Ρομποτική, Η Επιστήμη Του Μέλλοντος

ΓΕΝΙΚΑ

Διανύουμε μια εποχή κατακλισμένη από ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες έχουν φτάσει στο επίπεδο να αντικαθιστούν, σε πολλές περιπτώσεις τους ανθρώπους ή άλλα έμβια όντα (αυτοκίνητα, εργάτες σε εργοστάσια, κ.α.). Αυτά είναι και τα ρομπότ, μηχανικές συσκευές οι οποίες μπορούν να υποκαθιστούν τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες. Άμα το καλοσκεφτούμε, μέχρι και τα λεγόμενα smartphones είναι ρομπότ, αφού ένα ρομπότ μπορεί να δράσει κάτω από τον απευθείας έλεγχο ενός ανθρώπου ή αυτόνομα κάτω από τον έλεγχο ενός προγραμματισμένου υπολογιστή. Συμπερασματικά, εφόσον τα smartphones ελέγχονται είτε από εμάς, είτε από ένα απομακρυσμένο Η/Υ (server) δίνοντας κάποιες εντολές, είναι και αυτά ένα είδος ρομπότ!
Η λέξη ρομπότ προέρχεται από το σλαβικό robota που σημαίνει εργασία. Καθιερώθηκε ως όρος με την σημερινή του έννοια το 1920 από τον Τσέχο θεατρικό συγγραφέα Karel Čapek στο έργο του «R.U.R.» (Rossum’s Universal Robots), όπου σατιρίζει την εξάρτηση της κοινωνίας από τους μηχανικούς εργάτες (ρομπότ) της τεχνολογικής εξέλιξης και που τελικά εξοντώνουν τους δημιουργούς τους. Σε πολλές σύγχρονες σλαβικές γλώσσες (πχ την πολωνική) χρησιμοποιείται σαν έκφραση της καθημερινότητας με την έννοια της σκληρής δουλειάς (αντίστοιχο του χαμαλίκι).
ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Στη βιομηχανία, ρομπότ λέγεται ένας αυτόματα ελεγχόμενος, επαναπρογραμματιζόμενος, πολλαπλός βραχίονας κατασκευασμένος με τρεις ή περισσότερους άξονες.
Είδη των Ρομπότ στην Βιομηχανία
Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ρομπότ είναι τα αρθρωτά, τα SCARA και τα ρομπότ που χρησιμοποιούν τις καρτεσιανές συντεταγμένες(γνωστά και ως ρομπότ πίνακα ή ρομπότ Χ Υ Ζ). Στο πλαίσιο της γενικής ρομποτικής, τα περισσότερα είδη ρομπότ εμπίπτουν στην κατηγορία των ρομποτικών βραχιόνων. Τα ρομπότ εμφανίζουν διαφορετικό βαθμό αυτονομίας:
  • Μερικά ρομπότ προγραμματίζονται για την πιστή εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών ξανά και ξανά (επαναλαμβανόμενες πράξεις) χωρίς μεταβολές και με υψηλό βαθμό ακρίβειας. Οι δράσεις αυτές καθορίζονται από προγραμματισμένες ρουτίνες που καθορίζουν την κατεύθυνση, την επιτάχυνση, την ταχύτητα, την επιβράδυνση, και την απόσταση από μια σειρά συντονισμένων κινήσεων.
  • Άλλα ρομπότ είναι πολύ πιο ευέλικτα ως προς τον προσανατολισμό του αντικειμένου το οποίο λειτουργούν, ή ακόμα και την εργασία που πρέπει να εκτελεστεί στο ίδιο το αντικείμενο, το οποίο μπορεί ακόμα να χρειαστεί να προσδιοριστεί από το ίδιο το ρομπότ. Για παράδειγμα, για πιο ακριβή καθοδήγηση, τα ρομπότ συχνά περιέχουν υποσυστήματα μηχανικής όρασης που ενεργούν ως «μάτια”. Συνδεόμενα με ισχυρούς υπολογιστές ή ελεγκτές (controllers). Η τεχνητή νοημοσύνη, ή ό,τι μοιάζει με αυτή, γίνεται όλο και πιο σημαντικός παράγοντας στα σύγχρονα βιομηχανικά ρομπότ.
ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
 Η τεχνητή νοημοσύνη έχει προστεθεί ακόμα και στην καθημερινή μας ζωή. Άμα το σκεφτούμε, οι τελεοράσεις, οι Η/Υ ακόμα και τα ηλεκτρικά μιας απλής κουζίνας, είναι κατά κάποιο τρόπο… ρομπότ! Είναι μηχανήματα που λειτουργούν κάτω από τις εντολές μας ή και μόνα τους μερικές φορές. Επίσης σε μερικές χώρες, πιο αναπτυγμένες τεχνολογικά, έχουν μπει ήδη στην καθημερινότητα των ανρώπων! Για παράδειγμα:
Βάζουν τα πιάτα στο πλυντήριο

Βοηθούν τα παιδιά στην εκμάθηση
Βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα υγείας

ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Ακόμη τα ρομπότ μας έχουν βοηθήσει και στην κατανόση της φύσης, του σύμπαντος ακόμα και της ανρωπότητας! Έχουν αποτελέσει σημαντικό παράγωντα σε πάρα πολλά πειράματα, σε αποστολές στο διάστημα, σε πολλές έρευνες για την υγεία και συμμετέχουν, πλέον, σε πόλλες εγχειρήσεις ανθρώπων. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα της εφαρμογής τους:
Στο διάστημα

 

Στην φαρμακευτική

 

και στις εγχειρήσεις

 

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΡΟΜΠΟΤ

Τέλος η τεχνολογική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων έχει επιτρέψει, σε έμας (τους απλούς ανθρώπους) να «φτιάχνουμε» τα δικά μας ρομπότ με απλά υλικά και χωρίς πολλές γνώσεις να τα προγραμματίζουμε! Να ένα παράδειγμα ρομπότ που έφτιαξα μόνος μου.

 Mindstorm, 14ο Γυμνάσιο Λάρισας

Ποτηριάδης Νίκος
Γ” Γυμνασίου, 2013

 

Σχολιάστε

Top