»Στοιχειώδες, αγαπητέ μου Watson!»

Ένας από τους πλέον πασίγνωστους και αγαπημένους ήρωες της λογοτεχνίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το δημιούργημα του Βρετανού (Σκωτσέζου) συγγραφέα και ιατρού, Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο Σέρλοκ Χολμς. Ο ταλαντούχος σύμβουλος ντετέκτιβ, του οποίου οι εξαιρετικές ικανότητες αγγίζουν το υπερφυσικό, έχει αιχμαλωτίσει με τις περιπέτειες του μικρούς και μεγάλους για περισσότερο από έναν αιώνα.

Είναι αναμφισβήτητο ότι ο διάσημος ήρωας κατέχει απίστευτες δυνατότητες, που τον κάνουν να φαντάζει εκτός των ορίων της πραγματικότητας, πέρα από οτιδήποτε είναι ανθρώπινα πιθανό. Η θαυμαστή του ικανότητα να συνδέει φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους στοιχεία, χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη επαγωγική μέθοδο, και να φτάνει με ταχύτητα στη λύση οποιουδήποτε μυστηρίου, καθώς και οι καταπληκτικές του γνώσεις πάνω σε ποικίλους τομείς, προσδίδουν στον ήρωα μεγάλη αίγλη, που αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας των μυθιστορημάτων του Ντόιλ.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι αναγνώστες που παρουσιάζουν ενστάσεις  σε σχέση με αυτά τα χαρακτηριστικά του Χολμς. Ισχυρίζονται πως εξαιτίας τους καταλήγει απόμακρος και ξένος προς το κοινό, ενώ αυτά τονίζουν την ιδιορρυθμία και τη ματαιοδοξία του. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με εκείνους, ο Χολμς είναι ένας ήρωας με τον οποίο δεν μπορούν οι αναγνώστες να ταυτιστούν. Ακόμη, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κλασική έκφραση ‘’ Στοιχειώδες, αγαπητέ μου Watson’’,  που χρησιμοποιεί ο ήρωας, απευθυνόμενος προς το συνεργάτη του, για να αποδείξει την απλότητα κάποιας υπόθεσης, αφού βρει τη λύση της, είναι ένα ακόμα σημάδι του απόμακρου χαρακτήρα του και της ματαιοδοξίας του, που τον καθιστούν αντιπαθή.

Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία των αναγνωστών θεωρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πρωταγωνιστή των επιτυχημένων αυτών βιβλίων ένα βασικό στοιχείο, χωρίς το οποίο τα μυθιστορήματα δε θα μπορούσαν να κατακτήσουν το κοινό. Ακόμη, σύμφωνα με κάποιες απόψεις, οι απίστευτες δυνατότητές του έχουν και μία πιο ανθρώπινη πλευρά και εξήγηση, αφού πιθανόν να είναι μία σύνθεση στοιχείων διάφορων εξαιρετικά ικανών πρακτόρων τηςScotland Yard. Επιπροσθέτως, όλοι έχουν συνδέσει το διάσημο ήρωα με τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του και για αυτό το λόγο τον έχουν αγαπήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι, αφού ο Ντόιλ αποφάσισε να απαλλαχθεί από τον ήρωά του και αφηγήθηκε το θάνατό του στο διήγημα ‘’The Final Problem’’, το κοινό προέβη σε βίαιες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες. Μάλιστα, η ίδια η μητέρα του συγγραφέα έμεινε κατάπληκτη, οργίστηκε και απαίτησε την άμεση αποκατάσταση του ήρωα. Ποιος δυσκολεύεται, άλλωστε, να αγαπήσει έναν ιδιόρρυθμο ήρωα, όταν αυτός με την οξυδέρκεια και την πονηριά του έχει καταφέρει να μαγέψει γενιές αναγνωστών και να θέσει νέες βάσεις για όλους τους πρωταγωνιστές αστυνομικών μυθιστορημάτων;

Εν κατακλείδι, προσωπικά πιστεύω πως, παρότι οι ικανότητες  του Σέρλοκ Χολμς είναι πέρα από τα όρια του πραγματικού, δεν τον καθιστούν ξένο προς το κοινό. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή οι αναγνώστες επιζητούν, έστω και στον φανταστικό κόσμο έναν ήρωα, κάποιον που κατέχει εκπληκτικές δυνατότητες και στον οποίον όλοι μπορούν να βασιστούν, μέχρι τουλάχιστον να κλείσουν μαγεμένοι το βιβλίο στις σελίδες του οποίου είχαν χαθεί.

Τσουκανέρη Γωγώ
 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top