Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ (WILLIAM SHAKESPEARE)

Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ (WILLIAM SHAKESPEARE)

Ήταν ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1564 σε μια επαρχία της Αγγλίας (Stratford-upon-Avon) και ήταν το τρίτο από τα οκτώ αδέρφια. Ο πατέρας του ήταν κατασκευαστής γαντιών, ένα αρκετά προσοδοφόρο επάγγελμα της εποχής. Φοίτησε σε σχολείο του Β. Εδουάρδου VI’ και μελέτησε κυρίως τα λατινικά. Παντρεύτηκε το 1582 την Ανν Χάθαγουεϊ και απέκτησαν τρία παιδιά: τη Σουζάνα, τον Χάμνετ (που πέθανε έντεκα χρόνια αργότερα), και την Τζούντιθ.
Έγραψε θεατρικά έργα (38), τραγωδίες, κωμωδίες («Η κωμωδία των παρεξηγήσεων»), ιστορικά δράματα («Ερρίκος ΣΤ’») και ποιήματα-σονέτα (154) και μέσα από αυτά ανέδειξε την ανθρώπινη φύση σε όλο της το μεγαλείο. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι: «Άμλετ», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Βασιλιάς Ληρ», «Όνειρο θερινής νυκτός», «MacBeth», «Η Τρικυμία», «Julius Caesar» κ.α.
Οι ήρωες των έργων του είναι κυρίως από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και συχνά παρομοιάζονται με πραγματικά πρόσωπα απ’ την ζωή του.
Το έργο του «Η Τρικυμία», θεωρείται το τελευταίο και το πιο προσωπικό του, καθώς περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία.
Στον Σαίξπηρ αποδίδεται ο τίτλος του μεγαλύτερου θεατρικού συγγραφέα όλων των εποχών από διάφορους συγγραφείς, αλλά και από το ευρύ κοινό. Υπήρξαν όμως και οι επικριτές του, όπως ο διάσημος Τολστόι, ο οποίος τον αποδοκιμάζει μέσω του βιβλίου του «Για τον Σαίξπηρ και το δράμα», θεωρώντας το σύνολο των έργων του υπερτιμημένα και κακογραμμένα.
Κλείνοντας, η αξία του ως θεατρικό συγγραφέα και ποιητή παραμένει αναμφισβήτητη, καθώς τα έργα του συνεχίζουν να εμπνέουν και να συγκινούν αναγνώστες και θεατές μέχρι και σήμερα, σε όλον τον κόσμο.

Τσιμπάνος Νικόλας Β3΄