ΚΑΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ, ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ!

25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ο Δήμος Ηρακλείου/ Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) συμμετέχει στην 16ήμερη εκστρατεία δράσεων της Περιφερειακής  Επιτροπής Ισότητας των φύλων Κρήτης (Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης)/ Περιφέρεια Κρήτης με τίτλο το σύνθημα: ΄΄Βάφουμε τον κόσμο πορτοκαλί. Τερματίζουμε τη βία κατά των γυναικών ΤΩΡΑ΄΄

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των προαναφερθέντων φορέων, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου, από τις 25Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, είναι ποικίλες και στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων για το συγκεκριμένο θέμα που έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια.

Έτσι έχουν προγραμματιστεί: φωταγώγηση του Δημαρχείου της πόλης μας (Λότζια) με πορτοκαλί χρώμα από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και παρουσίαση, από διάφορους φορείς,  ομιλιών, μουσικών, θεατρικών, μουσικοθεατρικών και χορευτικών δρώμενων. Επίσης συμβολική υπογραφή άρθρων της ΄΄Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα΄΄ και της ΄΄Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεως κατά των Γυναικών΄΄, καθώς και διανομή καλλιτεχνικού, ενημερωτικού και υποστηρικτικού υλικού στους/στις συμμετέχοντες/ουσες. Προγραμματισμένη είναι επίσης εκδήλωση – σιωπηλή διαμαρτυρία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με κεριά και 13 άδειες πορτοκαλί κορνίζες, που αναπαριστούν τις γυναίκες στην Ελλάδα, που δολοφονήθηκαν το 2021 από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους, με το σύνθημα της Παγκόσμιας Εκστρατείας “Orange the World: END VIOLENCE AGAINST WOMEN NOW!”.

Συμμετοχή είχε και το Σχολείο μας με δράση της μαθήτριας μας, Κυπραίου Νικολέτας, της Β΄τάξης, η οποία παρουσιάζεται στο βίντεο που ακολουθεί.

Η ίδια δήλωσε:

΄΄Η βία κατά των γυναικών στην πραγματική ζωή είναι δυστυχώς αληθινή και όχι προσποιητή, όπως συμβαίνει στη σκηνή του βίντεο. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για έναν πολύ σημαντικό σκοπό. ΄Σαν νεαρή κοπέλα, με ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα. Μέσα από αυτή τη χορογραφία σκοπός μας ήταν να δείξουμε ότι πρέπει να αντιστεκόμαστε, να μιλάμε, να διεκδικούμε και να κατακτούμε τα δικαιώματά μας, να έχουμε δυναμισμό και να πατάμε γερά στα πόδια μας. Ελπίζουμε να καταφέραμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα μέσα από τον χορό μας και τα συναισθήματα που αναδύθηκαν μέσα από αυτόν.

Ας στείλουμε λοιπόν όλες και όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα από το Ηράκλειο στα πέρατα του κόσμου: Καμία λιγότερη, καμία μόνη!΄΄

Δρώμενο

 Στον σύνδεσμο που ακολουθεί παρουσιάζεται το χορευτικό δρώμενο:

Καμία λιγότερη, καμία μόνη!

 

 

 

Το θέμα της έμφυλης βίας είχε απασχολήσει τη δημοσιογραφική μας ομάδα στο 2ο τεύχος της εφημερίδας μας, στο οποίο μπορείτε να ανατρέξετε (Εσύ ξέρεις τι είναι έμφυλη βία; Μηλιαρά Μαρία, 27/4/2023). Το σκίτσο, το οποίο και αναδημοσιεύουμε, ήταν της Κοκοσάλη Μαριτίνας.

Πηγές:

https://kede.gr/draseis-tou-dimou-irakleiou-gia-tin-pagkosmia-imera-exaleipsis-tis-vias-kata-ton-gynaikon/