ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ – Μέρος 2ο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ποδόσφαιρο  ο «βασιλιάς» των αθλημάτων                                                                 

Ποδόσφαιρο   Στη σημερινή εποχή, το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα     ομαδικά  αθλήματα παγκοσμίως, με εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο να   παρακολουθούν τις εξελίξεις του αγαπημένου τους αθλήματος καθημερινά.

Κύριος σκοπός του αθλήματος για κάθε ομάδα, είναι να οδηγήσει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Στο τέλος κάθε αγώνα, δηλαδή μετά την συμπλήρωση 90 λεπτών αγώνα (συν τις καθυστερήσεις), νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα καταφέρει να πετύχει τα περισσότερα τέρματα, ενώ υπάρχει και η περίπτωση ένας αγώνας να παραμείνει ισόπαλος.      Παρόλα αυτά, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν ένας αγώνας λήξει ισόπαλος, οι δυο ομάδες οδηγούνται στην παράταση. Αν ακόμα και τότε το σκορ παραμένει ισόπαλο τότε θα συνεχίσουν στη διαδικασία των πέναλτι, όπου οι παίχτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο τερματοφύλακα και να σκοράρουν από την άσπρη βούλα (το σημείο που στήνεται η μπάλα για να εκτελεστεί το πέναλτι). Φυσικά το παιχνίδι έχει ειδικούς κανόνες οι οποίοι πρέπει να τηρούνται από παράγοντες, ομάδες, παίχτες ακόμα και φιλάθλους.

Το άθλημα, από την περίοδο που δημιουργήθηκε στην Αγγλία, και πιο συγκεκριμένα σε ένα Πανεπιστήμιο της, είχε ως κύριο στόχο την ψυχαγωγία του κόσμου. Όμως τα τελευταία χρόνια όλο αυτό το γιορτινό κλίμα που επικρατεί πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη λήξη του κάθε αγώνα έχει αρχίσει να χάνεται. Κύριο αίτιο για αυτό είναι η οπαδική βία, η οποία έχει καταδείξει πόσο καταστροφικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει. Ακόμα η χρήση της τεχνολογίας, αν και έχει προσφέρει σημαντικά στο ποδόσφαιρο, από πολλούς θεωρείται σημαντικός παράγοντας του εκφυλισμού του αθλήματος. Ωστόσο, το σοβαρότερο αίτιο από όλα αποτελεί η παγκοσμιοποίηση και η εισαγωγή πλούσιων παραγόντων, οι οποίοι με τις πράξεις τους,  για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα τους, καταστρέφουν το άθλημα.

 

Καλαθοσφαίριση (basketball) 

Μπάσκετ  Στις μέρες μας το μπάσκετ ή στα ελληνικά καλαθοσφαίριση αποτελεί ένα από τα   πιο διαδεδομένα ομαδικά αθλήματα στον πλανήτη. Πολλές είναι οι περιπτώσεις   που το αποδεικνύουν, αλλά ακόμη περισσότεροι είναι οι παράγοντες που το   κάνουν  τόσο δημοφιλές.

Όπως στο ποδόσφαιρο, έτσι και στο μπάσκετ αντίστοιχα, ο κύριος σκοπός είναι η   επίτευξη περισσότερων πόντων από την αντίπαλη ομάδα, ενώ, σε περίπτωση ισοπαλίας μετά την λήξη του παιχνιδιού, οι ομάδες οδηγούνται σε παράταση. Συνήθως οι αγώνες μπάσκετ πραγματοποιούνται σε κλειστά στάδια τα οποία προσφέρουν εξωπραγματικές εμπειρίες στο κοινό.

Ο κάθε αγώνας μπάσκετ μπορεί να διαφέρει σε διάρκεια. Αυτό καθορίζεται από το επίπεδο στο οποίο πραγματοποιείται αλλά και από τη διοργάνωση. Το σίγουρο είναι πως ο κάθε αγώνας αποτελείται από τέσσερις περιόδους. Μεταξύ των δύο πρώτων, μεσολαβεί ένα διάλειμμα 2 λεπτών όπως και στις δύο τελευταίες, ενώ μεταξύ της τρίτης και τέταρτης υπάρχει ημίχρονο το οποίο διαρκεί 15 λεπτά. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να καλέσει time out το οποίο διαρκεί ένα λεπτό. Κάθε ομάδα επίσης, όταν έχει στην κατοχή της την μπάλα, έχει 24 δευτερόλεπτα για να οργανώσει την επίθεση της και αυτός είναι ένας κύριος παράγοντας που καθιστά το άθλημα απαιτητικό. Κάθε παίχτης με την προσωπική του συμβολή μπορεί να προσφέρει στην ομάδα του 3,2 αλλά και 1 πόντους/ο, ανάλογα από την περιοχή που σουτάρει (1 μόνο αν σουτάρει βολές).

Το άθλημα δημιουργήθηκε αρχικά για αθλητές εξωτερικών σπορ τα οποία λόγω βροχής και άλλων καιρικών συνθήκων δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Έτσι, ένας καθηγητής φυσικής αγωγής επινόησε το μπάσκετ ώστε να κρατήσει το επίπεδο φυσικής κατάστασης των αθλητών του υψηλό, ακόμα και τις μέρες που δεν τους επέτρεπε ο καιρός  να αθληθούν σε εξωτερικό χώρο. Στη συνέχεια, εφόσον η ιδέα του αθλήματος εξελίχθηκε, το άθλημα άρχισε να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Μετά από χρόνια, το μπάσκετ, όπως και το ποδόσφαιρο, κατάφερε να αποτελέσει ένα από τα σπουδαιότερα αθλήματα στην ανθρώπινη ιστορία και να αποκτήσει και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

 

Πηγές:

Δικές μου γνώσεις

Μερσυνιάς Στέλιος (εξωτερικός συνεργάτης της εφημερίδας μας) 

 

Πετοσφαίριση (volleyball))

βόλλεϊ  Η πετοσφαίριση (volleyball) είναι ένα ομαδικό ολυμπιακό άθλημα, το οποίο   παίζεται από ανδρικές και γυναικείες ομάδες των έξι ατόμων. Επινοήθηκε το 1895   στο Χόλιοκ της Μασαχουσέτης, και στους Ολυμπιακούς Αγώνες εντάχθηκε το 1964   στο Τόκιο. Το γήπεδο του βόλεϊ έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με   διαστάσεις: 9×18μ. με το δίχτυ να βρίσκεται πάνω από την κεντρική γραμμή με     μήκος 9,5 μ., πλάτος 1 μ. και ύψος 2,43 μ. για τους άνδρες και 2,24 μ. για τις   γυναίκες. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να περάσει η μπάλα πάνω από το δίχτυ(με   όχι παραπάνω από τρεις μπαλιές) και να ακουμπήσει στο γήπεδο του αντιπάλου ή να αναγκαστεί ο αντίπαλος να την πετάξει εκτός γηπέδου. Στην Ελλάδα εισήχθη το 1922 από τον Πανιώνιο και τη ΧΑΝΘ και εποπτεύεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ).

Πηγές:

http://tinyurl.com/2tta8z34

Δικές μου γνώσεις

Δαμιανάκη Αντωνία

Τα σκίτσα είναι της Πλευράκη Ελευθερίας (εξωτερική συνεργάτιδα της εφημερίδας μας)