Το επάγγελμα που θα ήθελα να ασκήσω

Η εργασία είναι πια στις μέρες μας ένα αγαθό απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου, την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο και την προσωπική του εξέλιξη. Το να επιλέξει κάποιος το επάγγελμα με το οποίο θα ασχοληθεί είναι απόφαση ζωής και όχι κάποια τυχαία συγκυρία. Είναι πολύ νωρίς για μένα να κάνω την επαγγελματική μου επιλογή. Δεν είμαι ιδιαίτερα ώριμη για να πάρω αυτήν την τόσο καθοριστική απόφαση για το μέλλον μου. Παρόλα αυτά έχω κάποιες ιδιαίτερες κλίσεις, ενδιαφέροντα που με οδηγούν στην ομάδα επαγγελμάτων που έχουν σχέση με τον τομέα του σχεδίου των σπιτιών (αρχιτεκτονική). Συνεχώς μου αρέσει να ενημερώνομαι μέσα από διάφορες εκδηλώσεις και ιστοσελίδες για τις σπουδές, τις προοπτικές και την επαγγελματική αποκατάσταση.

Από μικρή ηλικία μου άρεσε να παρακολουθώ εικόνες με σπίτια και να τα σχεδιάζω με λεπτομέρεια και φαντασία. Πάντα χρησιμοποιούσα τις κατάλληλες αναμείξεις χρωμάτων για να αναδείξω τα διάφορα μέρη που μου άρεσαν περισσότερο. Στο δημοτικό, το αγαπημένο μου μάθημα ήταν τα καλλιτεχνικά. Οι γονείς μου βλέποντας το ταλέντο μου με έστειλαν να παρακολουθήσω μαθήματα στο πολιτιστικό κέντρο της συνοικίας μου. Στο γυμνάσιο συνεχίζω να έχω αυτό το ενδιαφέρον. Στον ελεύθερό μου χρόνο παρακολουθώ στα περιοδικά εικόνες με σπίτια, προσπαθώ να μπω στο πνεύμα του δημιουργού ή πολλές φορές κάνω νοητά τις δικές μου αλλαγές, με τα δικά μου κριτήρια.

Πολλές φορές μου αρέσει όταν επισκέπτομαι σπίτια φίλων και γνωστών να παρατηρώ την αρχιτεκτονική και να εκφράζω τις δικές μου ιδέες. Επιπλέον μέσα από το μάθημα της Ιστορίας παρακολουθώ την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και θαυμάζω τα μνημειώδη έργα του αρχαίου και βυζαντινού πολιτισμού.

Βρίσκω το επάγγελμα του αρχιτέκτονα πολύ ενδιαφέρον γιατί συνδυάζει τη φαντασία με την πραγματικότητα και δίνει ζωή στην έμπνευση, μορφή στις ιδέες σου. Νιώθεις την ηθική ικανοποίηση ότι με τα δημιουργήματασου καλυτερεύεις τη ζωή των ανθρώπων, τους δίνεις εύκολες, πρακτικές και καλαίσθητες λύσεις, ανάλογες πάντα με την οικονομική δυνατότητά τους. Βοηθάς τους ανθρώπους να σχηματίσουν το μέτρο και την αισθητική, μακριά από την υπερβολή και τις ακρότητες. Είναι πολύ ωφέλιμο για την κοινωνία γιατί βελτιώνει την αυστηρή όψη των πόλεων και βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος όταν χρησιμοποιούνται υλικά φιλικά προς αυτό. Το επάγγελμα του αρχιτέκτονα είναι πλήρως αναγμωρισμένο στην κοινωνία και αναπτυγμένο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης όπου κτίζονται νέα πρωτότυπα κτήρια. Ένα βασικό κριτήριο που με οδήγησε σε αυτό είναι ότι είναι ανεξάρτητο, δεν είσαι υποχρεωμένος να εργάζεσαι σε συγκεκριμένα ωράρια και με βάση τις εντολές κάποιου. Το περιβάλλον εργασίας είναι πολύ φιλικό γιατί έρχεσαι σε επαφή με νέους ανθρώπους και η αμοιβή είναι ικανοποιητική. Όμως ιδιαίτερα θα ήθελα να ασχοληθώ με την ανακαίνιση παραδοσιακών κτηρίων και τη μελέτη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Είναι ωραίο να αισθάνεσαι ότι αποκαθιστάς την όψη που πολλές φορές έχουν κακοποιηθεί όχι μόνο από το χρόνο, αλλά και από την ανθρώπινη ασυδοσία.

Είναι ένας δύσκολος στόχος που χρειάζεται επιμονή, προσπάθεια, επιδεξιότητα, συνεχή κατάρτιση και αφοσίωση στις σπουδές. Ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες είναι δύσκολη η εξάσκηση αυτού του επαγγέλματος. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να χάνω τις ελπίδες μου και πρέπει να σκέφτομαι ότι όταν αγαπάς κάτι, αγωνίζεσαι γι αυτό, και το εξασκείς με μεράκι, μπορεί να πετύχεις.

 

Σοφία Μπλάτσα
μαθήτρια Β” γυμνασίου

 

Σχολιάστε

Top