ΕΛΙΣΑΒΕΤΙΑΝΟ ΘΕΑΤΡΟ: Η ΑΚΜΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

ΕΛΙΣΑΒΕΤΙΑΝΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΛΙΣΑΒΕΤΙΑΝΟ ΘΕΑΤΡΟ: Η ΑΚΜΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Το ελισαβετιανό θέατρο, ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια της θεατρικής ιστορίας, άνθησε στην Αγγλία κατά την περίοδο της Αγγλικής Αναγέννησης (περ. 1562-1642). Τότε αναπτύχθηκαν κωμωδίες, τραγωδίες αλλά και ιστορικά δράματα που αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές, τις πολιτικές και τις πνευματικές εξελίξεις της εποχής.
Οι θίασοι έκαναν περιοδείες και βρίσκονταν υπό την προστασία πλούσιων χορηγών. Αρχικά, παρουσίαζαν έργα μόνο σε αριστοκράτες ή στην Αυλή, και αργότερα στο ευρύ κοινό. Διακεκριμένοι συγγραφείς όπως ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο Κρίστοφερ Μάρλοου και ο Μπεν Τζόνσον δημιούργησαν διαχρονικά θεατρικά αριστουργήματα.
Τα θέατρα ήταν εντυπωσιακά για την εποχή τους. Το πρώτο που χτίστηκε ονομαζόταν «The Theatre» (=Το Θέατρο). Γενικά, τα θέατρα ήταν ανοιχτά, κυρίως ξύλινα, με κολώνες και οβάλ σχήμα. Η σκηνή ήταν υπερυψωμένη παρέχοντας καλύτερη ορατότητα σε όλους τους θεατές. Γύρω γύρω στους ορόφους υπήρχαν θεωρεία. Το βεστιάριο τροφοδοτούνταν από τους χορηγούς και τα κοστούμια ήταν περίτεχνα και φαντασμαγορικά, και άλλοτε παραδοσιακά. Στην αρχή, τα θέατρα ήταν δημόσια κι έπειτα χτίστηκαν και ιδιωτικά. Τα δημόσια ανέβαζαν συνήθως παλαιότερα έργα, ενώ τα ιδιωτικά νεότερα. Οι ηθοποιοί, όπως και στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν μόνο άντρες και οι γυναικείοι ρόλοι αποδίδονταν από νεαρά αγόρια, μέσω της φωνής και της κίνησης και κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης.
Συνολικά, το ελισαβετιανό θέατρο, αντιπροσωπεύει μια περίοδο πνευματικής – δημιουργικής ακμής στην Αγγλία, καθιστώντας το ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της παγκόσμιας θεατρικής ιστορίας.

Τσιμπάνος Νικόλας Β3΄