Η ιστορία του χαρταετού

images

Ο χαρταετός είναι ένα από τα πιο στενά συνδεδεμένα με την Καθαρά Δευτέρα έθιμα.  Ποια είναι όμως η ιστορία του;

Πέταξε για πρώτη φορά γύρω στο 200 π.Χ στην Κίνα και τη Μαλαισία, όπου κατασκευάστηκαν οι πρώτοι χαρταετοί από μετάξι και μπαμπού σε μορφή δράκου.  Αργότερα ταξίδεψε στην Κορέα και την Ιαπωνία αποκτώντας περισσότερα σχέδια.

Κίνα

Γύρω στο 1400 μ.Χ έφτασε στην Ευρώπη από Ευρωπαίους εξερευνητές της Ασίας.  Κατά τους δυο Παγκόσμιους πολέμους μάλιστα χρησιμοποιήθηκε ως συσκευή παρατήρησης.

Σήμερα κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα γύρω από το πέταγμα του χαρταετού. Οι Κινέζοι πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι πετώντας τον χαρταετό διώχνουν την κακή τύχη και ότι όσο ψηλότερα φτάσει ο αετός τους, τόσο καλύτερη τύχη θα έχουν.  Στην Ιαπωνία την πέμπτη ημέρα του Μαΐου τα παιδιά περιμένουν το Κοντομόνο—χι ή αλλιώς τη Μέρα των Παιδιών, με τις οικογένειες που έχουν μικρούς γιους να ανεμίζουν πολύχρωμες κορδέλες και πελώριους χαρταετούς σε σχήμα κυπρίνου.

Ιαπωνία

  Στη Βόρεια Ινδία η γιορτή Basant είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές και πραγματοποιείται κάθε Φεβρουάριο στο Πακιστάν για την υποδοχή της άνοιξης.

Ινδία-Πακιστάν

Στην Ελλάδα ο χαρταετός έφθασε πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής (Σμύρνη-Χίο-Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα.

filesxartaetos_126659808

Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής με τον κινεζικό, καθώς συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το θείο: η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, όπου οι χριστιανοί ξεκινούν την σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της μεγάλης νηστείας του Πάσχα.

Πέρα από τους συμβολισμούς, το πέταγμα του χαρταετού αποτελεί ένα αγαπημένο έθιμο μικρών και μεγάλων και την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας οι ουρανοί της χώρας μας γεμίζουν από πολύχρωμους χαρταετούς…αν βοηθήσει κι ο καιρός!

Πηγή: http://www.newsonly.gr/gallery.asp?catid=37501&subid=2&pubid=130311751

Γεωργιάδου Αγάπη, μαθήτρια της Α΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης