Μάρτης ή Μαρτιά

ΜΑΡΤΗΣ Η ΜΑΡΤΙΑ

  Ο Μάρτης ή Μαρτιά  είναι ένα παμπάλαιο έθιμο με βαλκανική διασπορά. Λένε  ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, καθώς σε αυτά  οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη  ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης  προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.

Σε μερικές περιοχές της χώρας μας  ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι, για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές, όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να το πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Martenitsa

Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα  και στην Αλβανία ως Βερόρε. Οι κάτοικοι των δύο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή, για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι. Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι την πρώτη ημέρα του Μάρτη φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Η Μαρτενίτσα λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού ως φυλαχτό. Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτιζόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας.

 

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/131#ixzz3TXAToKp6

 

Κωνσταντίνα Κούρτογλου, Ηλιάνα Ανδρέου , μαθήτριες της Γ΄και Β΄τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης