΗ εκείνη τη μέρα ζήσαμε μία αξέχαστη, απολαυστική και συγκινητική  μουσική εμπειρία  που θα μείνει χαραγμένη βαθιά στις μνήμες μας.

video από την εκδήλωση στο Π.Σ.Κ.Ηρακλείου την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023.

video από την εκδήλωση στο Π.Σ.Κ.Ηρακλείου την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023.

 

 

 

Ένα ανεπανάληπτο μουσικό ταξίδι

 

 

 

 

Πηγές:

https://www.ekriti.gr/politismos/politistiko-kentro-irakleioy-kosmosyrroi-sto-proto-ekpaideytiko-programma-tis-neas-kallitehnikis-periodoy

Προσωπικές μαρτυρίες

Πιτροπάκη Σταματίνα

Φωτογραφίες & video  κ. Ελένη Παγωμένου