ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επιδιώκει την προώθηση δράσεων υποστήριξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας. Επιπλέον, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα θέματα αναπηρίας και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων αυτών, φτάνει το 1 εκατομμύριο. 

Τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται αντιμέτωποι με αρκετά εμπόδια κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι άνθρωποι αυτοί συχνά περιθωριοποιούνται. Είναι συνήθως άνεργοι και έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση, καθώς και τις ευκαιρίες απασχόλησης. Επιπλέον, σε μεγάλο βαθμό αποκλείονται από αστικές και πολιτικές διαδικασίες και η φωνή τους καταπιέζεται σε κοινωνικά θέματα.

Επομένως, η κοινωνία οφείλει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και να τα εντάξει σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Για το σκοπό αυτό, στις 3 Δεκέμβριου πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις που αφυπνίζουν τους πολίτες για τα θέματα αναπηρίας.

Εμμανουηλίδη Άννα- Μαρία , Γ2