Προσωπικά δεδομένα και διαδίκτυο

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ρέτζιος

Πολλά  παιδιά βλέποντας με  μια  πρώτη ματιά αυτό το άρθρο θα σκεφτούν  ότι τα παιδιά δεν έχουν προσωπικά δεδομένα και ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν. Όμως δεν είναι έτσι.

Τα παιδιά έχουν πάρα πολλά προσωπικά δεδομένα, όπως η ίριδα ,το δακτυλικό τους αποτύπωμα, οι φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης, οι κωδικοί τους, η διεύθυνση του σπιτιού τους  και το τηλέφωνο τους. Σύμφωνα με την καινούργια νομοθεσία που έβγαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση η διάθεση ψηφιακών υπηρεσιών θα επιτρέπεται μόνο σε παιδιά μεταξύ 18 και 16 ετών, ενώ σε παιδιά μεταξύ 13 και 16 ετών θα επιτρέπεται με την έγκριση του γονέα τους. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν στο διαδίκτυο ποια ιστοσελίδα και εφαρμογή είναι ασφαλής ή όχι.

Οι  συνέπειες από την κακή χρήση των προσωπικών δεδομένων μπορεί να είναι καταστροφικές για το ίδιο το άτομο.  Μπορεί κάποιος να πάρει τις φωτογραφίες ενός ατόμου και να τις παραποιήσει και να τις δημοσιεύσει με σκοπό να το ρεζιλέψει. Ένα  χειρότερο σενάριο είναι κάποιος να πάρει την διεύθυνση του και να το απειλεί. Επίσης κάποιος μπορεί να το εντάξει σε κάποια  οργάνωση ή στον υπόκοσμο.

Για αυτό πρέπει ο καθένας να είναι προσεκτικός σχετικά με τα προσωπικά του δεδομένα και να τα δίνει μόνο αφού σιγουρευτεί ότι δεν πρόκειται να του τα χρησιμοποιήσουνε παράνομα. Τα παιδιά πρέπει να απευθύνονται στους γονείς τους και να ζητάνε τη συμβουλή τους κάθε φορά που τους ζητάνε τα στοιχεία τους. Η σωστή χρήση των δεδομένων  μας απαιτεί σκέψη και υπευθυνότητα

                                                                                                                       Φώτης Ρέντζιος

Σχολιάστε

Top