Πάσχα Κυρίου, Πάσχα

Ἀναστάσεως ἡμέρα λαμπρυνθῶμεν Λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα· ἐκ γὰρ θανάτου πρὸς ζωήν, καὶ ἐκ γῆς πρὸς οὐρανόν, Χριστὸς ὁ Θεός, ἡμᾶς διεβίβασεν, ἐπινίκιον ᾄδοντας» (Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός, α΄ ὠδή κανόνος ἀναστάσεως, ἦχος α΄).

            (Ημέρα της Ανάστασης, λαοί, ας γίνουμε ολοφώτεινοι, είναι Πάσχα, του Κυρίου το Πάσχα. Διότι μας πέρασε από τον θάνατο προς τη ζωή και από τη γη προς τον ουρανό,  Χριστός ο Θεός μας, εμάς που ψέλνουμε τον ύμνο για τη νίκη αυτή)

Αναμφίβολα, το Πάσχα αποτελεί τη  μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία μνημονεύονται τα πάθη, ο θυσιαστικός θάνατος  και  η ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Το Πάσχα, εορτάζεται στην Ορθόδοξη εκκλησία, σύμφωνα με απόφαση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας, -Πασχάλιος Κανόνας- την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου, μη συμπεριλαμβανομένης, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο.  Εάν η πανσέληνος πέσει ημέρα Κυριακή, τότε το Πάσχα μετατίθεται για την επόμενη Κυριακή, ώστε να μην συμπέσει με το εβραϊκό Πάσχα*.

Για εμάς τους Χριστιανούς,  η λέξη «Πάσχα» σημαίνει το πέρασμα του Χριστού από τον θάνατο στη ζωή. Λέγεται και αλλιώς «Λαμπρή», ονομασία που προήλθε από τους αναστάσιμους κανόνες της εκκλησίας, οι οποίοι ονομάζουν «Λαμπροφόρο» την ημέρα του Πάσχα και συνιστούν στους πιστούς «Αναστάσεως ημέρα λαμπρυνθώμεν λαοί».

* Το Πάσχα  αποτελεί  μεγάλη γιορτή και του Ιουδαϊσμού. Εορτάζεται ως ανάμνηση της Εξόδου, που σήμανε την απελευθέρωση των Εβραίων από την αιγυπτιακή δουλεία.

Πηγές:

https://www.dogma.gr/diafora/pascha-ti-simainei-kai-pos-proekypse-onomasia/56753/ https://tinyurl.com/2zhvay62

 

Στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος:

  • ο π. Νικόλαος Χουδετσανάκης ανέλαβε να μας παρουσιάσει το μήνυμα της Σταύρωσης και Ανάστασης του Κυρίου (βλ. Ανάσταση!)
  • η Σταματίνα Πιτροπάκη αναρωτιέται –ποιητικά- για το περιεχόμενο της έννοιας ΄΄νηστεία΄΄(βλ. Θρησκευτική παράδοση ή εσωτερική ανάγκη;)
  • όλες οι ΄΄δημοσιογράφοι΄΄ του Ομίλου μας καταθέτουν σκέψεις και αναμνήσεις   σχετικές με το Πάσχα (βλ. Σκέψεις και αναμνήσεις εν όψει του Πάσχα)
  •  η Βαρδάκη Τατιάνα ζωγράφισε την πασχαλινή κάρτα του ομίλου μας με τις θερμές ευχές όλων μας να συνοδεύουν τις όμορφες γιορτινές μέρες του Πάσχα, καθενός και καθεμίας από εσάς ξεχωριστά (βλ. Πασχαλινή Κάρτα- Ευχές)

Τέλος,

  •  οι ζωγραφιές  του πασχαλινού αφιερώματος είναι των μαθητριών: Βαρδάκη Τατιάνας & Τζουανάκη Γεωργίας καθώς και των εξωτερικών συνεργατιδών της εφημερίδας μας, Πλευράκη Ελευθερίας, Πεϊνήρη Εύας & Ταραζά Γλυκερίας  
  • οι φωτογραφίες είναι των μαθητριών:  Πιτροπάκη Σταματίνας & Σκαλιδάκη Κωνσταντίνας

Καλή Ανάσταση!

Η δημοσιογραφική ομάδα του 5ου ΓΕΛ Ηρακλείου ΄΄Πεντόβολα, νέα γενιά΄΄

 

Ανάσταση!

photo4

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Χριστού βεβαίωσαν ότι τον είδαν αναστημένο. Τη σταύρωσή του την είχαν δει πολλοί. Τον θάνατό του τον διεπίστωσαν οι στρατιώτες. Ο Πιλάτος έδωσε την άδεια να αποκαθηλωθεί ο Νεκρός και να ενταφιαστεί. Τον ενταφιασμό του τον εφρόντισαν οι κρυφοί μαθητές Του. Ο Πιλάτος, κατά την αίτηση των Αρχιερέων, όρισε κουστωδία στρατιωτών να φρουρεί τον τάφο. Οι μαθήτριες ετοίμασαν τα αρώματα για να ράνουν το νεκρό σώμα του Διδασκάλου.

Ξεκίνησαν τη ΄΄μία των σαββάτων΄΄, πολύ πρωί για το θλιβερό καθήκον, με τη βασανιστική σκέψη, ποιος θα αποκυλήσει τον ογκώδη λίθο που έφρασε το μνήμα. Έφτασαν στον τάφο και διεπίστωσαν ότι είχε ανατραπεί το παν: ο τάφος ήταν ανοιχτός και άδειος, οι στρατιώτες μισολιπόθυμοι από  τον φόβο και μια ύπαρξη μυστηριώδης, ακριβώς όπως η Παλαιά Διαθήκη περιγράφει τους αγγέλους του Θεού, εβεβαίωνε ότι ο Διδάσκαλος ανεστήθη. Ήταν τόσο απροσδόκητο το γεγονός, ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Πήγαιναν πάλι και πάλι στον τάφο και ο Αναστημένος Ιησούς έφαγε μπροστά τους και ζήτησε να τον ψηλαφήσουν. Έτσι μόνο επίστεψαν.

Τι εσήμαινε όμως αυτό το γεγονός για τους μαθητές; Εκήρυξαν ότι ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε, υπέστησαν διωγμούς, και ταλαιπωρίες αφάνταστες και, στο τέλος, μαρτύρια και θάνατο. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι οι Απόστολοι βεβαίωσαν την αλήθεια.

Αν κάποιος έχει συμφέρον από το ψέμα μπορεί και το ομολογεί. Κανείς όμως δεν θα ομολογήσει το ψέμα, αν τον περιμένει το μαρτύριο και ο θάνατος. Είμαστε άρα βέβαιοι ότι οι Απόστολοι εκήρυτταν την αλήθεια της Αναστάσεως. Γι΄αυτό, στις αρχές του 2ου  αιώνα, το Ευαγγέλιο είχε κηρυχθεί σε όλη την τότε γνωστή Οικουμένη και το μήνυμα της Ανάστασης, γεγονός πίστεως!

Γιατί όμως οι άνθρωποι έσπευδαν να πιστέψουν και να ζήσουν σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου, ξέροντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν μαρτύριο και θάνατο; Έβλεπαν και ζούσαν την Ανάσταση, έβλεπαν τα αποτελέσματα της πίστης στον Χριστό. Κυριαρχούσε παντού η σκληρότητα, η αδικία, η εκδίκηση και έβλεπαν ότι το Ευαγγέλιο ζητούσε από τους πιστούς δικαιοσύνη, συγχώρεση, αγάπη και αλληλεγγύη. Έβλεπαν πώς μεταβάλλει τον άνθρωπο η ζωή του με τον Χριστό. Διεπίστωναν όλοι ότι οι πιστοί ζούσαν και τη δική τους Ανάσταση.  Πριν, κάποιοι ήταν άδικοι, άλλοι ήταν σκληροί. Η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού τούς είχε μεταβάλει.

Όλοι οι άνθρωποι ποθούμε έναν κόσμο δίκαιο και αληθινό. Το Ευαγγέλιο απαντά σε αυτόν τον πόθο. Ήρθε ο Χριστός, δίδαξε την αγάπη, έδειξε τον καινούριο κόσμο, που τον ονόμασε ΄΄βασιλεία των ουρανών΄΄, και θυσιάστηκε. Η δύναμη του θανάτου νικήθηκε, ο Χριστός αναστήθηκε, η ελπίδα είναι τώρα ζωντανή.

Το μήνυμα της Ανάστασης ΄΄μιλά΄΄ στους νέους και στις νέες της εποχής μας που βλέπουν πολύ καλά τα αδιέξοδα της απιστίας και της σκληρότητας. Αναστήθηκε ο Χριστός, θα ανατείλει η ανάσταση για όλους και θα έρθει ένας κόσμος δικαιοσύνης και αγάπης!

Χριστός Ανέστη!

Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Χουδετσανάκης, Θεολόγος στο 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου, Καθηγητής βυζαντινής μουσικής

 

 

Έθιμο, παράδοση ή εσωτερική ανάγκη;

photo7

 Μία λέξη, πολλές σκέψεις…

Τι είναι η νηστεία; αναρωτήθηκα.

Λίγο καιρό πριν δεν ήξερα τι να απαντήσω.

 Όχι, δεν είναι η «αποχή» από το κρέας.

 Όχι, δεν είναι η έλλειψη που νιώθεις.

Νηστεία είναι οι στιγμές που συγχωρείς τις αμαρτίες σου.

Που σκέφτεσαι τα λάθη σου και ζητάς συγχώρεση.

Κυρίως από εσένα κι απ΄τον Θεό.

Όμως γιατί τώρα;

Γιατί αυτήν την εποχή του χρόνου;

Γιατί 40 ημέρες πριν το Πάσχα;

Τι έγινε για να ζητήσουμε συγχώρεση;

Τι συνέβη;

Κάποιος θυσιάστηκε.

Γιατί; αναρωτιόμουν ως παιδάκι.

Τώρα μπορώ να καταλάβω.

Ένας άνθρωπος με τόσο πολλά χαρίσματα…

Γιατί να δώσει έτσι τη ζωή του;

Ο Χριστός, υιός του Θεού, θυσιάστηκε.

Για εμάς. Για όλους τους ανθρώπους.

Οπότε καταλαβαίνω γιατί τώρα.

Συνειδητοποιώ ότι πρέπει να ζητήσουμε συγχώρεση για Εκείνον.

Για να δείξουμε τον σεβασμό και την αγάπη μας.

Για να συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να είμαστε αισιόδοξοι.

Γιατί σε αυτή τη ζωή χρειαζόμαστε σεβασμό, αγάπη, ελπίδα, αισιοδοξία και κατανόηση

για τον συνάνθρωπό μας.

Ο Χριστός μάς είπε: «Όπως αγάπησα εγώ εσάς έτσι κι εσείς να αγαπάτε ο ένας τον άλλον».

Πιτροπάκη Σταματίνα

Σκέψεις και αναμνήσεις εν όψει του Πάσχα

photo2

Ανάσταση είναι η ελπίδα για το καλύτερο που έρχεται.

Ανάσταση είναι η συγχώρεση, κυρίως του εαυτού μου.

Αγγελιδάκη Μαρίζα

 

Πάσχα είναι η αγάπη που εκπορεύεται από τη ζεστασιά της πασχαλινής λαμπάδας, από το Άγιο Φως

Βαλεργάκη Ελευθερία

 

Ανάσταση είναι το Άγιο Φως που μεταφέρουμε με την πασχαλινή μας λαμπάδα.

Ανάσταση είναι η νίκη του καλού επί του κακού, η εξαϋλωση του κακού, το κάψιμο του Ιούδα.

Βαρδάκη Τατιάνα

 

Ανάσταση είναι κάθε νέα όμορφη αρχή.

Ανάσταση είναι  η λαμπάδα που ανανεώνει την πνευματική σχέση με τον/τη νονό/ά μας.

Βούρου Τζίνα

photo3 

Πάσχα είναι χωριό, οικογένεια και …πολύ φαγητό!

Πάσχα είναι οι ευωδιές της φύσης και της …κουζίνας!

Δαμιανάκη Αντωνία

 

Πάσχα είναι η γεύση από τα καλιτσούνια της γιαγιάς!

Πάσχα είναι η αναμέτρηση με τον εαυτό μου, η πειθαρχία στην αποχή από πολλά … ακόμα, ή κυρίως από το … διάβασμα !

Πιτροπάκη Σταματίνα

photo8

Πάσχα είναι η άνοιξη, η αναγέννηση της φύσης, των πάντων…

Σκαλιδάκη Κωνσταντίνα

 

Ανάσταση είναι κάθε προσωπική υπέρβαση.

Πάσχα είναι η σταύρωση των αμαρτιών μας.

Σφακιανάκη Άννα Μαρία

 

Πάσχα είναι το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών με τους αγαπημένους μας το βράδυ της Ανάστασης.

Τζουανάκη Γεωργία

 photo1

Πάσχα είναι τα ανοιξιάτικα φορέματα που μας έφερνε η γιαγιά για να τα φορέσουμε τις γιορτινές μέρες.

Τζουανάκη Μαρίνα                                                                                                               

 

Πάσχα είναι ευκαιρία αναστοχασμού και αυτοκριτικής.

Πάσχα είναι το αναστάσιμο φως που ξεδιαλύνει τις σκέψεις μου, τα θέλω μου, τις προσδοκίες μου, τα όνειρά μου…

Φραγκάκη Εμμανουέλα

 

Πασχαλινή Κάρτα- Ευχές

Με την πασχαλινή μας κάρτα, έργο της Βαρδάκη Τατιάνας, όλη η ομάδα της εφημερίδας ΄΄Πεντόβολα, νέα γενιά΄΄ ευχόμαστε σε όλες και όλους

Καλή Ανάσταση, με υγεία και ευημερία!

photo5